Waterverzachters Vergelijken | Aqua Service

Ben je op zoek naar de beste waterverzachter? Kies dan voor een Aqua Service waterontharder, de #1 in België.

Vraag vrijblijvend en snel je prijsofferte aan (Aqua Service prijzen, modellen en gratis advies):

Aqua Service Systems

Stap 1 van 2 - Uw postcode

Aqua Service Waterverzachters
Waterverzachters Vergelijken

Waterverzachters vergelijken: welke soorten zijn er op de markt?

Een waterverzachter wordt gebruikt om ‘hard water’ in ‘zacht water’ om te zetten. Kalk wordt uit het leidingwater gehaald. Met een waterverzachter verbruikt u minder energie. Daarnaast gaan ook uw apparaten langer mee. Bovendien hoeft u geen kalkaanslag meer weg te toveren met agressieve antikalkmiddelen. De keuken, de badkamer en het toilet blijven veel langer mooi.

U kan kiezen uit verschillende soorten waterverzachters. Om de best mogelijke keuze te maken moet u zich informeren. En zeker ook waterverzachters vergelijken. In dit artikel leest u alles over de soorten waterverzachters. Het gaat telkens over waterverzachters waarbij regeneratiezout gebruikt wordt. Ook over de verschillende soorten zout informeren we u. Lees verder en leer bij!

Waterverzachters Vergelijken - Waterverzachters Types

Waterverzachters Vergelijken – waterverzachters soorten

Soorten waterverzachters vergelijken

Er zijn twee soorten waterverzachters met onthardingszout. Er zijn toestellen met een mechanische aansturing, en dan zijn er de volautomatische of de elektronische. Elk toestel heeft zijn eigen specificaties en voordelen. In onderstaande alinea’s meer daarover.

De mechanische waterverzachter

De mechanische waterverzachter is bedoeld voor mensen met een heel regelmatig verbruikspatroon. Deze manier van ontharden is eenvoudig maar statisch. De aansturing wordt op 2 manieren geregeld :

– via de tijd: klok of kalender
– via het volume: vanaf een bepaald verbruikt volume

Het voordeel is de eenvoud van het toestel. Het verbruikt ook minder energie. Een nadeel is deze waterverzachter geen rekening kan houden met schommelingen of piekmomenten.

De volautomatische of elektronische waterverzachter

Een elektronische waterverzachter doet exact hetzelfde als de mechanische. Alleen de aansturing verschilt. Het voordeel van de elektronische waterverzachter, is dat hij veel flexibeler is. Hij kan op elk moment opnieuw ingesteld worden. Zo gaat dit type waterverzachter een stuk efficiënter om met water en zout.

Er is eigenlijk nog een derde soort: de intelligente waterverzachter

Dit toestel is uitgerust met sensoren en geavanceerde software. Hij past zich volledig zelf aan, aan uw verbruik. Daarnaast verbruikt hij enkel water en zout als het echt nodig is. De andere toestellen doen dit preventief of op vooraf vastgelegde momenten. Aan deze meerwaarde is natuurlijk ook een prijskaartje verbonden. De andere toestellen werken echter even efficiënt. Deze is alleen een stuk geavanceerder.

De verschillende soorten zout voor uw waterverzachter

Een waterverzachter werkt altijd op basis van regeneratiezout. Dit wordt meestal verkocht in zakken van 25 kilo. Gemiddeld hebt u ongeveer 4 zakken per jaar nodig. Welk zout u nodig heeft voor uw ontharder, is afhankelijk van het apparaat dat u heeft. Doorgaans staat dit duidelijk in de handleiding van de waterverzachter beschreven. Als u twijfelt of als u een andere soort wil proberen, neemt u best contact op met uw leverancier. U kan ervoor kiezen om uw zout te laten leveren bij uw onderhoud. Daarvoor krijgt u dan meestal een mooi voorstel van uw leverancier. De drie bekendste soorten onthardingszout voor uw waterverzachter worden in onderstaande alinea’s beschreven.

Waterverzachters Vergelijken - Onthardingszout

Waterverzachters Vergelijken – regeneratiezout waterverzachter

De soorten regeneratiezout

Rotszout

 • natuurlijk mineraal
 • gewonnen uit bodem
 •  hoog oplosbaarheidsgehalte
 • onbewerkt
 • uiterst efficiënt om te ontharden

Het enige nadeel van dit zout, is het feit dat rotszout meestal niet bewerkt wordt. Hierdoor kunnen er nog onzuiverheden op zitten. Die kunnen in uw ontharder blijven hangen. Gebruikt u rotszout in uw ontharder, dan moet u het apparaat eenvoudigweg vaker schoonmaken. Daartegenover staat dat rotszout goedkoop is.

Ingedampt zout

 • zout uit ondergrondse mijnen
 • wordt bewerkt
 • erg veilig voor uw toestel
 • meestal in tabletvorm

Omdat het zout zo goed bewerkt wordt, is het erg veilig voor gebruik. Dit type zout wordt vaak geleverd in tabletvorm. Deze tabletten kunt u in uw waterverzachter doen om uw leidingwater te ontharden.

Zeezout

 • wordt gewonnen uit zeezout door het te laten verdampen in de zon
 • ook gekend als ‘zonnezout’
 • bevat vrijwel geen onzuiverheden
 •  wordt geleverd in kristallen of korrels

Er zitten vrijwel geen onzuiverheden in dit type zout. Dit betekent dat dit zout uw waterverzachter nauwelijks kan vervuilen. Zeezout wordt altijd geleverd in kristallen of in korrels.

Een waterverzachter kopen: waar moet u op letten?

Intussen weet u hoe waterverzachters werken en welke soorten er bestaan. Maar waar moet u nu precies op letten bij de aankoop van uw waterverzachter? We hebben enkele belangrijke aandachtspunten voor u opgesomd. Zo hebt u een checklijst bij de hand. Dat maakt waterverzachters vergelijken gemakkelijker.

Beschikbare ruimte voor de installatie

Waterverzachters Vergelijken - Waterverzachter Installatie

Waterverzachters Vergelijken – waterverzachter installatie

Waterverzachters komen in alle vormen en maten. Meestal wordt het toestel in een kelder of garage geplaatst. Afhankelijk van waar hij aangesloten kan worden. Hebt u niet voldoende ruimte? Dan kan u kiezen voor een exemplaar met losse elementen. Die elementen kunnen dan afzonderlijk geplaatst worden.

Kies een capaciteit in verhouding tot uw waterverbruik

Het maakt niet uit of u een mechanisch of elektronisch apparaat koopt. U moet het toestel in de eerste plaats selecteren op basis van uw verbruikspatroon. Kiest u voor een toestel met 1 of 2 harscilinders? Alles is mogelijk maar de keuze moet wel logisch zijn. De capaciteit van de waterverzachter moet aangepast zijn aan uw waterverbruik. Anders gebruikt u meer zout en water dan nodig. Of omgekeerd.

De gebruiksvriendelijkheid van het apparaat

We hebben allemaal te weinig tijd. Uw toestel moet gebruiksvriendelijk zijn. Kies een waterverzachter die jou geen extra werk bezorgt. Overweeg om een onderhoudscontract te sluiten. Zo hoef je u nooit zorgen te maken over de efficiëntie van uw toestel.

De kwaliteit van het apparaat, én van de leverancier

Goedkoop is vaak duurkoop. Een waterverzachter is toch een zekere investering. Die koopt u beter niet bij de eerste de beste. Hoe ervaren is uw leverancier? Heeft hij een goede reputatie? Biedt hij een goede service en dienst na verkoop? Kan hij ook uw onderhoud verzorgen?
Dit zijn allemaal zaken die u zullen helpen om de juiste keuze te maken.

Deze uiteenzetting zou u al een idee moeten geven over welk toestel het meest geschikt is voor uw verbruikspatroon. Waterverzachters vergelijken vraagt een zekere inspanning. Toch zal het lonen. Vraag een offerte aan om meer te weten te komen.

Aqua Service Waterverzachter Prijs