Waterhardheid Meten | Aqua Service

Ben je op zoek naar het meten van je waterhardheid? Kies dan voor een Aqua Service waterontharder, de #1 in België.

Vraag vrijblijvend en snel je prijsofferte aan (Aqua Service prijzen, modellen en gratis advies):

Aqua Service Systems

Stap 1 van 2 - Uw postcode

Aqua Service Waterverzachters
Waterhardheid Meten

Waterhardheid meten: hard water of zacht water in uw woning?

Hard of zacht water

Iedereen heeft wel eens gehoord van waterhardheid. Maar wat is dat nu precies en hoe doen we dat, waterhardheid meten?

De waterhardheid geeft de concentratie aan van metaalionen in leidingwater. Dit zijn meestal magnesium- en calciumcarbonaat. Het meeste drinkwater in België wordt gewonnen uit de bodem.

Waterhardheid Meten - Kalkaanslag Meten

Waterhardheid Meten – Kalkaanslag Verwijderen

Hard water bevat veel kalk. Ook al heb je misschien hard water, dit heeft doorgaans geen gevolgen voor de gezondheid van mens of dier.

Waterhardheid: Duitse of Franse graden

De hardheid van water kan uitgedrukt worden in verschillende eenheden. In België wordt vaak de Duitse of Franse hardheid gehanteerd, uitgedrukt in fH. De schaal loopt van zeer zacht water naar gemiddeld water tot zeer hard water. De waterhardheid verschilt van gemeente tot gemeente.

Kalk afzettingen

Het is erg belangrijk je bewust te zijn van de hardheid van het water. Boven de 4 fH in Franse graden zal kalk zich gaan afzetten en dat heeft gevolgen voor apparatuur en waterleidingen waar water doorheen stroomt. Iedereen kent wel de wittige aanslag die op de muren in de douche tevoorschijn komt, hetzelfde gebeurt in de wasmachine, de koffiezet en in de kraan. Deze afzettingen zorgen ervoor dat water steeds minder gemakkelijk door de leidingen kan stromen en dat apparatuur op een gegeven moment kapot zal gaan. Tegelijkertijd zorgt het ook voor een hogere energierekening en is het een aanslag op het milieu.

Hygiëne

Ook uit hygiënisch oogpunt is het goed om te letten op kalkaanslag.

Waterhardheid Meten - Zacht Water Ipv Hard Water

Waterhardheid Meten – Zacht Water met een waterverzachter

Elke druppel water zet een laagje kalk af en hoe vaak je ook schoon maakt, dit proces blijft altijd doorgaan. Deze kalkaanslag is een ideaal oppervlak voor bacteriën en schimmels om zich op te af te zetten. Ze veroorzaken een muffe geur en zorgen ook voor verkleuringen op de muren, vloeren en andere oppervlakken waar kalk zich afzet.

Waterhardheid meten

Er zijn redenen genoeg om kalkaanslag te verwijderen. Veel schoonmaakmiddelen zijn echter agressief en zuur en kunnen daardoor juist de tegels, voegen en chroom nog meer aantasten. Bovendien zijn ze slecht voor het milieu. Het is veel beter om de oorzaak bij de bron aan te pakken: de waterhardheid zelf. Daarom moet je eerst de waterhardheid meten. Er zijn op internet websites te vinden met een overzicht van waterhardheid per gemeente. Die kun je raadplegen om er achter te komen hoe het met het water in jouw gemeente gesteld is. Er zijn ook winkels en onlineshops die waterhardheid-teststaafjes verkopen. Daarmee kan je zelf de waterhardheid meten. Ze hebben een eenvoudig af te lezen waarde.

Blijven schoonmaken

Om je apparaten, kranen en muren te beschermen tegen kalk in het water zal je regelmatig moeten schoonmaken. Door goed te schrobben en krachtige schoonmaakmiddelen te gebruiken kun je aanslag de verwijderen. Dit zijn echter pleisters op de wonde.

Het probleem efficiënt aanpakken

Om het probleem van waterhardheid aan te pakken kan je een waterverzachter te kopen.

Waterhardheid Meten - Waterverzachters Kopen

Waterhardheid Meten – Waterverzachters van Aqua Service

Deze apparaten kunnen op een efficiënte en zuinige manier kalk uit het water filteren om de ideale waterhardheid te verkrijgen. Uiteindelijk zal je genieten van zacht water, dat geen kalk afzet, de buizen niet dicht doet slibben en er zal geen voedingsbodem voor bacteriën en schimmels in de badkamer ontstaan. Dit betekent dat er minder hard geschrobd hoeft te worden, er minder schoonmaakmiddelen gebruikt worden en door de vrije doorstroming van het water zal ook de energierekening dalen. Dit alles is ook veel beter voor het milieu. Redenen genoeg om een waterverzachter aan te schaffen.

De waterverzachter, een simpele oplossing

Zolang hard water je huis binnenkomt, zal kalkaanslag altijd zorgen voor problemen in buizen en apparaten waar water mee in contact komt. Zolang de oorzaak van het probleem niet wordt aangepakt blijft kalk zich afzetten. Met een relatief eenvoudige oplossing, het plaatsen van een waterverzachter, zal je geen last meer hebben van dit vervelende probleem. Een investering in een waterverzachter betaalt zichzelf gemakkelijk terug in een daling van de stroomkosten, maar ook in het feit dat afwasmachines, wasmachines en dergelijke lang niet zo snel vervangen hoeven te worden.

Aqua Service Waterverzachter Prijs