Prijs van Waterverzachters ? Vergelijk eerst ! €

Een waterverzachter kopen ? Informeer u eerst goed over de prijzen en modellen van waterverzachters bij verschillende installateurs in uw regio.

Hier kan u GRATIS eerst prijsoffertes aanvragen en prijzen vergelijken van waterverzachters in uw buurt:

Vergelijk Prijzen van Waterverzachters:

Stap 1 van 2 - Uw postcode

50%

beste waterverzachter kopen

Hoe kies je een goede waterverzachter voor thuis?

Waterverzachter prijs

Wanneer je beslist hebt dat je een waterverzachter gaat kopen, is de volgende vraag waarmee je geconfronteerd wordt natuurlijk: welke waterverzachter? Er zijn immers verschillende types op de markt en er zijn heel wat factoren die bepalen of een specifiek toestel al dan niet geschikt is voor jouw huis.

Waterverzachter Prijs - prijs waterverzachter
Waterverzachter Prijs – hardheid water

Daarnaast moet ook het kostenplaatje bekeken worden: wat bepaalt de waterverzachter prijs? Om goed geïnformeerd te zijn, is het ook belangrijk om te weten hoe een waterverzachter eigenlijk werkt.

De werking van een waterverzachter

Vooraleer een waterverzachter te kopen heb je wellicht onderzoek gedaan naar de voordelen ervan. Een waterverzachter is de meest voor de hand liggende oplossing om kalk uit het water te verwijderen. Het toestel werkt volgens het principe van ionenwisselwerking: leidingwater wordt door een tank met een filter geleid. In die filter zitten een bepaald soort harskorreltjes. Deze korreltjes, die negatief geladen ionen zijn, binden de kalk uit het water aan zich vast en vervangen ze door positief geladen natriumionen.
Na verloop van tijd geraken die bolletjes verzadigd en moeten ze gespoeld of geregenereerd worden. Dat gebeurt door een spoeling met zout. Tijdens dit proces dat we ‘regeneratie’ noemen worden de vastgezette ionen (die dus kalk zouden vormen) door de afvoer weggevoerd en zijn de harskorrels weer klaar voor gebruik!

De verschillende types besturingssystemen

De meeste waterverzachters werken volgens het principe van ionenuitwisseling. Ze kunnen echter op een verschillende manier aangestuurd worden.

Waterverzachters Prijs - besturingen waterverzachters
Waterverzachters Prijs – prijs besturingen waterverzachters

Dat verschil in besturen bepaalt wat de grootste verschillen qua prestatie van de waterverzachters zijn. De waterverzachter prijs mag niet de alles bepalende factor zijn. Het besturingstype dat voor u geschikt is hangt nauw samen met uw verbruik en de oppervlakte van de woning. We zetten de verschillende besturingssystemen even op een rij:

Tijd gestuurd systeem

Met dit besturingssysteem verloopt de regeneratie volgens vaste tijdsintervallen. Het grote voordeel hierbij, is dat het erg gebruiksvriendelijk is. Dit toestel zal de juiste keuze zijn voor mensen met een heel regelmatig waterverbruik. Voor de instellingen wordt er dan enkel rekening gehouden met het waterverbruik. Dat betekent dat de regeneratie op vaste tijdstippen gebeurt. Het toestel houdt echter geen rekening met de verzadiging van de harstank. Het kan dus zijn dat de harskorrels nog niet helemaal verzadigd zijn terwijl het toestel al begint te regenereren. Zo wordt er dan nodeloos zout verspild. Anderzijds kunnen de harsdeeltjes al verzadigd zijn, terwijl het toestel nog volop probeert te ontharden. In dit laatste geval verloopt het ontharden dus niet meer optimaal en stroomt er weer hard water uit de leidingen. Een tijd gestuurd systeem is dan ook enkel aan te raden als je een zeer gelijkmatig verbruik hebt.

Volume gestuurde waterverzachter

Dit besturingssysteem zal detecteren wanneer de harstank zijn capaciteit bereikt heeft en dan pas zal de regeneratie starten. Deze toestellen richten zich dan ook volledig op het daadwerkelijke verbruik. Het spreekt dan ook voor zich dat hoe exacter het systeem ingesteld wordt, hoe zuiniger dit toestel zal zijn.

Intelligente waterverzachters

Dit type, dat ook wel elektronische waterverzachter genoemd wordt, gaat nog veel verder. Aan de hand van geavanceerde elektronica wordt het verbruik in kaart gebracht met behulp van ingebouwde sensoren. Zo worden de regeneraties exact aangestuurd. Het spreekt echter voor zich dat de initiële investering bij dit type wel groter is dan bij de mechanische sturingen.

Het belang van regeneratie

Het belangrijkste aspect bij de keuze van een waterverzachter is de manier van regeneratie. Als je een waterverzachter koopt is het dus belangrijk om uw verbruik goed in kaart te brengen. Interessant om weten is dat er waterverzachters bestaan met één tank of met twee tanken. Een ontharder met twee tanken zal ook tijdens het regenereren zacht water kunnen leveren in tegenstelling tot een waterverzachter met één tank. Grote gezinnen zullen hier dus meer bij gebaat zijn. Een waterverzachter met twee tanken neemt wel meer ruimte in beslag.

Met welke factoren moet je nog rekening houden? Wat bepaalt de waterverzachter prijs? 

We weten nu welke diverse besturingssystemen er bestaan en wat regeneratie is. Maar waarmee moet je eigenlijk nog rekening houden voordat je een waterverzachter koopt? En wat is nu bepalend voor de waterverzachter prijs? Ook dit zetten we even op een rij:

Het verbruik

Het eerste wat je in kaart zou moeten brengen is uw daadwerkelijk verbruik. Het heeft immers totaal geen zin een duur en groter toestel aan te kopen als dat niet nodig is. Anderzijds zal een te kleine waterverzachter harder moeten werken voor jouw verbruik. Bijgevolg zal het toestel sneller verslijten en minder efficiënt zijn dan een groter model.

Grootte van het huis

Er is een logische relatie tussen de grootte van het huis en de hoeveelheid water die verbruikt wordt. Als er op diverse plaatsen tegelijkertijd onthard water nodig is, spreekt het voor zich dat er al een voorraad onthard water beschikbaar moet zijn. Dit noemen we de doorstroomcapaciteit. Dit is de mate waarin de waterverzachter zacht water kan door laten stromen zonder dat er drukverlies is. Reken alleszins op een minimale doorstroomcapaciteit van 3 m³/h.

Ruimte voor de plaatsing

Het zou heel vervelend zijn om een waterverzachter te kopen en dan te ontdekken dat je helemaal geen ruimte hebt om hem te plaatsen.

Waterverzachter Prijs - waterverzachters types
Waterverzachter Prijs – waterverzachters afmetingen

Dit is dan ook een factor om zeker rekening mee te houden. Niet elk type waterverzachter zal te plaatsen zijn in elk type huis. Zeker de grotere modellen of de modellen met twee tanks nemen behoorlijk wat ruimte in.

De capaciteit van ontharden

Een andere belangrijke vraag, is hoe lang de waterverzachter kan werken zonder te moeten regenereren? Koop je deze te klein, dan is er een grote kans dat je niet altijd kan genieten van onthard water. Het toestel kan dan niet voldoende zacht water leveren met als gevolg dat je dan af en toe genoegen moet nemen met hard water. Hoe weet je nu wat een goede capaciteit van ontharden is? Dat heeft te maken met zowel het waterverbruik als de waterhardheid. Dankzij een eenvoudige rekensom kan je de juiste harsinhoud van jouw waterverzachter berekenen. Dit doe je door het waterverbruik per dag te vermenigvuldigen met de waterhardheid, uitgedrukt in Franse graden, en dit geheel door 700 te delen.

Geen idee wat te doen? Vraag raad!

De waterverzachter prijs is voor velen een drempel. Een waterverzachter kopen is dan ook een investering dus het is dan ook niet meer dan logisch dat je je grondig informeert. Heb je moeite om te bepalen wat voor jou de beste optie is? Dan kan je het beter uit handen geven en het advies van een specialist ter zake vragen. Deze zal jou helpen bepalen wat de perfecte waterverzachter voor jou is. Zo vermijd je een miskoop en heb je gegarandeerd het meest efficiënte toestel voor jouw verbruik in handen.