Waterverzachter werking

De beste waterverzachter met de beste werking? Kies voor een Aqua Service waterverzachter. Vraag vrijblijvend en snel uw prijsofferte aan (Aqua Service prijzen, modellen en gratis advies):

Waterverzachter Werking

Stap 1 van 2 - Uw postcode

Waterverzachter Werking
Waterverzachter

Wat doet een waterverzachter en hoe werkt hij?

Een waterverzachter is een innovatief systeem dat zogenaamd hard water in huis zacht maakt, wat goed is voor zowel uw gezondheid als voor de integriteit van bepaalde materialen (bv. keukengerei, kleding, leidingen, enz.).

Hard water is een echte boosdoener in elk huishouden omdat kalkaanslag de integriteit van wasmachines, douches, leidingen en zelfs uw gezondheid kan aantasten. Een waterverzachter is de beste en meest betrouwbare manier om niet alleen deze problemen uit de wereld te helpen maar ook energie te besparen. De kalk in hard water zorgt ervoor dat verwarmingselementen minder goed werken, wat zich op lange termijn vertaalt in hogere energierekeningen. En dat is reden genoeg om een waterverzachter te installeren!

Hoe werkt een waterverzachter?

Het is belangrijk om de voordelen van een waterverzachter te begrijpen, maar het is even belangrijk om te weten hoe het werkt. Hoe meer u erover weet, hoe bewuster u kunt zijn van uw keuzes bij het zoeken naar de beste waterverzachter voor uw huis of bedrijf. Een waterverzachter werkt op verschillende manieren:

– De waterverzachter werkt op basis van de uitwisseling van ionen.

– De waterverzachter werkt op wat omgekeerde osmose wordt genoemd.

Beide methoden zijn zeer verschillend en verdienen daarom een nadere toelichting.

1. ionenwisseling

De meeste soorten ontharders werken met ionenuitwisseling, waarbij magnesium- en calciumionen in het water worden uitgewisseld tegen natriumionen, waardoor het water vrij wordt van kalkaanslag. In de waterverzachter bevindt zich een harscilinder gevuld met een soort harde kogeltjes waar het water doorheen stroomt. De harde ballen voeren het water efficiënt af, maar na enige tijd raken ze volledig verzadigd met het mineraal. Op dit punt moeten ze worden gereinigd en geregenereerd.

Het apparaat zelf doet deze reiniging met behulp van zogenaamd regenererend zout en produceert pekel. Dit water wordt samen met het slib via een aparte leiding afgevoerd, waarna de eenheid klaar is om opnieuw hard water te ontharden.

2. omgekeerde osmose

Er zijn ook andere systemen die gebruik maken van het principe van omgekeerde osmose. Hierdoor wordt niet alleen kalk, maar ook andere mineralen en zouten uit het water verwijderd. Er worden verschillende filters gebruikt, waarna het water uiteindelijk door een membraan wordt geperst. Na het filtratieproces is dit osmosewater bijna volledig vrij van stoffen, reden waarom dergelijke systemen vooral worden gebruikt in laboratoria en grote wasmachines.

Dergelijke osmose systemen kunnen echter ook worden aangetroffen in koffiezetapparaten of waterkoelers. Vergeleken met de ionenuitwisselingsversie hebben deze Ypsilons echter tijd nodig om water te produceren. Het is dus niet optimaal als u in korte tijd veel water nodig hebt.

Elektromagnetische waterverzachters: een mythe

Er zijn vaak elektromagnetische waterverzachters in de handel, die beweren dat een magnetisch veld het water ontkalkt. Dit zou het water gezonder maken en minder schade toebrengen aan leidingen en dergelijke. Er is echter geen wetenschappelijk bewijs voor deze beweringen: elektromagnetische straling heeft geen enkele invloed op de samenstelling van het water.

Calcium en magnesium blijven gewoon in het water zitten, zodat u niet van de extra kalkaanslag verlost wordt wanneer het water uitdroogt of verdampt. De systemen kunnen aantrekkelijk zijn door hun lage prijs, maar zij bieden geen toegevoegde waarde. Het is dus nog steeds het beste om een waterverzachter van goede kwaliteit te kopen die op een van de twee hierboven genoemde manieren werkt.

De beste waterverzachter kiezen

Systemen die gebruik maken van ionenuitwisseling zijn het meest gangbaar, omdat zij zeer grote hoeveelheden zacht water kunnen leveren en gemakkelijk te onderhouden zijn. Systemen op basis van osmose zijn iets ingewikkelder te installeren, en de membranen die voor een dergelijk systeem worden gebruikt, kunnen zeer duur zijn. Daarom worden zij gewoonlijk in grote bedrijven gebruikt en niet in huishoudens.

Waterzuivering: een noodzakelijk proces

Regeneratie van de waterverzachter is een belangrijk onderdeel van het wateronthardingsproces. Binnenin de ontharder zit een cilinder gevuld met harde ballen. Het (harde) water stroomt door deze cilinder en wordt door de negatief geladen bolletjes bevrijd van zowel calcium als magnesium. Het hars trekt de positieve calcium/magnesiumionen aan en wisselt ze uit voor natriumionen. Het resultaat is zachter water. Na enige tijd is de harscilinder echter gevuld met calcium en magnesium en moet de kolom worden gereinigd. Dit wordt gedaan met regeneratiezout.

De regeneratie zelf verloopt als volgt: De harskern van het systeem wordt gereinigd met een zoutoplossing, die de resterende kalkdeeltjes wegspoelt en de bolletjes weer “actief” maakt (hun lading wordt negatief). Na het hele proces wordt de kern een tweede maal gespoeld met schoon leidingwater om ervoor te zorgen dat al het zout is verwijderd. Het systeem is dan klaar om het water weer efficiënt te ontharden.

Wanneer regenereren?

Wanneer het systeem moet worden geregenereerd hangt grotendeels af van het type waterverzachter en de hardheid van het water. Gewoonlijk weten fabrikanten precies wanneer zij dit moeten doen, d.w.z. na hoeveel liter water de kern verzadigd is. Vaak echter weet het systeem zelf wanneer het moet regenereren (zogenaamde volumegestuurde toestellen) na een bepaald aantal liters water.

Goedkopere waterverzachters zijn uitgerust met een soort kalender die op specifieke tijdstippen regenereert (hoewel hij minder nauwkeurig is en soms onnodige spoelingen uitvoert). De regeneratie van een waterverzachter duurt gemiddeld 10 tot 20 minuten, maar ook hier geldt dat dit afhankelijk is van het type en de grootte van de waterverzachter.

Onthardingszout, een ander onmisbaar element

Om het systeem te regenereren is regeneratiezout nodig, dat wordt opgeslagen in de zout opslagtank. Er zijn verschillende soorten zout, b.v. steenzout, ingedampt zout, enz., en het kan in tabletvorm of als korrels worden gekocht. Het effect van het zout is voor alle soorten hetzelfde, dus het is belangrijk geen gewoon tafelzout te gebruiken. Dit kan leiden tot problemen en storingen.

Waterverzachters Vergelijken - Waterverzachter Installatie
Waterverzachters Vergelijken – waterverzachter installatie
Waterverzachter Werking

Een waterverzachter: alleen maar voordelen

Het water dat u in uw huis gebruikt, wordt uit de bodem gehaald. Als de vloer erg kalkhoudend is, zal het water uit dit deel van de vloer automatisch meer kalk bevatten. Water dat grote hoeveelheden kalk uit de bodem bevat, wordt hard water genoemd. Water dat kleine hoeveelheden kalk bevat, wordt zacht water genoemd. Hard water leidt niet alleen tot kalkaanslag in de leidingen, maar ook in de toestellen en de buizen. Wil je deze problemen oplossen? Koop dan een waterverzachter.

Een waterverzachter is uitgerust met onthardingszout dat kalkaanslag uit hard water verwijdert als een natuurlijk filter. Door een waterverzachter te gebruiken, kunt u hard water in zacht water veranderen. Op deze manier kunt u de vele problemen met hard water oplossen. Op deze pagina kunt u lezen over de voordelen van de aanschaf van een waterverzachter. Als u de voordelen van een waterverzachter kent, weet u waarom u er een zou moeten kopen.

Met een waterverzachter gaan uw apparaten langer mee

Een deel van de kalkaanslag in hard water zal altijd in uw toestellen achterblijven. Apparaten die leidingwater gebruiken kunnen erg verkalken. Je ziet het niet zo vaak in de wasmachine of vaatwasser, maar wel in de waterkoker bijvoorbeeld. Zelfs als u dit apparaat goed onderhoudt, ontstaat er binnen de kortste keren kalkaanslag.

Kalkaanslag in apparaten kan worden verwijderd door kalkverwijderaars te kopen, maar dit werkt niet altijd. U kunt het probleem oplossen door een waterverzachter te kopen. Hard water wordt zacht water zonder kalkaanslag, en dat betekent dat er geen kalkaanslag achterblijft in uw apparatuur. Uw toestellen zullen langer meegaan als u investeert in een waterverzachter.

Met zacht water heeft u geen last meer van verstopte leidingen

Niet alleen kan de kalk in uw water in uw apparaten terechtkomen, het kan ook in uw leidingen blijven zitten. Omdat u uw leidingen niet goed kunt schoonmaken, hoopt de kalk zich daar al snel op. Je leidingen worden smaller zonder dat je het merkt. Als u te veel voedsel door de leidingen spoelt of te veel toiletpapier door het toilet spoelt, ontstaat er een verstopping.

Als u een waterverzachter in huis haalt, zal dit geen probleem meer zijn. Er zal geen kalkaanslag in uw leidingen achterblijven, en dit betekent dat de leidingen breder zullen zijn. U zult minder problemen hebben met verstoppingen en u zult geen loodgieter hoeven te bellen om u te helpen.

Een waterverzachter bespaart veel energie

Wat veel mensen niet weten is dat een waterverzachter ook veel energie kan besparen. Daar zijn twee belangrijke redenen voor. Ten eerste hoeft uw boiler of geiser niet zo hard te werken met zacht water, wat betekent dat u energie bespaart.

Ten tweede zullen, door zacht water te gebruiken, uw toestellen goed blijven werken en evenveel energie verbruiken. Als u geen waterverzachter hebt, gaat de werking van de toestellen langzaam achteruit. Dit merkt u niet alleen wanneer u ze gebruikt, maar ook op uw energiefactuur. Uw toestellen verbruiken meer elektriciteit, en dat betekent dat u meer aan energiekosten moet betalen. Een waterverzachter bespaart op twee manieren energie, wat kan leiden tot aanzienlijke kostenbesparingen.

Met zacht water, hoef je minder te borstelen

Een ander voordeel van de aanschaf van een waterverzachter is dat het minder vaak hoeft te worden schoongemaakt. Dit komt doordat er geen kalkaanslag achterblijft in bad, douche, toilet en gootsteen. Als u nu regelmatig uren bezig bent met het wegborstelen van de kalkaanslag in uw sanitaire ruimte, hoeft u dat niet meer te doen als u een waterverzachter heeft. Als je zacht water gebruikt zonder kalkaanslag, krijg je geen kalkaanslag.

Omdat je geen chemische wasmiddelen hoeft te gebruiken, is je ecologische voetafdruk veel kleiner met een waterverzachter. De energiebesparing die u met een waterverzachter realiseert, verkleint uw ecologische voetafdruk nog verder.

Je kleren zien er beter uit als je investeert in een waterverzachter

Een wasmachine met hard waterafzetting werkt altijd minder goed. Dit betekent niet alleen dat de machine harder moet werken, maar ook dat u uw kleding heter en langer moet wassen en meer wasmiddel moet gebruiken. Als u een waterverzachter gebruikt om uw water zachter te maken, zal de wasmachine beter werken. U hoeft minder heet en minder lang te wassen en u gebruikt minder wasmiddel, zodat uw kleren veel langer meegaan. De kleuren van uw kleding blijven intens, het materiaal blijft mooi en de kleding behoudt zijn vorm. Niet voor een korte tijd, maar voor vele jaren.

Uw huid en haar zullen mooier zijn als u thuis zacht water gebruikt

Ten slotte zullen uw huid en haar er mooier uitzien als u een waterverzachter gebruikt. Als je je gezicht wast met hard water, kan er kalk in je poriën achterblijven. Dit kan leiden tot vervelende huidproblemen die je niet hoeft te hebben met het zachte water van een waterverzachter. De kalk in hard water geeft je haar een doffe waas die verdwijnt als sneeuw voor de zon wanneer je zacht water gaat gebruiken. Met een waterverzachter zal uw kleding er niet alleen mooier uitzien, maar u zult er ook voordeel bij hebben.

Direct de vruchten plukken? Koop een waterverzachter

Wilt u de levensduur van uw toestellen verlengen, verstopte leidingen vermijden, een kleinere ecologische voetafdruk achterlaten, enz. Koop dan een waterverzachter en installeer die in uw huis. Het is een investering, maar wel een die veel interessante en langdurige voordelen zal opleveren. En omdat je met je waterverzachter minder energie en wasmiddel verbruikt, bespaar je ook nog eens veel geld. Dit betekent dat u uw investering in een waterverzachter in een mum van tijd hebt terugverdiend.


Zacht water – ontharder

Zacht water dankzij een waterverzachter: informatie en voordelen

Wanneer u water uit de kraan gebruikt, denkt u dat u helder, vers water gebruikt of drinkt. Je hebt geen idee wat er werkelijk in het water zit. Ons leidingwater bevat echter bepaalde bacteriën en mineralen die niet zichtbaar zijn en uw gezondheid en huishoudelijke apparaten kunnen aantasten. Na verloop van tijd kunnen bepaalde mineralen zichtbaar worden, het bekendste voorbeeld is kalksteen.

Kraanwater is niet overal hetzelfde. De kwaliteit van uw leidingwater hangt sterk af van de regio of stad waar u woont. In sommige regio’s bevat uw kraan hard water, in andere zacht water. Het verschil tussen hard en zacht water kan zeer groot zijn, en dit kan ook gevolgen hebben. Hard water is ongezonder en schadelijker voor uw huishoudelijke apparaten. In sommige gevallen kan het nuttig zijn een waterverzachter te installeren om hard water om te zetten in gezond zacht water.

Wat is zacht water?

Wat is zacht water en waarom is het beter dan hard water? Zacht water is leidingwater dat zo behandeld is dat mineralen zoals magnesium en calcium eruit gefilterd zijn en niet meer in het water aanwezig zijn. Vooral wanneer hard water wordt verwarmd, hebben calcium en magnesium de neiging te verkalken. Met zacht water, dat verschillende voordelen heeft, zal dit niet meer gebeuren. Er is minder kalkaanslag op kranen, tegels en in huishoudelijke apparaten, en het is beter voor uw gezondheid.

Omdat leidingwater meestal uit de grond wordt gepompt, is het altijd van nature verrijkt met calcium en magnesium. In de ene regio is dat meer dan in de andere. Hoe hard of zacht het water in uw regio of stad is, hangt ook af van de mate waarin een waterbedrijf deze mineralen uit het water verwijdert. Nu, een beetje limoen is niet slecht voor je gezondheid. Het lichaam heeft ook calcium nodig, maar een te hoog percentage tast het lichaam aan. Zacht water waarbij calcium en magnesium volledig zijn verwijderd, is zeldzaam. Het meeste zachte water bevat nog een kleine hoeveelheid calcium en magnesium.

Te veel calcium in water veroorzaakt kalkafzettingen

Het grootste nadeel van hard, kalkhoudend water is kalkaanslag. Neem bijvoorbeeld de badkamer, een ruimte waar veel water wordt gebruikt. In een nieuwe badkamer heb je nog mooie, glanzende kranen en tegels aan de muur. Na verloop van tijd zult u merken dat er kalkaanslag op de kranen komt en dat uw badkamertegels dof worden en witte kalkstrepen gaan vertonen. Dit betekent niet alleen dat u veel tijd kwijt bent met poetsen, maar de kranen kunnen ook van binnenuit worden aangetast door kalkaanslag.

Kalkaanslag tast ook waterleidingen aan. Als kalk zich aan de binnenkant van een waterleiding ophoopt, bestaat het risico dat de leiding verstopt raakt. Huishoudelijke apparaten die water gebruiken lopen nog meer risico. Denk aan de wasmachine, de vaatwasser en de waterkoker. Al deze toestellen bevatten een verwarmingselement. Kalkaanslag zet zich onder andere af op het verwarmingselement. Daardoor warmen uw huishoudtoestellen niet zo snel op en kunt u ze niet efficiënt gebruiken. U verbruikt meer energie en de levensduur van uw huishoudelijke apparaten wordt aanzienlijk verkort.

Geniet van de vele voordelen van zacht water

Als u in een regio woont waar het waterleidingbedrijf hard water omzet in zacht water, zult u veel minder last hebben van de nadelen van hard water. Heeft u nog steeds hard water in uw huis? Dan kunt u het water ontharden met een waterverzachter. Enkele voordelen die u kunt genieten van zacht water:

In uw huis / flat

Met zacht water geniet u van vele voordelen zonder dat u het beseft. Ten eerste, uw waterleidingen zijn niet meer aangetast. Met zacht, kalkvrij water stroomt het water in uw leidingen goed zonder dat er kalkaanslag in de leidingen ontstaat. Ook uw huishoudelijke apparaten zullen niet langer last hebben van kalkaanslag. U verbruikt geen extra energie en uw toestellen zullen efficiënt werken. Met zacht water in uw badkamer bespaart u veel tijd. U hoeft niet meer urenlang tegels en kranen in de badkamer te schrobben om kalkaanslag te verwijderen. Er ontstaat geen kalkaanslag meer.

Een wasmachine die met zacht water wast, gaat veel langer mee. Kalkaanslag kan uw wasmachine niet langer aantasten, waardoor de levensduur wordt verlengd. U gebruikt ook minder wasmiddel, wat u geld bespaart. En omdat u efficiënter wast, bespaart u ook op energiekosten. U zult ook merken dat uw kleren veel zachter aanvoelen, minder snel versleten zijn en dat de kleuren langer meegaan.

Voor uw gezondheid

Zacht water heeft ook voordelen voor de gezondheid. Hoewel calcium goed is voor de tanden, de sterkte van de botten en de spierfunctie, is te veel calcium ongezond. Te veel calcium kan de absorptie van andere belangrijke stoffen, zoals zink en ijzer, hinderen. Er is ook een verhoogd risico op nierstenen. In dit opzicht is zacht water veel gezonder voor uw inwendige organen. Zacht water is ook beter voor uw huid en haar. Uw huid wordt niet aangetast door kalkdeeltjes en zal veel zachter aanvoelen. Uw haar zal ook veel glanzender zijn en er gezonder uitzien als gevolg daarvan.

Hoe kan men de hardheid van het water meten?

Wilt u weten of u hard of zacht water uit uw kraan krijgt? Dan kun je het meten. Er zijn verschillende methoden om dit te doen.

Hard of zacht water: de gemeten waarden
De gemeten waarden van het water geven een bepaalde waarde aan die u kunt gebruiken om water in te delen als hard of zacht. De gemeten waarden kunnen worden weergegeven in Franse graden (°F) en Duitse graden (°D). In België worden de Franse graden gebruikt. De volgende waarden in Franse graden geven aan of u hard of zacht water hebt:

– 0 – 7 Zeer zacht water

– 7 – 15 Zacht water

– 15 – 30 Gemiddeld hard water

– 30 – 45 Hard water

– > 45 Zeer hard water

U kunt de meetwaarden in uw regio meestal nagaan op de website van uw waterleverancier.

Voer een valtest uit

De meest betrouwbare test om de waterhardheid te controleren is de druppeltest. En het kost heel weinig moeite. U vult een maatbeker met water waaraan u een of meer druppels van een speciale vloeistof toevoegt. Het water krijgt dan een bepaalde kleur. De kleur geeft de waarde van de waterhardheid aan.

Gebruik een teststrip om de waterhardheid te meten

Een andere eenvoudige, maar minder betrouwbare methode is het gebruik van een teststrip. Dompel de teststrip gewoon in het water en hij zal verkleuren. Aan de hand van de kleur kunt u dan de waarde van het water bepalen.

Geniet ook van zacht water

Heeft u veel last van kalkaanslag in huis? Of hebt u de waterhardheid gemeten en vastgesteld dat u hard water hebt? Dan kunt u er zelf iets aan doen en hard water veranderen in zacht water. Er zijn twee mogelijkheden: Het installeren van een waterverzachter of het gebruik van een regenwaterreservoir in combinatie met een zeer goede filter.

Installatie van een waterverzachter

De beste manier om zacht water in uw huis te krijgen is het installeren van een waterverzachter. Een waterverzachter wordt gewoonlijk geïnstalleerd aan het begin van de waterleiding waar het water het huis binnenkomt. Dit is meestal de meterkast. De waterverzachter zet het harde water uit de leiding om in zacht water. Dan stroomt het zachte water van de ontharder in de andere waterleidingen in uw huis. Op deze manier kunt u in het hele huis genieten van alle genoemde voordelen.

Wanneer de waterverzachter in de meterkast wordt geplaatst, staat hij nooit in de weg. Een waterverzachter vergt zeer weinig onderhoud, u hoeft alleen regelmatig regeneratiezout bij te vullen. Met dit zout reinigt de waterverzachter zichzelf zonder dat u er iets aan hoeft te doen. Normaal gesproken kan een waterverzachter in elk huis of appartement worden geïnstalleerd, en er is een ruime keuze aan modellen.

Gebruik meer water uit uw regenput

Een gedeeltelijk en milieuvriendelijk alternatief voor een waterverzachter is de installatie van een regenwaterput. Vergeleken met leidingwater bestaat regenwater uit zacht water. Het gebruik van regenwater is echter beperkt. Hij mag niet worden aangesloten op de waterleiding, want hij mag geen regenwater drinken. Met een goede filter kan regenwater echter worden gebruikt voor het wassen van kleren, het doorspoelen van toiletten, het besproeien van tuinen en het wassen van auto’s.

Vraag naar de prijzen voor waterverzachters

Als u ook in uw huis van zacht water wilt profiteren, is een waterverzachter de beste manier om dat te doen. U kunt hier offertes opvragen van verschillende leveranciers van waterverzachters bij u in de buurt. De waterverzachter zal door de leverancier bij u thuis vakkundig worden geïnstalleerd, zodat u thuis kunt profiteren van zacht water. Als u meerdere offertes aanvraagt, kunt u gemakkelijk verschillende modellen waterverzachters en prijzen vergelijken.


Waterverzachter Werking
Waterontkalker
Waterverzachter werking - april 2023