Waterontharder werking

Ben je op zoek naar een waterontharder? Kies dan voor de waterontharders van Aqua Service, de #1 in België.

Vraag vrijblijvend en snel uw prijsofferte aan (Aqua Service prijzen, modellen en gratis advies):

Aqua Service Systems

Stap 1 van 2 - Uw postcode

Waterontharder Werking
Waterontharder werking

Werking van de waterontharder

Waterontharders worden meer en meer gebruikt in particuliere huishoudens. Steeds meer mensen zijn zich bewust van de voordelen van een waterontharder. Vooral in tijden van energiezuinig leven. Als je weet hoeveel je kunt besparen met een waterontharder, is dat niet verwonderlijk. Hard water is niet schadelijk voor uw gezondheid. Maar het kan grote schade aanrichten aan uw huis. Bijvoorbeeld aan het loodgieterswerk en aan allerlei huishoudelijke apparaten. In dit artikel gaan we in op de nadelen van hard water. We leggen ook uit hoe een waterontharder werkt en welke voordelen hij biedt.

Het voorkomen van hard water

Waterleidingbedrijven pompen ons leidingwater uit de grond. Hij gaat door verschillende grondlagen. Er zitten veel stoffen in de bodem. Hiertoe behoren mineralen zoals calcium en magnesium. Het is logisch dat deze stoffen ook in het grondwater aanwezig zijn. Het water wordt uit verschillende plaatsen in het land gehaald. De samenstelling van de bodem is niet overal hetzelfde. Dit verklaart waarom het water in sommige streken meer calcium en magnesium bevat dan in andere. Hard water wordt gedefinieerd als water met een relatief hoge concentratie magnesium- en calciumdeeltjes. Het waterleidingbedrijf kan u informeren over de gemiddelde hardheid van leidingwater in uw regio. U kunt uw water ook zelf testen. U kunt de waterhardheid zelf bepalen met eenvoudige teststrips of testkits. U kunt deze tests vinden op het internet, bij uw plaatselijke apotheek of in een ijzerwinkel.

In België wordt de hardheid van het water uitgedrukt in “Franse graden”. Water met een hardheid van 22 Franse graden of meer wordt als tamelijk hard water beschouwd.

Hard water veroorzaakt schade

Hard leidingwater is perfect drinkbaar; het menselijk lichaam heeft zelfs een beperkte hoeveelheid calcium en magnesium nodig. Maar het is een ramp voor huishoudelijke apparaten en waterleidingen. Lees hieronder over de gevolgen van hard water voor uw huis:

– Het duidelijkste bewijs van hard water? Het is de kalkaanslag op sanitair keramiek. In de badkuip, op de douchewanden, enz. Deze kalkaanslag is niet gemakkelijk te verwijderen. Het is niet makkelijk te verwijderen. Je moet er speciale producten voor kopen. Zelfs na reiniging blijven er kalkresten achter. Vooral wanneer u uw auto en ramen schoonmaakt, zult u dit merken. Als het water verdampt, vormen zich kalkdruppels. Frustrerend.

– Een van de grootste nadelen van kalkaanslag is de vorming van kalkaanslag in apparaten. Meer specifiek, op de verwarmingselementen van deze toestellen. Kalkaanslag ontstaat wanneer water wordt verwarmd. Door de isolerende werking van kalkaanslag kan de warmte niet goed worden afgevoerd. Daarom duurt het langer voor het water de gewenste temperatuur bereikt. Als gevolg daarvan verbruiken deze apparaten meer energie. Het resultaat is een hogere elektriciteitsrekening.

– De opbouw van kalkaanslag in huishoudelijke apparaten leidt ertoe dat deze apparaten door oververhitting sneller stuk gaan. Elk jaar geeft u meer geld uit aan reparaties of vervanging van huishoudelijke apparaten.

– Een ander verschijnsel is verstopping door kalkaanslag. In de riolering, in afvoer- en toevoerleidingen, in uw centrale verwarmingssysteem, enz. Kalkaanslag leidt geleidelijk tot verstopping van de waterleidingen. Door kalkaanslag raken de waterleidingen geleidelijk verstopt. U kunt dit probleem niet zelf oplossen. Je moet de hulp inroepen van een duur ontstoppingsbedrijf. Als de schade niet kan worden hersteld, loopt u het risico dat u uw waterleidingen moet vervangen.

– Hard water tast ook uw kleren en ander textiel aan. Als u met hard water wast, slijten de textielvezels sneller. Dit geldt ook voor de kleuren. Uw textiel zal ook harder aanvoelen.

– Je hebt meer wasmiddel nodig om je kleren te wassen dan met zacht water. Vaak twee keer zoveel of meer. Calcium en magnesium interfereren met de reinigende werking van detergenten. Daarom moet u meer wasmiddel toevoegen. Dit is op verschillende gebieden nadelig. Het extra verbruik tast uw kleding aan, is duur en slecht voor het milieu.

– Hard water heeft ook nadelige gevolgen voor huid en haar. Hard water verstopt de poriën van de huid en droogt haar uit. Dit leidt tot huidirritatie of andere dermatologische problemen. Als je je haar met hard water wast, verliest het zijn gezonde glans. Je haar wordt dof en stug.

Een waterontharder vermijdt deze problemen

Kent u de bovengenoemde nadelige gevolgen van hard water? Dan adviseren wij u een goede waterontharder te installeren. Dit apparaat voorziet uw hele huis van zacht water. Op die manier kunt u elk jaar veel extra kosten vermijden. Een waterontharder met regenererend zout is het meest gebruikelijk in particuliere huishoudens. Het is ook de meest betrouwbare vorm van ontharding.

– De eigenlijke ontharding vindt plaats in een harscilinder. Deze cilinder is gevuld met korrels kunsthars. Het harde water wordt in de cilinder gevoerd en stroomt langs de harsdeeltjes. Deze absorberen de calcium- en magnesiumdeeltjes uit het water. Het water dat dan verder stroomt is zacht. De korrels geven op hun beurt natrium af. Dit is eigenlijk een uitwisseling van deeltjes. Een waterontharder werkt volgens het principe van ionenuitwisseling.

– De kunstharskorrels kunnen natuurlijk niet onbeperkt magnesium- en calciumdeeltjes opnemen. Na het ontharden van een bepaalde hoeveelheid water, raken deze korrels verzadigd. De waterontharder start dan automatisch een regeneratieproces.

– Tijdens dit regeneratieproces worden de kunstharsbolletjes gespoeld met zout water. Het toestel produceert dit zout water zelf met regenereerzout, ook onthardingszout genoemd. De eigenaar vult het regeneratiezout op regelmatige tijdstippen bij.

– Tijdens het spoelen worden de kunstharsbolletjes opgeladen met natriumionen. Tegelijkertijd verdwijnen de eerder opgenomen magnesium- en calciumdeeltjes met het zoute spoelwater via de riolering.

Waar moet ik op letten als ik een waterontharder koop?

Een goede waterontharder kost tussen de 1.200 en 1.600 euro. Dat is veel geld, maar je verdient het wel terug. Let bij uw aankoop op het volgende:

Koop geen onbetrouwbare tweedehandse waterontharder of een goedkope met magneten. Verzachten met magneten is niet effectief. Het is ook geenszins wetenschappelijk bewezen.

– Een elektronische waterontharder kan zeer nauwkeurig worden afgesteld. Het grote voordeel is dat bij het regeneratieproces zo weinig mogelijk zout wordt gebruikt. Kies voor een waterontharder die pas begint te regenereren als er een bepaalde hoeveelheid onthard water aanwezig is. Bij goedkopere waterontharders begint de regeneratie na een bepaalde tijd. Als er grote schommelingen zijn in het waterverbruik, kan de regeneratie te vroeg of te laat beginnen. (Onnodig verbruik van regenererend zout of onvoldoende waterontharding).

Laat de waterontharder installeren en onderhouden door ervaren vakmensen. Zo kunt u er zeker van zijn dat u jarenlang probleemloos van zacht water kunt genieten.


Een waterontharder kopen

Hard water bevat veel harde elementen zoals calcium en magnesium. Wanneer leidingwater uit verschillende bodemlagen wordt opgepompt, neemt het water allerlei stoffen op. Aangezien dit op verschillende plaatsen in het land gebeurt, verschilt de samenstelling van plaats tot plaats.

Het leidingwater in België is dus niet overal even hard. Hard water kan na verloop van tijd veel schade aanrichten aan uw huishoudelijke apparaten en waterleidingen. De aanschaf van een geschikte waterontharder kan veel leed voorkomen. In dit artikel leggen we uit wat hard water precies is. We maken een lijst van de ongewenste effecten. En we vertellen je waar je op moet letten als je een waterontharder koopt.

Calcium en magnesium: de belangrijkste boosdoeners

Hard water bevat hoge concentraties calcium en magnesium. Dit zijn twee mineralen die van nature in de bodem voorkomen. Geen van beide stoffen is schadelijk voor de gezondheid (uiteraard alleen in beperkte hoeveelheden). In andere gebieden is hard water echter schadelijk. De kalkaanslag die zich in uw huishoudelijke apparaten en in de waterleidingen ophoopt, kan tot hoge kosten leiden.

Voorbeelden van hoe kalkaanslag invloed kan hebben:

– Wassen met hard water leidt tot harde, schurende weefsels en versnelt de slijtage van textielvezels. Je moet ook veel wasmiddel gebruiken. Dit komt omdat hard water de reinigende werking van detergenten nadelig beïnvloedt.

– Huishoudelijke apparaten die in contact komen met hard water slijten ook sneller dan normaal. Dit is te wijten aan kalkafzetting in de toestellen. De verwarmingselementen zijn bijzonder gevoelig. Zonder een waterontharder zult u extra geld moeten uitgeven aan vervanging en reparatie van huishoudelijke apparaten.

– Verwarmingselementen die bedekt zijn met een laag kalkaanslag hebben meer elektrische energie nodig om het water te verwarmen. Met als gevolg dat uw elektriciteitsrekening de hoogte in schiet.

– De badkamer, het toilet en de ramen schoonmaken is een karwei. De hardnekkige sporen van kalkaanslag die op sanitair keramiek worden aangetroffen, zijn zeer moeilijk te verwijderen. Je moet er speciale kalkverwijderaars voor kopen.

– Kalk zet zich ook af in afvoeren en waterleidingen. Dus met hard water, zul je vroeg of laat verstopte leidingen hebben. Er zijn hier ook veel extra kosten.

– Hard water veroorzaakt een uitgedroogde, geïrriteerde huid. Je haar wassen met hard water kan je haar dof en stug maken. Zelfs de duurste shampoos helpen niet.

Koop een waterontharder om van deze problemen af te komen

Een waterontharder zorgt voor zacht water in uw hele huis. Dit zal de kalksporen die u overal aantreft voorgoed doen verdwijnen. Voor een particulier huishouden is een waterontharder met regenererend zout het beste. Maar hoe werkt een waterontharder precies?

– Waterontharding verwijdert de calcium- en magnesiumdeeltjes uit het water. Er worden speciale parels van kunsthars gebruikt. Deze hebben de eigenschap calcium en magnesium op te nemen. In ruil daarvoor, geven ze natrium af.

– De harsbolletjes worden in een soort cilinder geplaatst waar het harde water doorheen stroomt. Aan het eind van deze cilinder hebt u zacht water verkregen.

– Het verzachtingsproces kan niet eeuwig duren. Na verloop van tijd raken de harsbolletjes verzadigd met calcium en magnesium. De kralen hoeven niet te worden vervangen. Ze worden gespoeld met een zoutoplossing. Dit spoelen wordt “regeneratie” genoemd. Het regeneratieproces verloopt automatisch.

– De waterontharder heeft regeneratiezout nodig om het spoelwater te produceren. Daarom moet de eigenaar het regeneratiezout op tijd bijvullen. Tijdens de regeneratie stroomt zout water over de kunstharsbolletjes. Ze geven het geabsorbeerde calcium en magnesium vrij. Het spoelwater geeft op zijn beurt natriumdeeltjes af aan de harskorrels. Hierdoor kunnen ze calcium en magnesium weer opnemen.

– Het zoute spoelwater met de calcium- en magnesiumdeeltjes stroomt in de riolering.

Bij de aankoop van een waterontharder: Waar moet je op letten?

Wilt u de waterontharder kopen die het beste bij u past? Er zijn vier belangrijke dingen die je moet overwegen:

1. Welk type waterontharder is het beste? Er zijn goedkope waterontharders die met magneten werken. Deze zijn echter lang niet zo doeltreffend als waterontharders die regenererend zout gebruiken. Wij raden daarom af een waterontharder met magneten voor particulier gebruik aan te schaffen.

2. Welk debiet van zacht water moet het toestel kunnen leveren? Laat uw gemiddeld dagelijks waterverbruik bepalen door ervaren vakmensen. Zij zijn het best in staat om te beoordelen hoe groot het volume van uw waterontharder moet zijn. Merk ook op dat er geen waterontharding plaatsvindt tijdens de regeneratie van het toestel. Als u veel zacht water nodig hebt, kan een waterontharder met twee harscilinders een oplossing zijn. Bij dit type machine is altijd ten minste één cilinder beschikbaar voor waterontharding. 3.

Kiest u voor een mechanische of elektronische waterontharder? Een mechanische waterontharder heeft geen elektriciteit nodig om te werken. Het toestel werkt uitsluitend op waterdruk. Dit heeft het voordeel dat u geen last hebt van stroomonderbrekingen en elektronische storingen. De duurdere waterontharders werken elektronisch. Een microprocessor regelt het gehele proces van ontharding en regeneratie. Deze apparaten kunnen zeer nauwkeurig worden geregeld. De installateur zorgt ervoor dat het toestel is ingesteld om een minimum aan regeneratiezout te gebruiken.

4. Tijdgecontroleerde of volumegecontroleerde regeneratie? Goedkopere waterontharders hebben vaak een eenvoudig systeem dat de regeneratie alleen op basis van tijd in gang zet. Deze toestellen houden geen rekening met de hoeveelheid water die sinds de laatste regeneratie reeds is onthard. Met hoeveelheidsgecontroleerde regeneratie begint de regeneratie pas wanneer een vooraf ingestelde hoeveelheid water is onthard. In dit geval begint de regeneratie nooit te vroeg of te laat.

Vraag professionals om informatie

Als u ten volle wilt genieten van zacht water in uw huis, moet u advies vragen aan ervaren waterontharderinstallateurs. Koop geen goedkope tweedehandse waterontharder. U kunt het zout- en waterverbruik verminderen met een duurder toestel. Na verloop van tijd zult u de extra kosten kunnen terugverdienen. Huur een gerenommeerd bedrijf in voor de installatie en het onderhoud van uw waterontharder. Zo bent u er zeker van dat uw toestel u jarenlang zacht water zal leveren.


Welke soorten waterontharders zijn er?

Heeft u een waterontharder nodig?

Hard water is rijk aan mineralen zoals calcium en magnesium. Tegenwoordig installeren steeds meer mensen een waterontharder.

Hard water kan veel schade aanrichten. Deze schade is dus niet onmiddellijk zichtbaar. Het gebeurt langzaam maar zeker. Bijvoorbeeld in de waterleidingen en in huishoudelijke apparaten. Aangezien er veel verschillende soorten waterontharders zijn met verschillende kenmerken, kunt u het beste advies inwinnen bij een ervaren loodgieter voordat u er een koopt. In dit artikel leggen we uit wat het belang is van een waterontharder, hoe hij werkt en welke verschillende types er zijn. We geven ook een aantal tips voor het kiezen van de juiste waterontharder.

Het belang van ontharding van leidingwater

Om de hieronder genoemde schadelijke effecten te voorkomen, kunt u uw leidingwater het beste ontharden. Woont u in een streek met hard water? Zonder een waterontharder zult u ongetwijfeld te lijden hebben onder een of meer van de nadelen van hard water:

– Kalksteen in leidingen en afvoerkanalen: Verstopping van waterleidingen en afvoerkanalen.

– Meer afwasmiddel nodig: De reinigende werking van afwasmiddelen wordt verminderd door hard water.

– Kalkafzetting op de verwarmingselementen van boilers, stoomstrijkijzers, waterkokers en dergelijke. Dit leidt tot een hoger energieverbruik.

– Huidirritatie en dof haar na wassen in hard water.

– Kalkaanslag bij kranen en in uw bad of douche.

– Snellere slijtage van kleding: Vezels en kleuren worden aangetast door hard water.


Hoe werkt een waterontharder

Een waterontharder in een privé-woning gebruikt gewoonlijk onthardingszout. Het apparaat werkt als volgt:

– Hard water stroomt door een cilinder gevuld met kunstharskorrels. (Een soort filter).

– Dit granulaat onttrekt calcium en magnesium aan het water en maakt natrium vrij. Het water dat erdoor stroomt is dan al zacht.

– De kunstharskorrels moeten op regelmatige tijdstippen worden “gespoeld” of “geregenereerd”. Tijdens dit proces, dat automatisch door het toestel wordt gestart, worden de korrels gespoeld met pekel (water met een hoog zoutgehalte). De eenheid heeft onthardingszout nodig om deze pekel te produceren.

– De pekel onttrekt calcium en magnesium aan de korrels en levert in plaats daarvan natrium.

– De pekel die calcium en magnesium bevat, vloeit in het riool. De waterontharder kan het water weer zacht maken.


Vijf tips voor de aanschaf van een waterontharder

Een waterontharder is een investering die u op de best mogelijke manier moet renderen. Daarom is het belangrijk professioneel advies in te winnen. Er zijn verschillende soorten waterontharders. Elk heeft zijn eigen voor- en nadelen. Welk systeem het beste is voor uw huis, hangt af van uw waterverbruik en een aantal andere factoren.

1. waterontharder met ionenuitwisseling en onthardingszout

Kies een waterontharder die onthardingszout gebruikt. Dit type is het meest geschikt voor gebruik in particuliere huishoudens. Het heeft zijn doeltreffendheid reeds bewezen. Er zijn ook magnetische waterontharders op de markt. Deze zijn veel goedkoper. Ze zijn echter veel minder effectief.

2. mechanische of elektronische controle

Maak een keuze tussen een waterontharder die mechanisch werkt en een die elektronisch wordt geregeld. Een waterontharder met mechanische regeling verbruikt geen elektriciteit. De volledige ontharding van hard water en de regeneratie geschieden door waterdruk. In een waterontharder met elektronische regeling regelt een microprocessor de ontharding en de regeneratie. Het voordeel van een mechanische waterontharder is zijn eenvoud. Dit type waterontharder is niet gevoelig voor elektrische storingen. Een elektronisch gestuurde waterontharder heeft echter veel meer instelmogelijkheden. De werking van het toestel kan veel efficiënter worden geregeld. Regeneratie vindt plaats wanneer het echt nodig is. Op die manier wordt minder water en zout verbruikt.

3. regeneratieproces: volume- of tijdsgestuurd?

De regeneratie wordt automatisch op gang gebracht door een waterontharder. De regeneratie kan tijd- of volume regelbaar zijn. Als u elke dag ongeveer dezelfde hoeveelheid water gebruikt, kan een eenvoudige tijdsafhankelijke regeling voldoende zijn. Als er sterke schommelingen in het waterverbruik zijn, start het regeneratieproces te vroeg of te laat. Als het waterverbruik laag is, kan de regeneratie onnodig snel gaan en verbruikt u onnodig veel onthardingszout. Als het waterverbruik hoog is, kan de regeneratie te laat beginnen. Dit betekent dat het kunsthars granulaat niet langer mineralen uit het water kan opnemen. Met andere woorden, ze zijn niet langer in staat om te verzachten. Als het regeneratieproces gebaseerd is op de hoeveelheid water, zal het pas starten als het echt nodig is. Zo kunt u het onthardingszout efficiënter gebruiken.

4. capaciteit

Er zijn waterontharders met één of twee harscilinders. Een eenheid met één cilinder is het goedkoopst. Het is voldoende voor een kleine consument. Het kan slechts een kleine hoeveelheid water ontharden. Tijdens het regeneratieproces wordt de ontharding onderbroken. Is de regeneratie aan de gang? Dan kan er geen water onthard worden. Dit hoeft echter geen probleem te zijn, aangezien het meestal ’s nachts gebeurt.

In een toestel met twee cilinders met kunstharskorrels is dit zeker geen probleem. Terwijl de regeneratie in één cilinder plaatsvindt, blijft de tweede cilinder zacht water leveren. Als u dus altijd zacht water wilt, is een twee-cilinder toestel aan te bevelen.

5. Hoe efficiënt gaat de waterontharder met energie om?

Informeer goed naar de hoeveelheid zout en water die het apparaat verbruikt tijdens de regeneratie. Dit hangt af van het type water ontharder.


Type waterontharders

Bepaal op voorhand het gemiddeld volume zacht water dat u dagelijks nodig hebt. Dit is het belangrijkste criterium dat de keuze van het type waterontharder bepaalt.

Als uw waterverbruik vrij constant is, kan een tijd gestuurde regeneratie volstaan.
Zo niet, dan opteert u beter voor een volume gestuurde regeneratie.

Ga ook na hoeveel ruimte u ter beschikking hebt voor het plaatsen van een waterontharder. Een ervaren leverancier kan u bijstaan in uw keuze. Ga daarom te rade bij professionele bedrijven en vraag meerdere offertes. Vergeet ook niet om te informeren naar de prijs van een onderhoudscontract en naar het aantal jaren waarborg. U zult vele jaren kunnen genieten van de voordelen van een waterontharder die volledig is afgestemd op uw behoeften. Laat het apparaat daarom installeren en onderhouden door professionele vakmensen.


Waterontharder Werking