Soorten waterontharders

Ben je op zoek naar de soorten waterontharders? Kies voor een waterontharder van Aqua Service. Vraag hier vrijblijvend en uw prijs offerte aan (Aqua Service modellen en gratis advies):

Aqua Service Systems

Stap 1 van 2 - Uw postcode

Soorten Waterontharders
Soorten waterontharders

Vergelijk de soorten waterontharders: Wat is hard water?

U hebt vast wel eens gehoord van hard of zacht water?

Uw leidingwater bestaat uit verschillende bestanddelen. De mineralen calcium en magnesium zijn vaak overvloedig aanwezig. Dit komt doordat het water wordt onttrokken aan diepe bodemlagen die deze mineralen bevatten. De concentratie van calcium en magnesium in water varieert van regio tot regio. Het zijn deze elementen die uw water hard maken.

Uw waterleidingbedrijf of gemeente kan u de gemiddelde hardheid van uw leidingwater vertellen. Op lange termijn is hard water schadelijk voor uw sanitaire voorzieningen en waterverbruikende toestellen. Om deze reden zijn waterontharders tegenwoordig de norm.

Er zijn verschillende soorten waterontharders. Als je er niets over weet, is het moeilijk kiezen. In dit artikel geven wij u enkele tips, zodat u verschillende soorten waterontharders met elkaar kunt vergelijken.

Soorten Waterontharders 2023 - Soorten Waterontharders Kopen
Soorten waterontharders - mei 2023

De vele gevolgen van hard water in uw huishouden

Dat hard water schadelijk is, blijkt uit de volgende nadelen:

1. verstoppingen

Kalksteen wordt gevormd wanneer hard water wordt verhit. Dit is vooral gevaarlijk in waterleidingen, boilers en in uw centrale verwarmingssysteem. Meestal merk je het pas als het al te laat is. Dan moet de loodgieter komen en krijg je een dure rekening.

Het is vooral vervelend in kranen en douchekoppen. Het kost veel tijd en moeite om ze te wissen.

2. oververhitting en energieverlies in apparaten met verwarmingselementen

In elektrische toestellen die water verwarmen, ontstaat kalkaanslag op het verwarmingselement. Dit betekent dat ze meer energie verbruiken om het water op de gewenste temperatuur te brengen. Kalkaanslag verhindert de overdracht van warmte. De apparaten moeten harder werken om warmte af te geven. Hierdoor verbruiken ze meer energie of raken ze oververhit.

3. apparaten hebben een kortere levensduur

Dit nadeel is een logisch gevolg van de door de kalksteen veroorzaakte oververhitting.
De toestellen gaan sneller stuk en moeten dus worden vervangen. Een kapotte ketel is niet zo erg. Maar een kapotte boiler of wasmachine? Dat zijn pijnlijke uitgaven. Met een waterontharder kunt u ze perfect voorkomen.

4. voortijdige slijtage van kleding

Wast u uw kleren, beddengoed en beddengoed in hard water? Als dat zo is, zullen ze waarschijnlijk hard aanvoelen. Ze slijten ook sneller. De kleuren vervagen en de vezels raken beschadigd.

5. hoger verbruik van verzorgings- en hygiëneproducten.

U zult elk jaar veel meer geld uitgeven aan wasmiddelen en allerlei schoonmaakmiddelen.
Wasmiddelen. Met hard water zult u twee keer zoveel of meer wasmiddel moeten gebruiken. Om kalkvlekken op uw sanitaire voorwerpen te verwijderen, kunt u speciale antikalkproducten gebruiken.

6. droge huid en dof haar

Hard water kan je huid uitdrogen. Zoals kalk overal zijn sporen nalaat, zo doet het dat ook op je lichaam. Als kalk met zeep reageert, vormt zich een talgachtig slib. Dit kan de poriën verstoppen en je huid uitdrogen. Hetzelfde geldt voor je hoofdhuid en dus voor je haar. Kalk zet zich af op de haarschubben en verhindert dat uw haar op natuurlijke wijze glanst.

Een waterontharder voorkomt al deze dingen.

Soorten Waterontharders 2023 - Beste Waterontharders Waterontharders
Soorten waterontharders - mei 2023
Soorten Waterontharders

Waar is een waterontharder van gemaakt?

Een waterontharder bestaat uit verschillende onderdelen: een filter en een zoutreservoir zijn daarvan de belangrijkste. Er is ook een terugslagklep, zodat het spoelwater via de riolering kan worden afgevoerd. Het harde water komt het huis binnen via de waterontharder en gaat dus eerst door het filter.

Het filter van een waterontharder

Het filter ziet eruit als een cilinder. Een waterontharder kan er een of twee hebben.

Het filter bevat korrels gemaakt van kunsthars. Deze korrels verwijderen calcium en magnesium uit hard water. Ze worden negatief geladen en ruilen de harde elementen voor natriumdeeltjes. Calcium en magnesium zijn positief geladen. In een waterontharder is er dus eigenlijk een uitwisseling van deeltjes. Calcium en magnesium blijven in het filter, terwijl de rest van het water blijft stromen. Dit water is dan al zacht water.

De zouttank

Waarom een zoutreservoir? Na enige tijd zijn de kunstharsbolletjes verzadigd. Daarna moeten ze worden afgespoeld. Dit wordt gedaan met een zoutoplossing om de harde bestanddelen op te lossen. Dit wordt “regeneratie” genoemd. De waterontharder voert dit proces automatisch uit.

Het zoute spoelwater wordt dan samen met de harde bestanddelen via de riolering afgevoerd. Het onthardingszout moet van tijd tot tijd worden bijgevuld. Ongeveer 4 tot 5 keer per jaar.

Verschillende types waterontharders vergeleken: Tips

De meeste waterontharders werken volgens het principe van ionenuitwisseling. De verschillen zitten in de bediening en de capaciteit. Welk type voor u geschikt is, hangt af van uw eigen waterverbruik. Het eerste wat u dus moet doen, is uw verbruik grondig analyseren.

1. waterverbruik

De beste manier om uw waterverbruik te analyseren is te kijken naar uw waterrekeningen.

Hou dus uw facturen bij de hand en bereken uw gemiddeld verbruik. Stel jezelf een paar relevante vragen:

Is het bedrag elke maand ongeveer hetzelfde? Of schommelt het?

Het kan zijn dat je vaak van huis bent. Of dat je regelmatige bezoekers hebt?

Het antwoord op deze vraag zal van invloed zijn op het type regeling en de vereiste capaciteit: één of twee cilinders?

Vraag jezelf af of je altijd zacht water wilt? Een waterontharder met één cilinder kan niet tijdelijk ontharden wanneer de cilinder wordt doorgespoeld. In systemen met twee cilinders kan één cilinder worden gespoeld terwijl de tweede cilinder wordt onthard.

2 Controle van het waterontharder systeem

De mechanische waterontharder

Deze waterontharder werkt met waterdruk. Helemaal zonder elektriciteit.

Dit apparaat is geschikt voor mensen die hun water zeer regelmatig gebruiken.

Regeneratie en ontharding worden hydraulisch geregeld.

Dit zijn relatief eenvoudige waterontharders. Ze zijn het goedkoopst om te kopen. Maar wees voorzichtig, want goedkoop is relatief. Koopt u een mechanische waterontharder en schommelt uw verbruik van maand tot maand? Dan verspilt u onnodig zout en water, en dat zal op den duur duurder uitvallen. De instelmogelijkheden van deze mechanische waterontharders zijn vrij beperkt. Ze regenereren op een bepaald tijdstip of wanneer een bepaalde hoeveelheid water is verbruikt.

Elektronische waterontharders

Deze waterontharders zijn microprocessor gestuurd. Met dit type toestel kunt u nog veel meer instellen en regelen. Het regeneratieproces in dit type toestel kan worden geoptimaliseerd zodat het toestel een minimale hoeveelheid zout en water verbruikt.

3. advies van een ervaren installateur

Naast waterverbruik en -beheersing zijn er nog andere zaken waarmee rekening moet worden gehouden:

Waterhardheid

– Beschikbare ruimte voor installatie

– Aantal gezinsleden

Een professionele dealer kan u advies geven. Door uw verbruik gedetailleerd op te nemen, kan hij u helpen met uw aankoop. Ervaren professionals kunnen u ook helpen met het onderhoud.

De aankoop van een waterontharder is een investering. Het is beter niet het eerste toestel te kopen dat je ziet. Als u op de juiste manier inkoopt, zult u vele jaren profiteren van de vele voordelen van zacht water.

Soorten Waterontharders 2023 - Soorten Waterontharders Vergelijken
Soorten waterontharders - mei 2023
Soorten Waterontharders

Voordelen van een waterontharder in uw huis of flat

Het water dat u gebruikt om te wassen, te koken of gewoon te drinken, is afkomstig van de Nederlandse bodem. Als de grond meer kalk bevat, zal er meer kalk in het leidingwater terechtkomen. Water met een grote hoeveelheid kalk uit de bodem wordt hard water genoemd. U kunt hard water ontharden door een waterontharder met onthardingszout te kopen.

De aankoop van een waterontharder met onthardingszout heeft enkele interessante voordelen. In dit artikel leest u over de 9 grote voordelen van de aankoop van een waterontharder voor uw huis.

Uw waterleidingen zijn niet verstopt met kalkaanslag

Een waterontharder met onthardingszout zet hard water om in zacht water. Het apparaat verwijdert actief kalk uit het water. Wanneer uw leidingwater minder kalk bevat, worden uw leidingen niet meer aangetast door kalkaanslag. Dit betekent dat een waterontharder ervoor kan zorgen dat uw leidingen niet meer verstopt raken en langer meegaan.

Heeft u regelmatig last van verstopte leidingen, maar weet u niet waarom? Dan is er een goede kans dat het te maken heeft met het gebruik van hard water in uw leidingen. Als kalk zich ophoopt in het water, worden uw leidingen smaller. Dit betekent dat u eerder te maken krijgt met vervelende verstoppingen. De aankoop van een waterontharder zal dit probleem onmiddellijk oplossen.

Uw energiefactuur zal aanzienlijk dalen

De aanschaf van een waterontharder levert een aanzienlijke energiebesparing op. Ten eerste omdat uw boiler of geiser beter zal werken met een waterontharder in huis. Als uw boiler of geiser beter werkt, hoeft u minder energie te gebruiken om water te verwarmen. Op lange termijn zal dit u veel energie besparen, enkele tientallen euro’s per jaar.

Bovendien zullen uw toestellen niet worden aangetast door kalkaanslag als u een waterontharder hebt. Dit betekent dat de apparaten als nieuw blijven werken en minder elektriciteit verbruiken. U bespaart dus niet alleen op de boiler of geiser, maar ook op het elektriciteitsverbruik van uw toestellen. In totaal kan de besparing op uw energiefactuur oplopen tot enkele tientallen euro’s per jaar, wat betekent dat de investering in een waterontharder zichzelf in een mum van tijd terugbetaalt.

U heeft geen last meer van kalkaanslag

U maakt regelmatig schoon, maar u heeft altijd kalkaanslag op uw kranen, in de douche, in het bad en in het toilet. U kunt er niets aan doen, want het heeft te maken met de hardheid van het water. Investeren in een waterontharder lost dit probleem op. Dit apparaat verwijdert de kalk uit het water, zodat de kalk niet achterblijft op uw kranen, in de douche, in bad en in het toilet.

Als u een waterontharder gebruikt, hoeft u geen antikalkproducten te kopen om de vervelende kalkaanslag te verwijderen. Het is niet alleen goedkoper, maar ook beter voor het milieu.

U verhoogt de waarde van uw huis

Door een waterontharder te kopen, verhoogt u de waarde van uw huis. Wanneer u uw huis verkoopt, heeft u iets extra’s te bieden, en dit zal zeker worden betaald door een extra hypotheek. Als u uw huis op lange termijn wilt verkopen, is een waterontharder een goede investering. U kunt er misschien niet zo lang gebruik van maken, maar u verdient er wel geld mee als u uw huis verkoopt.

U beperkt uw ecologische voetafdruk

Vindt u het belangrijk om zoveel mogelijk rekening te houden met het milieu om uw ecologische voetafdruk te verkleinen? Dan is de aanschaf van een waterontharder met onthardingszout een goede investering. Met dit apparaat koopt u minder zeep en gebruikt u de energie in uw huis efficiënter. Het belangrijkste is dat als u dit apparaat langdurig in uw huis gebruikt, u uw ecologische voetafdruk drastisch verkleint.

U zult bepaalde huidproblemen voorkomen en genezen

Het is belangrijk om je huid schoon te houden, maar veel mensen realiseren zich niet dat het reinigen van je huid met water ook problemen kan veroorzaken. Als je je huid reinigt met hard water, kan het calcium in het water in je poriën terechtkomen. Hierdoor raken de poriën verstopt, wat schadelijk is voor de huid. Als u een waterontharder gebruikt, kunt u bestaande huidproblemen genezen en ook andere huidproblemen voorkomen. Uw huid zal gezonder zijn en meer stralen.

Uw was is altijd zacht

Als u uw kleren met zacht water wast, zal uw was altijd schoon en extra zacht zijn. Gebruikt u momenteel een wasverzachter voor extra zacht wasgoed, maar vindt u dat geldverspilling of slecht voor het milieu? Koop dan een waterontharder om met zacht water te wassen. In dit geval zal uw was altijd zacht zijn, zelfs zonder chemicaliën zoals wasverzachter.

Uw huishoudelijke apparaten gaan langer mee

Wanneer u leidingwater gebruikt, blijft een groot deel van de kalk in het water achter in uw huishoudelijke apparaten. Dit betekent dat uw wasmachine, vaatwasser, waterkoker en andere apparaten sneller door kalkaanslag zullen worden aangetast. Als u een waterontharder koopt om zacht water te gebruiken, zullen de toestellen veel langer meegaan.

Uw badkamer is volledig vrij van kalkaanslag

Tenslotte zal het gebruik van zacht water in de badkamer ervoor zorgen dat uw badkamer altijd volledig vrij is van lelijke kalkvlekken. Besteed je elke week uren aan het schoonmaken van je badkamer om hem kalkvrij te maken? Dan zou je kunnen investeren in een waterontharder. Door zacht water in uw badkamer te gebruiken, zal uw badkamer er altijd schoon uitzien. Je hoeft niet urenlang de badkamer schoon te maken, je hebt meer tijd voor andere leuke dingen.


Hard water ontharden met een verstandige waterontharder

Hard water is een gevaar voor uw huishouden. We verwachten dat onze waterleidingen intact blijven. We verwachten dat onze kleren lang meegaan als we ze goed wassen. We verwachten dat onze toestellen lang meegaan als we ze goed onderhouden. Met hard water, is dit ijdele hoop. De kalkaanslag in het water tast de infrastructuur en de toestellen in huis aan. Zichtbaar en onzichtbaar. Vroeg of laat krijgt u dus te maken met de negatieve gevolgen van kalkaanslag.

De hardheid van water wordt bepaald door de hoeveelheid calcium en magnesium die in het water aanwezig is.
Deze harde mineralen vormen samen kalkaanslag. Het is niet direct zichtbaar met het blote oog. Kalk wordt gevormd wanneer water verdampt. Kalkaanslag voelt het beste in verwarmd water. Daarom zijn boilers, wasmachines en waterleidingen er zo gevoelig voor.

Kalkaanslag heeft veel nadelen voor de levensduur en het rendement van apparaten. Op de lange termijn kan het erg duur worden. Een waterontharder is de oplossing voor iedereen die van kalkaanslag af wil.

Waterhardheid

Waterhardheid is een indicator voor de hardheid van uw water.
Het water dat uit uw kraan komt, is eerst door een reeks bodemlagen gegaan. Deze lagen bevatten bepaalde mineralen, waaronder magnesium en calcium. Deze stoffen maken het water “hard”. De hardheid van water wordt uitgedrukt in Franse graden. (In andere landen worden Duitse of Engelse diploma’s gebruikt).

U kunt de hardheid van het water zelf meten. Vraag het uw apotheker of koop een eenvoudige test bij een ijzerhandel of op internet.

De hardheid van water meten

Heeft u het vermoeden dat u hard water heeft? Het meten is de juiste manier. Er zijn verschillende graden van waterhardheid. Als u uw water zelf wilt testen, is een teststrip de gemakkelijkste methode. Je dompelt de strip even in water. U kunt zien tot welke categorie uw water behoort aan de kleur die het heeft. Elk hardheidsniveau heeft een specifieke kleur op de strip.

Franse waterhardheid

* 0 – 7 graden: zeer zacht
* 7 – 15 graden: zacht
* 15 – 22 graden: gemiddeld
* 22 – 32 graden: redelijk hard
* 32 graden (of hoger): zeer hard

Met deze test kunt u te weten komen hoe hard uw water ongeveer is. Vormt uw water een bedreiging voor uw comfort en de levensduur van uw toestellen? Dan is het raadzaam een waterontharder aan te schaffen.

Hoe werkt een waterontharder: Ionenwisseling

Er zijn verschillende methoden om water te ontharden. De betrouwbaarste en meest gebruikte techniek is de ionenuitwisselende waterontharder. Deze waterontharders ontharden het water met behulp van zout. Zogenaamd regenererend zout.

Calcium en magnesium, de harde elementen in water, zijn positief geladen. Door zich aan negatief geladen deeltjes te binden, kunnen ze aan het water worden onttrokken.
Dit proces vindt plaats in de harscilinder van de waterontharder. Een soort filter gevuld met negatief geladen harsdeeltjes. Deze harsdeeltjes bevatten negatief geladen natriumionen. Het harde water stroomt eerst door dit filter. De ionenwisseling zorgt ervoor dat de harde elementen in het filter blijven. Het water dat blijft doorstromen is zacht water.

Wat gebeurt er als de filter verzadigd is?

Zoals alle filters zal het harsfilter vroeg of laat verzadigd raken. Dit is waar het zout om de hoek komt kijken.
Het wordt gebruikt om het filter te spoelen. Op die manier worden de harde elementen door de harsdeeltjes opgezogen. Deze worden vervolgens samen met het zoute spoelwater via de riolering afgevoerd.
Intussen worden de harsdeeltjes weer negatief geladen. Het zout laat natriumionen achter in de harskern. De waterontharder kan dan een nieuwe onthardingscyclus starten. Dit proces wordt regeneratie genoemd.

De regeneratie vindt meestal ’s nachts plaats. Er is tijdelijk geen zacht water beschikbaar. Als dit ’s nachts gebeurt, hebben de bewoners er geen last van. Indien meerdere harsfilters worden geïnstalleerd, kan op elk moment van zacht water worden genoten. De ene harscilinder kan dan blijven ontharden terwijl de andere wordt gespoeld of geregenereerd. Hoeveel harscilinders u installeert, hangt af van uw gebruik.

De voordelen van een waterontharder

Een waterontharder is niet iets wat je zomaar koopt. Het is een kleine investering. De voordelen maken de prijs echter meer dan goed. Hier is een overzicht.

1. de financiële voordelen van een waterontharder

– Voorkomt energieverlies door kalkaanslag

Een waterontharder vermindert uw energiekosten. Kalkaanslag kan uw leidingen verstoppen. Maar wist u dat kalkaanslag ook een isolerende werking heeft? Kalkaanslag vormt zich het snelst op de verwarmingselementen van apparaten. De kalksteen voorkomt dat de toestellen hun warmte goed afgeven. Op die manier gaat de geproduceerde warmte verloren. Dit gebeurt in uw centrale verwarming, in uw boiler, in uw wasmachine, enz.

De kalklaag wordt dikker en dikker en de verwarmingselementen moeten harder werken om hetzelfde resultaat te bereiken. Dit vermindert de efficiëntie van uw toestellen. Er is ook een risico dat ze oververhit raken. Een waterontharder is de perfecte manier om kalkaanslag in uw toestellen te voorkomen. Er gaat geen energie verloren en uw toestellen worden niet beschadigd.

– Verminder het gebruik van zeep en andere detergenten

Het feit dat je bij hard water meer zeep moet gebruiken, is vooral bekend voor wasmachines. Met hard water, moet je twee keer zoveel of meer wasmiddel gebruiken. Op lange termijn zal dit u veel meer kosten. Hetzelfde geldt voor andere producten. U zult ook extra bescherming tegen kalkaanslag moeten kopen. De reden waarom u meer product moet gebruiken is dat kalk de werking van zepen verstoort.

Er is meer nodig voor hetzelfde effect. Dit is niet het enige probleem. Kalk gaat een chemische reactie aan met zeep. Er wordt een nieuwe substantie gevormd, een soort wasachtig residu. Dit is de kleverige substantie die achterblijft op de badrand of in de douche.
Het is rommelig en moeilijk te verwijderen. Tenzij met anti-roos producten.

2. een lange levensduur dankzij een waterontharder.

– Apparaten gaan langer mee

Apparaten zoals het strijkijzer, het koffiezetapparaat en de wasmachine werken allemaal met verwarmd water. Daardoor zijn ze zeer gevoelig voor kalkaanslag en slijten ze sneller. Een waterontharder verlengt de levensduur van uw huishoudelijke apparaten met wel 30%. Zo bespaart u geld op nieuwe toestellen en verkleint u uw ecologische voetafdruk.

– Minder flessenwater, minder plastic en minder CO²-uitstoot.

Dankzij een waterontharder is uw leidingwater ook aangenamer om te drinken. De kleur is helderder en er is geen vreemde nasmaak. Er zijn ook extra filters die u op uw waterontharder kunt aansluiten. Met hen kunt u ook andere onzuiverheden uit het water verwijderen. Zo hoef je geen flessenwater meer te kopen en gebruik je minder plastic. Minder plastic betekent minder CO²-uitstoot.

Dit zijn slechts enkele van de vele voordelen die een waterontharder biedt.

Soorten Waterontharders

Aqua Service Waterverzachter