Waterontharders

Ben je op zoek naar de beste waterontharders? Kies dan voor een waterontharder van het merk Aqua Service, de #1 in België.

Vraag dan nu vrijblijvend en snel uw prijsofferte aan (Aqua Service prijzen, modellen en gratis advies):

Aqua Service Systems

Stap 1 van 2 - Uw postcode

Waterontharders
Waterontharders

Verkalking

Verkalking – helaas kennen de meeste mensen dit probleem maar al te goed. Onze Belgische bodem is vrij kalkrijk. We kunnen er niets aan doen. De waterleidingbedrijven zijn niet verplicht het water te ontharden. Dit komt omdat er altijd een wettelijk voorgeschreven minimum kalkgehalte in het water moet zijn. Aangezien dit niet schadelijk is voor de gezondheid, zien de meeste waterleveranciers ervan af het water te ontharden.

Kalkaanslag is hardnekkig. Het ruïneert je mooie nieuwe wijnglazen en veroorzaakt aanslag in je douche. Om de kalkaanslag te verwijderen, moet je een extra inspanning leveren. Frustrerend omdat de kalkaanslag snel weer overal opduikt.

Wanneer het water veel kalk bevat, wordt het “hard water” genoemd. Hard water heeft veel nadelen. Het is niet alleen vervelend omdat het je extra werk bezorgt. Maar kalkaanslag verhoogt ook het energieverbruik in uw huis.

Gelukkig is er een oplossing voor dit probleem. Een waterontharder verandert hard water in zacht water. Zo kan er zuiver water zonder kalkaanslag door uw leidingen stromen. Dit biedt u vele voordelen. Lees verder om te ontdekken hoe zacht water het verschil maakt.

Kostenbesparingen, lange levensduur en smaak

Een waterontharder is een investering op lange termijn. Hoewel de aankoopprijs betaalbaar is, moet u bereid zijn ervoor te betalen. U moet het echter zien als een levensverzekering voor de infrastructuur en de toestellen van uw woning.

Een nieuwe wasmachine is bijna even duur als een waterontharder. Een waterontharder zal u ook iets opleveren. U kunt op verschillende manieren besparen.

1. uw energierekening daalt

U zult merken dat u uw energierekening kunt verlagen dankzij zacht water. Kalk heeft een isolerende werking. Daardoor gaat veel warmte verloren. Dit is natuurlijk energieverspilling. Het is eigenlijk een verspilling. Deze energie kost extra geld. U betaalt dus voor energie die verloren gaat. Met zacht water blijft er geen kalkafzetting achter in uw leidingen. Het resultaat is een lagere energierekening. Een waterontharder past ook perfect in ons huidige klimaat van energiezuinig leven.

2. uw toestellen gaan langer mee

Kalkaanslag is schadelijk voor uw huishoudelijke apparaten. Het hoopt zich op in bijvoorbeeld waterboilers, wasmachines, vaatwassers en boilers. Dit tast de toestellen aan en vergt meer onderhoud. Bovendien verkort kalkaanslag de algemene levensduur van deze huishoudelijke apparaten. Dus u bespaart niet alleen op onderhoudskosten. Maar met een waterontharder bespaart u ook op de kosten van een nieuwe aankoop. Boilers, bijvoorbeeld, zijn erg duur.

Ze zijn gemaakt om eeuwig mee te gaan. Een boiler vervangen omdat hij zoveel kalkaanslag bevat, is een pijnlijke kostenpost. Dus ook in dit geval zal een waterontharder u helpen geld te besparen.

3. uw huis en accommodatie blijven langer mooi

Met een waterontharder in uw huis zult u snel merken dat veel dingen in uw huis langer mooi blijven. Als u zacht water gebruikt, zult u versteld staan van het verschil met hard water. Het is bijvoorbeeld bekend dat kleding te lijden heeft van hard water. Kalkaanslag tast de kleding aan, dus de kleuren blijven minder lang mooi. Bovendien verslijt de stof sneller wanneer deze met hard water wordt gewassen.

Een ander voorbeeld van de positieve effecten van zacht water is het effect op uw glaswerk. Uw mooie wijn- en waterglazen behouden hun glans en worden niet dof. Kalkaanslag zorgt ervoor dat de mooie glans op uw glazen verdwijnt. Ze zien er dof uit en zijn niet prettig om vast te houden.

Het schoonmaken van ramen is ook vaak moeilijker wanneer het water hard is. Het is moeilijk ramen streeploos schoon te maken als het water veel kalk bevat. Wil je opgedroogde kalkdruppels vermijden? Krachtig wrijven is dan de enige manier om een mooi resultaat te bereiken. Dit zal veel gemakkelijker gaan met zacht water. Het resultaat zal u verbazen. Bovendien zult u zich afvragen hoe u het al die jaren met hard water hebt uitgehouden.

4. zacht water smaakt beter

Veel water drinken is gezond. Hoewel veel calcium in water niet schadelijk is voor de gezondheid, kan het wel onaangenaam zijn om te drinken. Veel mensen vinden dat zacht water beter smaakt en zuiverder is. Zacht water is ook helderder dan hard water. Het is ook reukloos en kleurloos. Bereide dranken zoals thee en koffie smaken ook beter met zacht water. IJsblokjes smaken ook beter. Met hard water, hebben ze vaak een vreemde nasmaak.

5. minder schoonmaken met een waterontharder

Kalkaanslag is hardnekkig en laat zich niet gemakkelijk verwijderen met water en conventionele schoonmaakmiddelen. Wilt u af van de hardnekkige kalkaanslag in uw badkamer? Dan moet je een anti-kalk product gebruiken. Anders zal de kalkaanslag niet oplossen. Het is dus erg eentonig en het resultaat houdt helaas niet over. Bovendien zijn deze schoonmaakmiddelen ook duur en schadelijk voor het milieu. En schadelijk voor onze gezondheid als we ze inademen.

Met een waterontharder bespaar je jezelf een hoop schoonmaakwerk.

Niets dan voordelen

Een waterontharder heeft vele voordelen. Als u te maken hebt met hard water, zal het verschil met zacht water u verbazen. Denk maar aan de impact op uw energiefactuur, de extra inspanningen die u moet leveren om schoon te maken, de reparatie- en aankoopkosten voor huishoudtoestellen, enz. Bovendien is wassen met zacht water veel aangenamer. Met een waterontharder draagt u ook bij tot een beter milieu.

Een prettige bijkomstigheid. Vooral in tijden van energiezuinig leven. Woont u in een gebied met hard water? Wilt u kalkaanslag voorkomen en geld besparen? Dan is een waterontharder de gouden tip om uw leven aangenamer te maken.


Negatieve gevolgen van hard water

Mensen weten vaak niet of ze hard of zacht water in hun leidingen hebben. Hoe zit het met jou? Weet u hoe hard uw water is? Het water dat uit de kraan komt, verschilt van streek tot streek. Hard water is water met een relatief hoog calciumgehalte. Hoewel het geen invloed heeft op onze gezondheid, kan hard water grote schade aanrichten.

Zacht water heeft voordelen boven hard water. Omdat zacht water minder kalk bevat, zal het onder andere uw huishoudelijke apparaten niet aantasten. Bovendien kunt u met zacht water veel energiekosten besparen. Met een waterontharder kunt u genieten van zacht water, zelfs in een gebied met hard water. Lees verder om te leren waarom dit belangrijk is. We zetten een aantal negatieve gevolgen van hard water voor u op een rij.

1. je kleren verslijten sneller

Kalkaanslag tast veel dingen aan. Inclusief je kleren. Je weet dit waarschijnlijk al, maar het lost het probleem niet op. Helaas gaat een mooie, kleurrijke trui niet lang mee. De kleur verliest snel zijn frisheid. De stof zelf verslijt ook, want kalk tast ook de kleuren aan. Hard water versnelt dit proces vanwege het kalkgehalte. Maar ook door het extra wasmiddel en wasverzachter dat je gebruikt bij hard water. Een verspilling van je kleren!

2. kalkaanslag op glaswerk

Mooi glaswerk zal nooit meer zo schitteren als toen je het voor het eerst kocht. De antikalk tabletten die u in uw vaatwasser doet, zullen daar weinig aan veranderen. Uw ramen zullen er ook onder lijden. Een echt streeploze reiniging is moeilijk met hard water. De kalk komt eruit als het water opdroogt.

3. het water smaakt minder goed

Zacht water smaakt beter dan hard water. Om deze reden kopen mensen vaak flessen bronwater. Dat is jammer, want ons kraanwater is drinkbaar ondanks de kalk. Met minder calcium in het water zou uw water veel beter smaken en zou u misschien geen flessenwater meer kopen. Een waterontharder zou dus een kosteneffectieve oplossing zijn.

Het is ook slecht voor het milieu.
Zelfs je thee heeft last van kalkaanslag. Heb je ooit thee gezet met zuiver bronwater? Doe dat! Je zult verrast zijn. De kalk in het water reageert met de ingrediënten van de thee. Hierdoor zal de thee bitterder smaken. Vaak blijft er ook een bruine “film” op de thee achter. Dit wordt veroorzaakt door kalk, wat niet het geval is met zuiver water. Dus zacht water smaakt niet alleen beter. Ook andere dranken waarvoor u water gebruikt, smaken beter met zacht water.

4. het beïnvloedt uw apparaten

Thuis gebruiken we allerlei huishoudelijke apparaten waar water doorheen stroomt. Denk bijvoorbeeld aan koffiezetapparaten, waterkokers, vaatwassers, wasmachines en drogers. Kranen, het verwarmingssysteem en de douche hebben ook te lijden onder hard water. Kalkaanslag is niet goed voor dit soort apparaten. Het water stroomt er doorheen, maar de kalk blijft zitten. Het vernietigt geleidelijk je apparaten. Uw huishoudelijke apparaten verslijten sneller. Dit kan de kosten aanzienlijk opdrijven. Of het nu gaat om reparatiekosten of de aanschaf van nieuwe apparaten. Met zacht water wordt de levensduur van uw toestellen aanzienlijk verlengd. 

5. kalk heeft een isolerende werking

Kalkaanslag heeft een isolerende werking. Als kalk zich ophoopt in uw waterleidingen, kan dat desastreuze gevolgen hebben voor bijvoorbeeld uw centrale verwarming. Warmte wordt bijvoorbeeld minder goed naar uw huis overgebracht. Dit kan ertoe leiden dat u in de winter flink moet stoken. Dit is natuurlijk energieverspilling.

6. hard water veroorzaakt hogere kosten

U vermoedt het misschien niet, maar onder meer de kwaliteit van uw water heeft een directe invloed op uw energiefactuur. Hard water zal u op lange termijn veel meer kosten. Met andere woorden, u kunt veel geld besparen met een waterontharder.

Daarom kost zacht water minder:

– Omdat kalkaanslag een isolerende werking heeft, verbruikt u mogelijk onnodig energie. Door het isolerende effect kan warmte minder goed worden afgevoerd. Dit kan de energiekosten aanzienlijk doen stijgen. Dit is niet het geval met zacht water. Dan wordt de energie veel efficiënter gebruikt.

– Je kleren zullen langer meegaan. Je witte haar zal langer wit blijven.

– Apparaten worden zwaar beschadigd door kalkaanslag. Met zacht water zult u minder reparatiekosten hebben. U zult ook minder vaak nieuwe toestellen moeten kopen of installeren.

– Je kunt niet zomaar van kalkaanslag afkomen. Water en zeep zijn niet genoeg. Er zijn speciale reinigingsmiddelen nodig. In de loop der jaren kunnen de kosten oplopen. Het verwijderen van kalkaanslag is ook erg vervelend.

Omdat zacht water beter smaakt, kunt u zorgeloos uit de kraan drinken met een waterontharder in uw huis. Zacht water is net zo lekker als bronwater uit flessen. Dus vanaf nu kunt u besparen op het kopen van bronwater in flessen. Dit is ook positief voor het milieu.

Conclusie?

Hard water kost je meer geld. Bovendien is het in veel gevallen ook slechter voor het milieu. Denk bijvoorbeeld aan de hogere energierekening. Een hoger energieverbruik is niet alleen slecht voor uw portemonnee. Het is ook niet bevorderlijk voor het milieu.

Het is ook milieuvriendelijker om water uit de kraan te drinken in plaats van bronwater uit plastic flessen. Met een waterontharder kunt u genieten van heerlijk water. Als gevolg daarvan wordt minder plastic weggegooid. Denk aan de transport- en productiekosten van plastic. Bovendien komt er meer CO² vrij in de atmosfeer. Zacht water is dus ook beter voor het milieu.

Het is duidelijk dat hard water veel nadelen heeft. Gelukkig kan hard water gemakkelijk worden omgezet in zacht water met een waterontharder. Het zal je alleen maar voordelen brengen. Een waterontharder is een echte investering die zich uiteindelijk terugbetaalt.


Een waterontharder kopen: een goede investering?

Het leidingwater dat door uw waterleidingbedrijf wordt geleverd, bevat calcium en magnesium. Deze mineralen zijn afkomstig uit de bodemlagen waaruit het water wordt gepompt. Op zichzelf genomen zijn deze stoffen niet schadelijk voor de gezondheid. Het menselijk lichaam heeft calcium en magnesium nodig. Als uw leidingwater buitensporige hoeveelheden calcium en magnesium bevat, wordt het “hard water” genoemd. Hard water kan problemen veroorzaken met huishoudelijke apparaten. Het veroorzaakt ook verstoppingen in de waterleidingen. Daarom is het raadzaam een waterontharder te installeren als u in een gebied met hard water woont. Een goede waterontharder is niet goedkoop. U verdient uw aankoop echter na verloop van tijd terug. Meer dan dat, u kunt geld besparen.

Lees verder in dit artikel om uit te vinden wat de negatieve effecten van hard water zijn en waarom een waterontharder een goede investering is.

Hard water kan u veel geld kosten

Water dat veel calcium en magnesium bevat, zal uiteindelijk leiden tot een hele reeks problemen in uw huis. Deze problemen kunnen kostbaar zijn.

– Heeft u veel last van kalkaanslag in huis? Dit is een duidelijk teken van hard water. Sporen van kalkaanslag zijn te vinden op alles wat met leidingwater in contact komt. In de douche, in de badkuip, op de afwas, enz. Kalkaanslag verwijderen van kranen, tegels en de douchekop is geen gemakkelijke taak. U moet ook extra geld uitgeven aan ontkalkingsmiddelen om uw sanitaire objecten schoon te maken. En het effect duurt nooit lang. In een mum van tijd is er weer overal kalkaanslag.

– Ook uw huishoudelijke apparaten hebben te lijden onder hard water. De kalklaag die zich op het verwarmingselement van een elektrische boiler vormt, betekent dat er veel meer elektriciteit wordt verbruikt om het water te verwarmen. Bovendien gaan deze apparaten sneller kapot dan verwacht. Dit kost u elk jaar een hoop geld.

– Je moet meer wasmiddel toevoegen om de was voldoende schoon te krijgen. Hard water vermindert de werking van detergenten. De kalkaanslag moet eerst geneutraliseerd worden voordat de actieve bestanddelen hun werk kunnen doen.

– Ook uw kleding lijdt eronder als u met hard water wast. De vezels van het textiel ontleden sneller onder invloed van water met een hoog kalkgehalte.

– De waterleidingen, rioolbuizen en afvoerbuizen in uw huis raken sneller verstopt door kalkafzetting. Als u een professioneel ontstoppingsbedrijf moet inhuren, zal dat een paar euro kosten.

– Tot slot heeft hard water ook gevolgen voor uw huid en haar. Als u zich regelmatig wast met hard water, kunt u een droge, schilferige huid en stug haar verwachten.

Hoe werkt een waterontharder

Hard water kan worden onthard met behulp van een waterontharder. Voor particulier gebruik gebruikt men meestal waterontharders die werken met regenererend zout. Dergelijke apparaten werken als volgt.

– Er zitten kunstharskorrels in een cilinder. Wanneer hard water langs deze korrels stroomt, absorberen ze calcium- en magnesiumdeeltjes uit het water. De korrels geven op hun beurt onschadelijke natriumdeeltjes af aan het water. De harde elementen blijven dus in het filter. Het water dat erdoor stroomt is dan zacht.

– Wanneer het kunstharsgranulaat na enkele dagen verzadigd is, moet het worden geregenereerd. Dit gebeurt volledig automatisch met pekel, die het systeem produceert met regenererend zout. De eigenaar moet het zout regelmatig bijvullen.

– De pekel absorbeert calcium en magnesium uit de harsbolletjes en geeft op zijn beurt natrium af aan de bolletjes. Dit wordt vervolgens samen met de harde bestanddelen via de riolering afgevoerd. Intussen worden de harsbolletjes opnieuw van natriumionen voorzien, zodat zij de volgende waterlading kunnen ontharden.

De prijs van een waterontharder

De prijs van een goede waterontharder varieert tussen 1.200 en 1.600 euro. Dit lijkt misschien veel, maar op lange termijn verdient u deze investering terug. Als u de bovengenoemde nadelen en schadelijke effecten van hard water kunt vermijden, zult u minder geld uitgeven aan andere zaken. Het gaat onder meer om energieverbruik, schoonmaak- en wasmiddelen en noodzakelijke reparaties.

De aankoopprijs en de kosten van het gebruik van een waterontharder worden hoofdzakelijk bepaald door de volgende factoren:

1. het type waterontharder

Er zijn goedkope waterontharders die met magneten werken, maar die zijn veel minder effectief. Voor huishoudelijk gebruik is een waterontharder met regenererend zout het beste.

2. het volume van de waterontharder

Het volume dat u nodig hebt, hangt uiteraard af van de hoeveelheid zacht water die u dagelijks gebruikt. Voor een hoog waterverbruik zijn er waterontharders met twee harscilinders in plaats van één.

3. het besturingssysteem van de waterontharder

Mechanische waterontharders hebben geen elektriciteit nodig en werken op basis van waterdruk. Het onthardings- en regeneratieproces wordt volledig mechanisch gestuurd. In een elektronische waterontharder stuurt een microprocessor het hele proces. Dergelijke waterontharders zijn duurder in aanschaf. Hun werking kan efficiënter worden gecontroleerd. Dit leidt uiteindelijk tot een lager verbruik van water en regenereerzout.

4. volume- of tijdsgestuurde regeneratie

Bij tijdsgestuurde regeneratie vindt de regeneratie plaats na een vooraf ingestelde periode. Onafhankelijk van het waterverbruik. Bij de meer gecompliceerde volume gecontroleerde regeneratie houdt de waterontharder rekening met het volume van het ontharde water. Regeneratie wordt alleen ingezet als het echt nodig is. Apparaten met volume gecontroleerde regeneratie zijn duurder, maar zij voeren geen onnodige regeneratie uit en zijn zuiniger met water en zout.

5 Onderhoud van waterontharders

Wanneer u een waterontharder koopt, vergeet dan niet dat hij regelmatig onderhoud nodig heeft. Vraag de leverancier naar de prijs van het onderhoud. De tijd die een technicus nodig heeft om dit te doen en de onderdelen die moeten worden vervangen, verschillen van toestel tot toestel.

6. de hoeveelheid zout die door het toestel wordt verbruikt tijdens de regeneratie

Dit hangt ook sterk af van het type waterontharder. Ook de prijs van het gebruikte zout kan van leverancier tot leverancier sterk verschillen.

Vraag advies aan een ervaren installateur

Koop geen goedkope tweedehandstoestellen en bestel geen waterontharders online bij een webwinkel. Laat u eerst adviseren door een professionele loodgieter en bepaal het waterverbruik in uw huis. Dit zal de hoeveelheid waterontharder bepalen die u nodig heeft. Bedenk dat een goedkoop apparaat in de loop van het gebruik duurder kan uitvallen omdat het meer water en zout verbruikt. Het is beter om een duurdere waterontharder te kopen die zo zuinig mogelijk met zout en water omspringt. Laat uw toestel regelmatig onderhouden door een erkende vakman en u zult vele jaren zacht water in uw huis hebben.


Waterontharders