Waterontharder

De beste waterontharder kopen: een waterontharder van het merk Aqua Service, de #1 in België.

Vraag vrijblijvend en snel uw prijsofferte voor een waterontharder aan, met persoonlijk advies:

Aqua Service Systems

Stap 1 van 2 - Uw postcode

Waterontharder
Waterontharder

Welke waterontharder is geschikt voor mij?

Een overzicht van de verschillende types.

Een waterontharder

Een waterontharder is de juiste oplossing om de waterkwaliteit te verbeteren en het milieu te beschermen. Het zal ook uw energierekening verlagen. Een waterontharder maakt, zoals de naam al zegt, het water minder hard. Dit wordt gedaan door de bestaande kalk te verwijderen. Dit biedt tal van voordelen. Voordat we ingaan op de verschillende soorten waterontharders, is het belangrijk te weten welke voordelen ze bieden.

De voordelen van een waterontharder

Kraanwater kan te hard zijn omdat het mineralen bevat zoals magnesium en kalk. Deze beïnvloeden de kwaliteit van het water. Een waterontharder verhelpt deze problemen. Het water wordt gefilterd en de stoffen die het water hard maken, worden verwijderd. Het resultaat is zachter en gezonder water.

Het is aangenamer om te drinken, kleren voelen zachter aan, apparaten zijn kalkvrij, er blijven geen sporen van kalk achter bij het douchen, enz.

Twee soorten waterontharders qua methode

Waterontharders zijn er in alle soorten en maten. In het algemeen kunnen we twee soorten onderscheiden. Er zijn waterontharders die zonder elektriciteit werken en waterontharders die met elektriciteit werken. Er zijn ook modellen die op batterijen werken, maar dit is eerder uitzondering dan regel.

Wat de methode betreft, kunnen echter twee typen worden onderscheiden:

– hydraulische/mechanische, volumegestuurde waterontharders

– Elektronische, tijdgestuurde waterontharders

1. mechanische waterontharders

Dergelijke ontharders werken met waterdruk en regenereren water wanneer het beschikbare watervolume onder een bepaald niveau zakt. Er is een watermeter op de uitgaande stroom. Een soort waterschroef die een klok bedient, meet precies hoeveel onthard water er beschikbaar is. Zodra deze klok een bepaalde stand bereikt, vindt de zogenaamde regeneratie van het water plaats.

Dergelijke systemen zijn relatief goedkoop in vergelijking met elektronische systemen, maar er is een risico van onnodig spoelen. Deze zoutspoelingen zijn noodzakelijk opdat het filter zijn werk kan blijven doen. Een mechanisch systeem spoelt met regelmatige tussenpozen of naar gelang van de gebruikte hoeveelheid. Een dergelijk apparaat spoelt dus ook als er geen water wordt gebruikt. Als gevolg daarvan gebruikt dit systeem soms meer zout dan nodig is.

2. elektronische waterontharders

Dergelijke ontharders zijn uitgerust met een geavanceerd systeem. Ze spoelen door als de filter verzadigd is. Dit is economischer. Met dit systeem is er geen onnodige spoeling en wordt er dus geen zout verspild. Dergelijke systemen zijn veel duurder.

Verschillende types waterontharders in relatie tot hun toepassing

Afgezien van de verschillende soorten waterontharders qua methode, zijn er vele die specifiek voor bepaalde toepassingen zijn ontworpen:

1. waterontharders voor huishoudens

Een waterontharder is het ideale apparaat om uw huis van zacht water te voorzien. Waterontharders voor huishoudelijk gebruik hebben gewoonlijk een capaciteit van dertig liter of minder. Soms minder voor kleine gezinnen. Voor grotere huishoudens is uiteraard een iets groter systeem vereist. Dergelijke ontharders hebben een ingebouwd zoutreservoir en een harscilinder. Ze worden gewoonlijk aangesloten achter de watermeter.

2. professionele waterontharders

Ook kleine bedrijven kunnen baat hebben bij de installatie van een waterontharder. Het kan een groot verschil maken voor slagers, dokters, kappers, maar ook voor scholen, hotels, tandartsen en restaurants. Professionele waterontharders werken op dezelfde manier als huishoudelijke toestellen, maar produceren meer water.

3. industriële waterontharders

Grotere bedrijven kunnen ook profiteren van de voordelen van een waterontharder, aangezien er industriële modellen zijn die speciaal voor grote gebouwen zijn ontworpen. Dergelijke eenheden hebben een grote capaciteit. Ze worden vaak gebruikt in ziekenhuizen, grote restaurants, industriële installaties of complete flatgebouwen.

Dergelijke ontharders hebben enorme hars reservoirs van wel 40 liter of meer. Hoewel de werking vergelijkbaar is met die van huishoudelijke en professionele waterontharders, leveren zij nog meer zacht water en veel sneller om aan de grote vraag te voldoen.

4. simplex verzachters

Er is vaak twijfel over welke waterontharder het beste is. Hierop is geen pasklaar antwoord, het hangt af van het waterverbruik en de waterhardheid. Sommige eenheden hebben één harscilinder, andere hebben er twee of meer. Huishoudens hebben meestal maar één cilinder nodig (simplex systeem).

Simplex waterontharders zijn nuttig als uw waterverbruik niet te hoog is. Tenslotte moet een waterontharder van tijd tot tijd elektriciteit opwekken, zodat de filter zijn werk kan blijven doen.

Tijdens deze generatie is er tijdelijk geen zacht water.

Als het verbruik laag is, is het voldoende om het systeem bijvoorbeeld ’s nachts te laten produceren. Dan is er weer genoeg water gedurende de dag. In geval van twijfel is het altijd raadzaam een specialist te raadplegen.

5 Duplex waterontharder

Zoals de naam al zegt, bestaat zo’n systeem uit twee cilinders. De ene regenereert het water, de andere verzacht het. Dit heeft uiteraard het voordeel dat het ontharde water beschikbaar blijft tijdens het regeneratieproces. Dit proces duurt gewoonlijk 10 tot 20 minuten. Dergelijke systemen worden vooral gebruikt wanneer een grote hoeveelheid water nodig is die continu kan worden geleverd.

6. een waterontharder met afzonderlijke module

Een waterontharder zonder behuizing biedt flexibiliteit omdat de zouttoevoer niet is bevestigd. Dit is vooral handig wanneer de installatieruimte beperkt is.

7. een compacte waterontharder

Een dergelijke waterontharder is relatief klein en wordt voornamelijk gebruikt in eenpersoonshuishoudens. Ze zijn zo compact dat u ze gewoon in een kast kunt zetten.

7 redenen waarom de aankoop van een waterontharder de beste keuze is voor uw huis

Wat is een waterontharder?

Een waterontharder is een apparaat dat, zoals de naam al zegt, de hardheid van het water vermindert, waardoor de kwaliteit en de gezondheid van het water worden verbeterd. De hardheid van het water wordt mede bepaald door de aanwezigheid van bepaalde ionen, zoals magnesium en calcium. Deze kunnen waterleidingen en huishoudelijke apparaten beschadigen. Een waterontharder filtert deze stoffen uit het water. Het resultaat is zacht, kalkvrij water.

De installatie van een waterontharder biedt vele voordelen en is daarom het overwegen waard. U kunt hier lezen over de voordelen.

Voordelen van een waterontharder

1. een waterontharder voorkomt kalkafzetting

Kalkaanslag ontstaat wanneer water wordt verwarmd.

Kalkaanslag hoopt zich op in waterleidingen en in apparaten zoals wasmachines, koffiezetapparaten, boilers, waterkokers, enz. Daardoor raken ze sneller beschadigd en gaan ze minder lang mee dan zou moeten.

Verkalking betekent dat de verwarmingselementen hun warmte niet langer op het water kunnen overdragen, zodat er gevaar voor oververhitting bestaat. Wat is het resultaat? Defecte toestellen en onnodige kosten. Een waterontharder kan dit perfect voorkomen.

2. besparing dankzij een waterontharder

Kalkaanslag is misschien een onbeduidend obstakel in huis, maar na een paar jaar kan verkalking van uw toestellen of waterleidingen u duur komen te staan. Uit onderzoek is gebleken dat uw energierekening met 20% kan stijgen als u kalkaanslag niet op tijd aanpakt. De installatie van een geschikte waterontharder is de oplossing om niet alleen uw waterleidingen maar ook uw portemonnee te beschermen.

3. veilig water voor uw huis

Waterontharding – en dus het verkrijgen van zacht en schoon water – biedt alleen maar voordelen voor de gezondheid en het huishouden. Vaak wordt gedacht dat de kalk in hard water een belangrijke bouwstof voor onze botten is. Daarom zijn sommige mensen huiverig om een waterontharder te installeren. Maar dit is een fabel. Calcium halen we voornamelijk uit voedsel. De hoeveelheid die we via het drinkwater binnenkrijgen is te verwaarlozen. Bovendien zijn waterontharders uitgerust met een zogenaamd mengventiel dat de ontharding binnen de aanbevolen grenzen houdt. Te zacht water kan ook schadelijk zijn.

Hierdoor wordt uw huis voorzien van kalkvrij water van hoge kwaliteit.

4. Houd uw apparaten intact

Er is niets vervelender dan huishoudelijke apparaten die stuk gaan door defecte of verstopte onderdelen. Dit leidt niet alleen tot veel frustratie, maar na verloop van tijd stijgen ook de kosten. Een waterontharder maakt een einde aan voortijdige slijtage van huishoudelijke apparaten. Schadelijke stoffen in het water, zoals calcium en magnesium, krijgen geen kans om schade aan te richten. Met een waterontharder kunt u uw huishoudelijke apparaten zacht behandelen!

5 Bespaar tijd en schoonmaak

Kalkaanslag in hard water is niet alleen schadelijk voor waterleidingen en toestellen.

Het kan ook uw potten en pannen aantasten, waardoor u veel meer tijd moet besteden aan het verwijderen van de kalkaanslag.

Wanneer u de afwas doet, wilt u natuurlijk dat het snel gaat. Een waterontharder voorkomt dat er kalkaanslag op uw keukengerei komt.

6 Huid- en haarproblemen voorkomen met een waterontharder

Zoals eerder gezegd kan de hardheid van water een negatieve invloed hebben op het sanitair en op de kwaliteit en levensduur van huishoudelijke apparaten. Maar te hard water heeft nog een nadeel: het is ongezond voor huid en haar.

Onze huid en haren komen bijna dagelijks in contact met leidingwater via kranen en douches. De kwaliteit en de hardheid van het water dat we gebruiken om te wassen, kunnen een grote invloed hebben op de kwaliteit van onze huid en ons haar. Een waterontharder verwijdert schadelijke stoffen uit hard water en maakt het zachter, niet alleen voor toestellen en waterleidingen, maar ook voor onze huid en haar.

7. Vermijd agressieve en (vaak) dure detergenten dankzij een waterontharder

Wat doe je met potten, pannen en andere metalen voorwerpen die geplaagd worden door kalkaanslag? Je doet alles wat je kunt om ze zo snel en efficiënt mogelijk te verwijderen. Het gebruik van agressieve en sterke reinigingsmiddelen lijkt vaak de oplossing te zijn. Niets is minder waar, want hoewel deze producten zeer goed zijn in het verwijderen van ongewenste aanslag, kunnen zij ook een gevaar vormen voor het milieu en uw eigen gezondheid. Ze zijn ook vaak erg duur.

Een waterontharder: de oplossing voor gezond, zacht water

Of u nu uw water gezond wilt houden, uzelf een hoop afwaswerk wilt besparen of gewoon geen geld wilt uitgeven aan dure en schadelijke schoonmaakmiddelen, de aanschaf van een waterontharder is de oplossing om uw huis van zacht water te voorzien. Het is de beste en meest efficiënte manier om problemen door kalkaanslag te vermijden.

5 Kenmerken van de beste waterontharder

De beste waterontharder voor uw situatie

Als u thuis te kampen heeft met kalkaanslag in uw leidingwater, bent u ongetwijfeld op zoek naar een manier om het probleem op te lossen. Een waterontharder is de oplossing. Een dergelijk systeem verwijdert op efficiënte wijze alle kalk uit het leidingwater, waardoor uw huishoudelijke apparaten niet langer geplaagd worden door een laag kalk, uw energiefactuur omlaag gaat dankzij beter werkende verwarmingselementen, enzovoort.

Het vinden van de beste waterontharder is niet eenvoudig, en een duidelijk overzicht van belangrijke factoren is belangrijk. Per slot van rekening is er voor elke situatie een andere beste optie. De volgende factoren bepalen de kwaliteit en de kenmerken van een waterontharder – en ze zijn belangrijk als je er in een wilt investeren!

1. een waterontharder met de juiste capaciteit

Waterontharders zijn er in ontelbare soorten en maten, maar een van de belangrijkste factoren bij de aanschaf is de capaciteit van de ontharder. De capaciteit van een systeem wordt gewoonlijk bepaald door de grootte ervan, en het is belangrijk om hier meer over te weten te komen.

De capaciteit geeft aan hoeveel water het systeem kan ontharden voordat het moet worden gespoeld. U kunt het vergelijken met een stofzuiger waarvan de zak om de paar dagen moet worden vervangen. Zodra het filter verzadigd is met kalk, moet het worden geregenereerd, waarbij de kalk wordt afgevoerd naar de riolering. Daarna kan de waterontharder zijn werk weer doen. Een goede waterontharder heeft een capaciteit die perfect is afgestemd op uw waterverbruik, zodat hij niet te veel, maar ook niet te weinig water doorspoelt.

De zogenaamde regeneratietijd wordt bepaald door de exacte waterhardheid en het dagelijkse waterverbruik. Als u een bepaalde capaciteit kiest, resulteert dit in een zogenaamde intervaltijd, die is gebaseerd op uw waterhardheid en -verbruik. Het aantal opties voor waterontharders is eindeloos, dus het is niet onbelangrijk om goed geïnformeerd te zijn over de precieze capaciteit die u nodig hebt als u een dergelijke investering wilt doen.

2. een elektrische waterontharder of een waterdrukontharder?

Welke waterontharder voor uw situatie het beste is, hangt ook af van hoe het systeem werkt. Er zijn elektrische en mechanische ontharders, elk met hun eigen voor- en nadelen. Een elektrische waterontharder maakt gebruik van een soort schema, aan de hand waarvan de spoelingen op specifieke tijdstippen kunnen worden uitgevoerd. Dit is zeer praktisch als u bijvoorbeeld vaak op reis of onderweg bent en toch op een vast tijdstip wilt dat het systeem doorspoelt.

Een mechanische waterontharder daarentegen is ideaal voor huishoudens die regelmatig moeten spoelen, aangezien dit systeem gebaseerd is op het volume van het water. Het nadeel is echter dat er soms spoelingen worden uitgevoerd die niet echt nodig zijn. Hierdoor loopt u het risico water te verspillen en sneller zout te regenereren! Tenslotte kosten mechanische ontharders geen elektriciteit en zijn ze goedkoper. De mogelijke verspilling van water en zout kan op lange termijn echter duurder uitvallen!

3. een tijdgecontroleerde of een volumegecontroleerde waterontharder?

Voorts kan een onderscheid worden gemaakt tussen tijdgestuurde en volumegestuurde ontharders. Bij volumegestuurde systemen wordt het filter als vol beschouwd, afhankelijk van de hoeveelheid aanwezig water. Dergelijke systemen kosten meestal iets meer.

Tijdgestuurde waterontharders kosten meestal veel minder en regenereren de ionenwisselaar na een bepaald aantal dagen. Dit gebeurt hoe dan ook, of het nu nodig is of niet. Dergelijke modellen kosten minder, maar spoelen veel vaker en verbruiken dus op lange termijn meer water en zout.

4. gebruik van een afzonderlijk zoutreservoir voor de waterontharder

In het algemeen bestaat een waterontharder uit twee delen: de ionenwisselaar (een soort cilinder met plastic korrels die calcium en magnesium uit het water verwijderen) en een reservoir voor de opslag van het regenererende zout. De meeste systemen hebben slechts één behuizing voor beide onderdelen en worden daarom compacte waterontharders genoemd.

Sommige ontharders maken echter gebruik van een scheiding van deze twee elementen en worden dan duomodellen genoemd. Dit is bijzonder handig in huishoudens waar de ontharder weinig plaats heeft of als u het systeem in een kleine ruimte wilt plaatsen. Het reservoir kan op een bepaalde afstand van het eigenlijke filter worden geplaatst, zodat het minder ruimte inneemt. Het reservoir kan bijvoorbeeld onder de trap worden geplaatst en de waterontharder in de meterkast. De twee worden verbonden door een slang – de beste waterontharder als u weinig ruimte hebt maar toch wilt genieten van de voordelen van zacht water voor uw huishouden en uw gezondheid!

5. De regeneratietijd van de waterontharder speelt ook een belangrijke rol

Kalkvrij maken van hard water is een proces dat tijd kost, maar natuurlijk wilt u zo veel en zo lang mogelijk zacht water gebruiken. Hoe langzamer het ontkalkingsproces, hoe groter de kans dat het zout meer kalk uit het water verwijdert. Sommige apparaten hebben vaak maar 15 minuten nodig, wat interessant klinkt maar eerder een nadeel dan een voordeel is: de kwaliteit van de ontkalking zal niet zo goed zijn als een systeem dat er een heel uur over doet!

De beste waterontharder heeft een regeneratietijd die niet te kort is, maar ook niet te lang (afhankelijk van uw waterbehoeften). U kunt dit regeneratieproces meestal ’s nachts voortzetten, zodat u er helemaal geen last van hebt. Het proces kan gemakkelijk 5 uur duren – je hebt toch geen water nodig! En de volgende dag heb je zacht water in overvloed.

Een simplex waterontharder kan ofwel regenereren ofwel zacht water leveren, maar niet beide. Dit is echter wel mogelijk met een zogenaamde duplex waterontharder, die in feite uit twee cilinders bestaat. Terwijl de ene cilinder het systeem regenereert, levert de andere onthard water. Dit bespaart natuurlijk tijd en u kunt op elk moment van de dag rekenen op zacht water van hoge kwaliteit.

Waterontharder