Werking Waterverzachter | Aqua Service

Ben je op zoek naar de werking van een waterverzachter? Kies dan voor een Aqua Service waterontharder, de #1 in België.

Vraag vrijblijvend en snel je prijsofferte aan (Aqua Service prijzen, modellen en gratis advies):

Aqua Service Systems

Stap 1 van 2 - Uw postcode

Aqua Service Waterverzachters
Werking Waterverzachter

De werking van een waterverzachter

Ben je op zoek naar: werking waterverzachter. Lees dan verder.

Met een goede waterverzachter voorkom je dure herstellingen

Indien je overweegt om een waterverzachter te kopen, dan moet je met enkele belangrijke factoren rekening houden. Zo vermijd je een miskoop. Daarbij is het belangrijk om de werking van een waterverzachter goed mogelijk te begrijpen. Alleen op deze manier kun je met kennis van zaken de juiste waterverzachter kiezen. Vraag daarbij zeker enkele vrijblijvende offertes aan. Dat helpt je niet alleen om een goede waterverzachter te kiezen. Door deze prijsoffertes te vergelijken zul je ook heel wat besparen.

Werking Waterverzachter - Waterverzachter Onderdeel Kopen

Werking Waterverzachter – Waterverzachter onderdeel vervangen

Na verloop van tijd komt hebben alle huishoudtoestellen en leidingen in meer of in mindere mate met kalkaanslag af te rekenen. Een goede waterverzachter kan daaraan verhelpen en zo de levensduur van al je huishoudtoestellen verlengen. Hoe een waterverzachter juist werkt en wat de voordelen en nadelen zijn van water ontharden kom je te weten met onze uitgebreide waterverzachter uitleg.

Werking waterverzachter

De werking waterverzachter is eigenlijk simpel en best vergelijkbaar met een zuiveringsstation. Maar lang niet iedereen is met de werking waterverzachter vertrouwd. Om een juiste keuze te maken is het onmisbaar om de werking van dit toestel te kennen. Een waterverzachter is in staat om in een relatief korte tijd hard water voldoende te verzachten. De meerderheid van deze waterverzachters werken met zout. Maar hoe werkt een waterverzachter met zout? Bij een waterverzachter met zout maakt men gebruik van het principe van ionenuitwisseling waarbij men gebruik maakt van zowel calcium- als magnesium ionen.

Hoe werkt een waterverzachter met zout? Daarbij worden deze ionen omgezet in natrium ionen waardoor de kalk aan het water wordt onttrokken. Om dit te bereiken is een waterverzachter uitgerust met een harskolom gevuld met… bolletjes hars waar het water wordt langs geleid.

Hoe werkt een waterverzachter met zout verder? Die harsbolletjes spelen een centrale rol in dit ontkalkingsproces. Het zijn immers deze bolletjes die je water ontkalken en zacht maken. Ze verzamelen de kalk waardoor ze uiteindelijk moeten schoongespoeld of geregenereerd worden. Dit is het antwoord van de belangrijke vraag hoe werkt een waterverzachter met zout.

Werking waterverzachter: Regeneratie waterverzachter

Regeneratie waterverzachter gebeurd automatisch. Daar is een dosis regenereer zout voor nodig.

Werking Waterverzachter - Waterverzachter Zoutleverancier

Werking Waterverzachter – Waterverzachter leverancier zout

Het resultaat van deze regeneratie regenwater is pekelwater. Samen met de achtergebleven hoeveelheid kalk in de harsbolletjes wordt het pekelwater afgevoerd langs de afvoerleiding. Na dit het proces is je waterverzachter weer in staat om je water maximaal te ontharden en zo om te zetten in zacht water. Een waterverzachter met zout die werkt volgens de uitwisseling van ionen wordt het meest gebruikt.

Dat hebben ze te danken aan de vele voordelen die deze apparaten je bieden:

 • Ze zetten grote hoeveelheden water om in zacht water
 • Deze toestellen hebben de beste prijs- kwaliteitsverhouding. Ze zijn relatief goedkoop in vergelijking met andere toestellen
 • Een waterverzachter met zout werkt veel eenvoudiger en minstens even doeltreffend als een toestel dat bijvoorbeeld werkt via osmose
 • Een waterverzachter met zout is niet alleen gebruiksvriendelijk. Ze vragen ook veel minder onderhoud

Hoe dikwijls je waterverzachter moet regenereren hangt van verschillende factoren af. Niet in het minst van hun capaciteit en van de hoeveelheid water die je verbruikt.

Wat bepaalt de hardheid van uw water?

Of het water bij u thuis hard of zacht is, is afhankelijk van de regio waar u woont.  Ons leidingwater wordt namelijk gewonnen uit grondwater en de bodemsamenstelling verschilt van plaats tot plaats. Het water moet de verschillende aardlagen door. In deze aardlagen zijn heel wat natuurlijke mineralen en zouten aanwezig. Hoe meer mineralen, hoe harder het water dat door uw kraan komt. In sommige streken zijn meer van deze mineralen aanwezig dan in anderen. Daarbij moet ook rekening gehouden worden met het feit dat de ene waterzuiveringsbedrijf het drinkwater reeds vooral zal ontharden en het andere bedrijf niet.

Wanneer wordt het gebruik van een waterverzachter aanbevolen?

Niet iedereen heeft een waterverzachter nodig. Dat hangt van de hardheid van je water af en die verschilt DUS van streek tot streek. Hard water is rijk aan magnesium- en calcium maar ook aan bicarbonaten en sulfaten. Hard water is zeker geschikt voor dagelijks gebruik maar is erg schadelijk voor al je apparaten. Waterhardheid wordt meestal uitgedrukt in Duitse hardheid of kortweg (kortweg Dh). Hoe harder het water, hoe hoger deze waarde. Vanaf een waarde van 8,4 Dh spreekt men van hard water. Al bij een waterhardheid vanaf 3 Dh wordt schadelijke kalksteen gevormd. Het is daarom aangeraden om vanaf een hardheid van 3 Dh een waterverzachter te plaatsen. Mineralen zoals calcium en magnesium zijn noodzakelijk voor het in stand houden van je gezondheid. Water volledig ontharden heeft dus geen enkele zin, integendeel. De meerderheid van onze waterverzachters ontharden je water tot 2 Dh. Besloot je een waterverzachter te installeren? Geef dan de voorkeur aan toestellen die je zelf kunt instellen.

De hardheid van je kraantjeswater kun je makkelijk zelf meten door aan een fles te vullen met water en er een scheutje schoonmaakmiddel aan toe te voegen. Er vervolgens goed mee schudden. Veroorzaakt dit onmiddellijk schuim? Dan heb je te maken met zacht water

Hard water beperkt levensduur huishoudtoestellen

Hard water is zeker niet ongezonder dan zacht water. De aanwezige mineralen in water zoals calcium en magnesium hebben we nodig om goed te functioneren. Hoe harder je water, hoe meer schade dit aanricht aan je huishoudtoestellen en zelfs aan je woning.

Hoe harder uw water, hoe groter de slijtage.

Overweeg je om na deze uitvoerige waterverzachter uitleg zo een apparaat aan te schaffen en te installeren? Vraag dan een aantal vrijblijvende offertes aan. Doe dat alleen bij officieel erkende installateurs. Die staan je met raad en daad bij om de juiste waterverzachter te kiezen. Met zo’n erkende installateur ben je ook zeker van de deskundige plaatsing van dit nuttige toestel.

 • kranen en de doucheknop in je badkamer
 • wasmachine en aan alle andere huishoudtoestellen
 • verwarmingsketel
 • radiatoren
 • Hoe meer kalk je water bevat hoe groter je risico op allerlei verstoppingen
 • kleding verslijt sneller en kleuren vervagen
 • Zeep en allerlei schoonmaakproducten werken onvoldoende. Voor een goed resultaat heb je meer product nodig.
Aqua Service Waterverzachter Prijs