Te hard water

Hebt u ook last van te hard water in uw woning? Kies dan voor een waterverzachter van het merk Aqua Service, de #1 in België.

Informeer vrijblijvend en snel voor een offerte (Aqua Service prijzen, modellen en gratis advies):

Aqua Service Systems

Stap 1 van 2 - Uw postcode

Te Hard Water
Te hard water

10 dingen die je nog niet wist over hard water

Is hard water echt hard?

Hard water is een term die vaak wordt gehoord. Hard water betekent natuurlijk niet letterlijk dat het water hard aanvoelt. Het gaat om de kalk die in het water aanwezig is.

Wanneer het water verdampt, blijft er kalk achter, waarvan de aanwezigheid talrijke gevolgen heeft voor het huishouden.

Dus wat is hard water?

Hard water is water dat veel kalk bevat. Regenwater absorbeert de kalk wanneer het in de kalklagen van de bodem dringt. Wanneer dit water de grond bereikt, wordt het door het waterleidingbedrijf opgepompt, gezuiverd en vervolgens door de leidingen geleid.

Het zuiveringsproces verwijdert allerlei schadelijke organismen uit het water, maar verwijdert (meestal) niet de kalk. Immers, kalk is niet schadelijk voor de gezondheid. Daarom wordt het niet uit het water gefilterd. Bovendien zijn de pijpleidingen van de grote waterleveranciers van beton en worden zij niet door kalk aangetast.

Helaas is dit niet het geval in particuliere huishoudens. Huishoudelijke apparaten en materialen die dagelijks met ons leidingwater in contact komen, kunnen door een hoge concentratie kalkaanslag worden aangetast. Gelukkig zijn er waterontharders die de schadelijke effecten van kalkaanslag beperken of voorkomen.

Wat zijn de gevolgen van hard water?

Kalkaanslag op muren en tegels

Sporen van kalkaanslag hopen zich op op de tegels en wanden van uw douche of badkuip. Zelfs tegels die al zijn aangetast door kalkaanslag worden aantrekkelijker voor de volgende lading kalkaanslag. Dit is onaangenaam en vies en veroorzaakt veel frustratie bij de bewoners. Kalkaanslag is ook een vruchtbare voedingsbodem voor bacteriën. Om dit probleem op te lossen, kunt u bijvoorbeeld de douche na elke wasbeurt schoonmaken. Dit vergt echter veel discipline en is niet altijd haalbaar in ons jachtige leven. U kunt ook kiezen voor een waterontharder, een apparaat dat de hardheid van het water drastisch vermindert.

Kalkaanslag in douchekoppen, kranen en leidingen

Net als op tegels zet kalk zich af op de buitenkant van kranen en douchekoppen, met dezelfde gevolgen. Dezelfde kalkaanslag hecht zich ook aan de binnenkant van deze kranen en zelfs aan de leidingen die ernaartoe lopen. Theoretisch kunt u zelfs de binnenkant van uw kranen en douchekoppen reinigen. Eenmalig een waterontharder installeren is veel minder arbeidsintensief dan regelmatig uw kranen ontkalken. Waar je zelfs met de beste wil van de wereld de kalkaanslag niet kunt verwijderen, is aan de binnenkant van je leidingen. Het is niet langer de vraag of, maar wanneer deze leidingen zo verstopt zullen raken dat er geen water meer door kan stromen.

Kalkaanslag tast ook langzaam uw apparaten aan

Kalk in water lost niet op, en dit kan ook problemen veroorzaken in uw toestellen. Zo kan er bijvoorbeeld kalkaanslag ontstaan op uw koffiezetapparaat, waterkoker, wasmachine en andere apparaten. Dit betekent dat uw toestellen sneller aan vervanging toe zijn. Dit kan u veel geld kosten.

Tegelijkertijd belemmert kalkaanslag ook de goede werking van deze toestellen. Hoe is dit mogelijk? Kalkaanslag werkt als een soort ongewenste isolatielaag op verwarmingselementen. Dit betekent dat deze elementen hun warmte niet zo snel of zo gemakkelijk kunnen afgeven. Je hebt dus veel meer energie nodig om hetzelfde resultaat te bereiken.

De hardheid van het water beïnvloedt het effect van zeep

Wasmiddelen schijnen minder goed op te lossen in hard water. Afhankelijk van de hardheid van uw leidingwater zult u dus meer shampoo, douchegel, afwasmiddel, zeep en schoonmaakmiddelen moeten gebruiken. Deze producten zijn dus elk jaar duurder dan voor iemand met zacht water. Bovendien blijft er, wanneer kalk en zeep met elkaar in contact komen, een onaangenaam residu achter. Kalk en zeep vormen een chemische verbinding en vormen een soort vettige pasta die zijn sporen nalaat op de sanitaire voorwerpen. Een waterontharder kan deze onaangenaamheden voorkomen.

Droge huid

Hard water droogt de huid sneller uit. Het warme water opent de poriën en harde mineralen maken dankbaar van de gelegenheid gebruik om zich daar te vestigen. Dit droogt de huid uit en verstopt de poriën. Wist u dat de aanwezigheid van kalk in water eczeem of psoriasis kan verergeren of zelfs veroorzaken?

Bittere thee

Al eeuwenlang adviseren theespecialisten gefilterd water te gebruiken om thee te zetten. De reden waarom men theewater lang laat koken is dat de kalk zich dan op de pot zelf afzet en niet in de thee. Boven een bepaalde hardheid van het water, verbindt de kalk in het water zich chemisch met de oliën in de thee. Dit leidt tot een bruine aanslag in de thee en geeft hem een bittere smaak. Een waterontharder kan u dus helpen de vertrouwde smaak van uw kopje thee te herontdekken.

Kalk is overal

Bij het schoonmaken is kalk onvermijdelijk. Je merkt dit pas als het water opgedroogd is. Overal waar vroeger waterdruppels waren, verschijnen kleine kalkvlekken.

Dit gebeurt ook op borden, ramen of bij het wassen van de auto. Een waterontharder bespaart u geld, moeite en energie

Hard water beschadigt uw leidingen en toestellen, droogt uw huid uit en dwingt u om vaker schoon te maken. Het kost u ook extra aan energiekosten en veel producten. Op basis van deze parameters hebben deskundigen berekend dat een gemiddeld gezin gemakkelijk 500 euro per jaar kan besparen met een waterontharder met zout. Zonder rekening te houden met het feit dat dure toestellen veel sneller stuk gaan.

De voordelen van een waterontharder

Water is leven. Als watergebruikers willen wij gezond water dat ook energie-efficiënt is. Een waterontharder verwijdert kalk uit het water en heeft nog vele andere voordelen voor het lichaam en het milieu.

De waterontharder

Een waterontharder is een apparaat dat de hardheid van water vermindert door middel van een interactieproces. De eerste ionenuitwisselende waterontharders werden in het begin van de vorige eeuw ontwikkeld, vooral voor industrieën zoals de textiel-, de farmaceutische en de voedingsmiddelenindustrie. Intussen heeft het zich ontwikkeld tot een veilige en zeer betrouwbare technologie. Kalkveroorzakende elementen en harde bestanddelen worden uit het water verwijderd, en door dit proces maken ontharders het water zacht. Waterhardheid, uitgedrukt in “dh”, wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van calcium- en magnesiumionen.

De waterontharder bindt de ionen chemisch aan zich en verwijdert ze vervolgens, bijvoorbeeld met behulp van natrium- of ionenwisselaarhars. Wat overblijft is zacht water dat vrij is van kalkaanslag en harde bestanddelen.

Hoe werkt het?

Waterontharders werken door middel van een harsfilter om kalkaanslag uit het water te verwijderen. Deze waterontharder wordt aangesloten achter de watermeter. Ionenwisseling is het belangrijkste proces voor de ontharding van water. Wanneer het water verzadigd is met kalk, kan het regeneratieproces beginnen. Dit wordt gedaan door te spoelen met een zoutoplossing. De kalk wordt uit de hars verwijderd en het water is kalkvrij. De harde elementen zijn verwijderd. De mechanische waterontharder gebruikt de druk van de watertoevoer. Dus is er geen pomp nodig. Deze manier is dus energie-efficiënt.

Voordelen

Is een waterontharder efficiënt of niet, en heeft het een positief effect op de gezondheid? De waterontharder heeft vele voordelen. Het heeft niet alleen voordelen voor de duurzaamheid van het huis of het milieu, maar ook voor de vitaliteit en de bescherming van het lichaam.

  • Hard water is schadelijk voor huishoudelijke apparaten zoals boilers, strijkijzers, wasmachines en vaatwassers omdat calcium en magnesium zich afzetten op het mechanisme. Het verwarmingselement is vaak het doelwit. Waterontharders produceren zacht water en voorkomen zo slijtage aan toestellen.
  • Een lagere hardheid van het water zorgt voor minder kalkafzetting op de leidingen en draagt zo aanzienlijk bij tot energiebesparing. Op die manier wordt corrosie voorkomen.
  • Zacht water bespaart een aanzienlijke hoeveelheid zeep. De waterontharder vermindert het verbruik van zeep, detergenten en waspoeder met 25 procent. Dit komt omdat zacht water al zuiver is en dus een reinigende werking heeft. Op die manier is er minder zeep nodig. Dit kan leiden tot aanzienlijke besparingen op de huishoudelijke kosten.
  • Er is minder tot geen kalkaanslag op de plaatsen waar water in het huishouden wordt gebruikt. Hard water veroorzaakt zware kalkaanslag in kamers en op oppervlakken die in direct contact komen met water. Zacht water veroorzaakt geen kalkaanslag.
  • Verlaging van de energiekosten. Hard water veroorzaakt kalkafzettingen die het volume verminderen en meer energie voor verwarming kosten. Pijpen die door aanslag zijn aangetast werken minder goed. Hierdoor wordt meer energie verbruikt om alle leidingen en toestellen draaiende te houden. Waterontharders produceren water dat geen neerslag achterlaat. Dit zorgt ervoor dat alle leidingen en toestellen in huis optimaal werken en minder onderhoud vergen.
  • Zacht water is goed voor de huid. De poriën worden niet verstopt door de harde bestanddelen in het water en het natuurlijke huidoppervlak wordt beschermd. Eczeem en huidziekten worden zo behandeld en zelfs voorkomen. Zuiver water heeft dus een bijzonder gezond effect op het lichaam.
  • Het is niet langer nodig om gebotteld water te kopen. Het zachte water maakt het mogelijk te besparen op de huishoudelijke kosten.
  • Zepen en detergenten dragen bij tot milieuverontreiniging. Vermindering van het gebruik van zeepproducten, detergenten en schoonmaakmiddelen zal ook de vervuiling verminderen. Zacht water heeft de eigenschap beter te reinigen. Dit vermindert de belasting van het milieu en levert ook besparingen op.

De enige nadelen van waterontharders zijn dat ze veel ruimte in beslag nemen, lawaai kunnen maken, het regenererende zout voortdurend moet worden bijgevuld en dat ze een afvoer nodig hebben.

Aannames weerleggen

Waterontharders hebben vele voordelen. Er zijn enkele nadelen, maar die zijn vooral van praktische aard. Soms aarzelen mensen om ze te kopen omdat ze verkeerde veronderstellingen hebben. Een van de veronderstellingen is bijvoorbeeld dat het inbrengen van zout voor regeneratie slecht is voor het milieu. Er wordt natriumchloride gebruikt, maar dit wordt verdund door de rest van het afvalwater, zodat de gevolgen voor het milieu verwaarloosbaar zijn. Er wordt ook verondersteld dat waterontharders de groei van bacteriën bevorderen. Een waterontharder laat het water dagelijks circuleren zodat er geen stilstaand water is. Het is ook waar dat een waterontharder de groei van bacteriën vertraagt. Kalkaanslag is de ideale voedingsbodem voor deze organismen. De veronderstelling dat onthard water corrosief is, is eveneens onjuist. Natuurlijk zacht water heeft een minerale samenstelling en voorkomt kalkafzetting. Daarom kan het niet stollen. Vaak wordt beweerd dat calcium uit drinkwater noodzakelijk is voor de gezondheid. Calciumzouten zijn echter al opgelost in drinkwater. Bovendien speelt water een ondergeschikte rol bij de opname van calcium. Dit komt omdat het al in overvloed aanwezig is in andere voedingsmiddelen.

Een waterontharder kopen of niet kopen?

Een waterontharder is een zeer goede keuze voor de gezondheid en de goede staat van het huis. Ontkalken is niet alleen goed voor het lichaam, maar bespaart ook op de huishoudelijke uitgaven. Bovendien zorgt het ontkalkingsproces voor een duurzame woning. De aankoopprijzen variëren, maar het is zeker dat goedkopere waterontharders een kortere levensduur hebben. De kosten van vervanging of reparatie kunnen daardoor aanzienlijk oplopen.

Een eengezinswoning met een sterk fluctuerend waterverbruik heeft een optimaal proces nodig. Tijdgestuurde waterontharders kunnen hier een oplossing bieden. Een waterontharder die te vaak spoelt, gebruikt te veel zout. Een waterontharder die te weinig spoelt, produceert hard water. Het volume moet dus worden gecontroleerd en aangepast.

Een processor is het hart van het regeneratieproces. Dit elektronische element is essentieel voor elektronische waterontharders. Een mechanische waterontharder heeft dezelfde functie als een elektronische, maar wordt bediend met de druk van de waterleiding. Dit type is dus duurzamer dan de elektronische versie.

Met hun vele voordelen zijn waterontharders een belangrijk onderdeel van de revitalisering van lichaam, huis en duurzaamheid.

De voordelen van een waterontharder

Water is leven, dus willen we gezond water dat ook energie-efficiënt is. Een waterontharder verwijdert overtollig calcium uit water, wat vele voordelen heeft voor ons lichaam en het milieu. Het kan ons op de lange termijn ook veel geld besparen.

Waar is een waterontharder voor?

Een waterontharder vermindert de hardheid van het water door een interactie van ionen.

De eerste waterontharders op basis van ionenuitwisseling werden in het begin van de vorige eeuw ontwikkeld, specifiek voor industrieën zoals de textiel-, de farmaceutische en de voedingsmiddelenindustrie. Intussen heeft het zich ontwikkeld tot een veilige en betrouwbare technologie. Kalkveroorzakende elementen en harde bestanddelen worden uit het water verwijderd, waardoor zacht water ontstaat. Waterhardheid wordt veroorzaakt door een hoge concentratie calcium- en magnesiumionen. De waterontharder bindt de ionen chemisch aan zich en scheidt ze vervolgens af, bijvoorbeeld met natrium- of ionenwisselaarhars. Wat overblijft is zacht water dat vrij is van kalkaanslag en harde bestanddelen.

Er zijn onbetwistbare voordelen verbonden aan de installatie van een waterontharder.

De prijzen variëren, maar de ervaring heeft geleerd dat de goedkopere waterontharders een kortere levensduur hebben. Koop dus niet de eerste de beste die voorbij komt. Het is belangrijk dat u uw verbruik nauwkeurig bijhoudt voordat u een keuze maakt. Er zijn verschillende technieken om uw water te ontharden. Welk type het beste is voor uw huis, hangt af van een aantal factoren. Daarom moet u de hulp van een professional inroepen. Wij komen naar u toe en geven u een op maat gemaakte, vrijblijvende offerte.

Te Hard Water