Ben je op zoek naar het verzachten van water? Kies dan voor een Aqua Service waterontharder, de #1 in België.
Vraag vrijblijvend en snel je prijsofferte aan (Aqua Service prijzen, modellen en gratis advies):


Alles over water verzachten: een antwoord op al uw vragen
Veel gestelde vragen
Woon jij in een gebied met hard water? Dan krijg je vroeg of laat met kalkaanslag te maken. Gelukkig kan dit voorkomen worden met een waterverzachter. Hoe water verzachten en welk verschil een waterverzachter kan maken lees je hieronder. Ontdek er alles over.

Water Verzachten – zachte huid waterverzachter
Wat is Calcium?
Calcium is een mineraal. Dit mineraal is nodig voor het lichaam om de botten en het gebit te vormen. Ook voor het functioneren van de spieren en de zenuwen is calcium van belang. Het zit in verschillende producten, zoals in zuivel en in groente. Ook ons drinkwater bevat calcium. Hoe het daar terecht komt? Omdat ons leidingwater uit de bodem gewonnen wordt. Als die bodem kalk bevat, is het logisch dat er ook kalk in het water zit.
Wat is het verschil tussen hard water en zacht water?
Water met een hoge hardheid zit vol met calciumionen. Zacht water bevat meer nitraten en heeft een laag calciumgehalte. Zacht water laat geen sporen na bij verdamping. Wanneer hard water opdroogt blijft er kalk over in de vorm van druppels. Uw water verzachten zal dit tegengaan.
Wat zijn de nadelen van kalk in water?
Water met een hoge hardheid is niet noodzakelijk slecht voor de gezondheid. Het is echter wel schadelijk voor de huid en het haar en vooral voor de levensduur van huishoudtoestellen en waterleidingen. Denk bijvoorbeeld ook aan uw centrale verwarming. Uw water verzachten is de enige oplossing om ernstige schade te voorkomen.
Zeepgebruik
Op jaarlijkse basis gaat er onbewust veel geld naar zeep en andere onderhoudsmiddelen. Wie hard water heeft, heeft automatisch een hoger verbruik omdat de zeep minder goed werkt door de aanwezigheid van kalk. Daardoor wordt er logischerwijze meer zeep gebruikt. Daarnaast laat hard water ook kalksporen na op het sanitair. Die vormen voor vele mensen een bron van ergernis.
Bij het douchen
Omdat shampoos minder schuimen in kalkrijk water, wordt er meer van gebruikt. Niet alleen de hoeveelheid shampoo vormt een probleem. Er blijft een onzichtbare kalklaag achter op de hoofdhuid. Dat maakt het haar stug en zorgt dat het minder glanst.
Het wassen van kleding
Hard water heeft een nadelige invloed op de efficiënte van wasmiddelen. Net als bij zeep en shampoo werken wasmiddelen minder goed dan in zacht water. Om dat te compenseren wordt er meer wasmiddel gebruikt. De kalk in het water tast de vezels in de kledij aan en de kleuren vervagen sneller. Na het drogen voet het wasgoed hard aan. Om dit te voorkomen kan je wasverzachter toevoegen aan het spoelwater. In een wasverzachter zitten middelen die kalk afbreken. Een waterverzachter maakt het gebruik van een wasverzachter echter overbodig. De wasmachine zelf kan ook grote hinder ondervinden door kalk. Uw water verzachten is de enige manier om uw wasmachine geen vroegtijdige dood te laten sterven.
Energieverspilling door hard water en kalkaanslag
Kalk reageert niet alleen slecht op zeep maar ook op verwarmd water. Wanneer hard water verwarmd wordt, blijft er kalk achter op het verwarmingselement. Dit geldt vooral bij toestellen met een warmtewisselaar zoals een waterkoker, koffieapparaat, de vaatwasmachine maar ook bij waterleidingen en radiatoren. Op termijn ontstaat er kalksteen. Omdat kalksteen isolerend werkt, gaat de gecreëerde warmte verloren. Hierdoor duurt het langer voordat het water is verwarmd. Dit resulteert in een hogere energierekening. Deze energieverspilling doet de jaarlijkse kosten flink oplopen. Water verzachten levert dus ook financiële voordelen.
Kalk is slecht voor de huid
Wie last heeft van van acne, eczeem of psoriasis kan voor een stuk al geholpen worden door zacht water te gebruiken. Dankzij de afwezigheid van kalk kunnen de natuurlijke oliën op de huid hun werk doen en worden de poriën minder belast.
Kalkvlekken in douche, bad en gootsteen
Iedereen met kalk in het water herkent het: kalkaanslag. Het zijn die vervelende witte vlekken die uw sanitair aantasten. Het zit op tegels, op de gootsteen, op kranen, op de douchekop enz. Het ziet er niet alleen lelijk uit maar het is ook slecht voor uw apparatuur. Antikalkproducten zijn dan uw enige redding. Dit kost echter geld, tijd en moeite. Het probleem aanpakken bij de bron, uw water verzachten, is de beste oplossing.
Hoe water verzachten? Wat is de regeneratie van een waterverzachter?
Een waterverzachter heeft een ingebouwde filter. Elke filter moet op tijd en stond schoongemaakt worden, of hij verstopt. Regenereren is het proces waarbij de harsfilter in de waterverzachter automatisch gespoeld wordt. De harskorrels in de filter zuigen als het ware het calcium uit het water. Op een gegeven moment zijn de korrels verzadigd. Het water verzachten wordt dan verhinderd. Met behulp van regenereerzout worden de harskorrels schoon gespoeld. Het zoute water wordt dan samen met de calcium afgevoerd. De harskorrels kunnen dan opnieuw water verzachten.
Hoe weet ik wanneer ik zout moet bijvullen in het reservoir van de waterverzachter?
Voor het reinigingsproces van de filter van de waterverzachter is er zout nodig. Dit zout wordt bevoorraad in het reservoir. Zo nu en dan moet het zout aangevuld worden. Wanneer dit zout op is, worden de filters niet meer gereinigd. Het gevolg is dat het kalkwater niet meer ontkalkt wordt. Maar wanneer weet je dat het zout in je waterverzachter aangevuld moet worden?

Water Verzachten – regeneratiezout
Er zijn diverse modellen waterverzachters. De ene geeft zelf een elektronische waarschuwing wanneer het zout bijna op is. Hydraulische toestellen kunnen zelf geen waarschuwing afgeven. Ze werken met waterdruk. In dat laatste geval is het belangrijk om uw zoutverbruik te laten berekenen door de leverancier. Wanneer je inzicht hebt in jouw zoutgebruik, weet je sneller wanneer het zout moet aangevuld worden.
Wat zijn de voorwaarden voor de installatie van een waterverzachter?
Voordat je een waterverzachter koopt, is het belangrijk om rekening te houden met een drietal voorwaarden.

Water Verzachten – waterverzachters
Een waterverzachter neemt ruimte in. Dit houdt in dat je in jouw huis ruimte beschikbaar moet hebben voor de waterverzachter.
Een waterverzachter moet aangesloten worden op het netwerk. Dit betekent dat er een goede elektriciteitsaansluiting nodig is.
Het water moet weggespoeld kunnen worden. De waterverzachter moet dus aangesloten kunnen worden op een afvoer.
Het onderhoud van een waterverzachter
Een waterverzachter vraagt weinig onderhoud. De filter wordt automatisch gespoeld. Het zout moet slechts een aantal keer per jaar aangevuld worden. Minimum een keer per jaar moet hij ook ontsmet worden. Een jaarlijks onderhoud volstaat. Het garandeert dat uw water verzachten efficiënt verloopt. Een waterverzachter is een duurzaam toestel. Indien goed onderhouden kan het 20 tot 25 jaar meegaan. Mocht het slecht beginnen functioneren, dan zou je dit snel merken aan de kalkaanslag op uw sanitair.
Wat zijn de voordelen van een waterverzachter?
Geld besparen
Bij water met een lage hardheid kan je tot €650 per jaar besparen.
– je hebt minder schoonmaakmiddelen nodig
– huishoudtoestellen gaan langer mee
– waterleidingen verstoppen niet
Comfort
– wasgoed is zachter en blijft langer moor
– verlichting van diverse huidproblemen zoals acne of eczeem
– geen vervelende kalkresten op het sanitair waardoor u langer kan genieten van een proper huis
Is een waterverzachter goed voor het milieu?
Zacht water zorgt ervoor dat het gebruik van zeep, waspoeder en allerlei andere huishoudelijke middelen aanzienlijk daalt. Veelal zijn deze producten schadelijk voor het milieu. Je kan ook op lagere temperaturen wassen. Huishoudtoestellen functioneren optimaal waardoor er geen energie verloren gaat. Ook de apparaten zelf gaan langer mee. Kalksteen voorkomen is veel gemakkelijker dan het verwijderen. Het lijstje voordelen bij water verzachten weegt dus zeker op tegen de nadelen.
Hoe kies ik de juiste waterverzachter?
Water verzachten is niet altijd nodig. Toch hebben de meeste mensen thuis hard water. Om zeker te zijn kan je een waterhardheidstest uitvoeren. Is de hardheid te hoog? Dan is een waterverzachter een goede oplossing. Bij het kiezen van een waterverzachter moet je rekening houden met diverse aspecten. Je kan waterverzachters kiezen met één of twee harsflessen. Een harsfles zorgt 12 uur lang voor ontkalkt water. Pas daarna moet hij regenereren. Een met twee harsflessen 24 uur. Dewelke je kiest hangt af van uw verbruik. Daarnaast kan je kiezen uit verschillende types besturingen. Een vakman kan u hierin adviseren.
Aqua Service Waterverzachter