Ben je op zoek naar de beste waterverzachter? Kies dan voor een Aqua Service waterontharder, de #1 in België.
Vraag vrijblijvend en snel je prijsofferte aan (Aqua Service prijzen, modellen en gratis advies):


De werking en de regeneratie van een waterverzachter
Wat is een waterverzachter?
Heel wat mensen zijn zich meer en meer bewust van de voordelen van zacht water t.o.v. hard water. Het komt erop neer dat hard water, het water dat bij de meeste mensen door de waterleidingen stroomt, voor kalkafzetting en andere problemen zorgt. Met behulp van een waterverzachter kan u de calcium – en magnesium ionen die samen kalk vormen, uit het leidingwater halen. Op die manier verkrijgt u zacht water en kan u genieten van alle voordelen die het met zich meebrengt. Goed nieuws dus maar het systeem roept natuurlijk wel enkele vragen op. Bijvoorbeeld over de werking en over de regeneratie van een waterverzachter. We leggen het even voor u uit.

Regeneratie Van Een Waterverzachter – water ontkalken met zout
Hoe werkt een waterverzachter?
Een waterverzachter is een apparaat dat u aansluit op uw waterleiding, dus waar het leidingwater de woning binnenkomt. Dat is vrij logisch gezien u bij voorkeur overal in de woning van zacht water wil genieten. De meeste waterverzachters voor huiselijk gebruik werken op basis van ionenwisseling en voeren een regeneratie uit. De regeneratie van een waterverzachter komt later in deze tekst aan bod. Hoe kan een waterverzachter op basis van ionenwisseling nu een effectief middel zijn tegen kalk in huis?
Waarom zit er kalk in het leidingwater?
Het probleem met hard water is dat het veel magnesium – en calciumionen bevat. Deze twee elementen gaan een verbinding aan met elkaar en vormen ‘calciumcarbonaat’, beter bekend als kalk. Waarom wordt de kalk niet uit het water gefilterd door de watermaatschappijen? Het antwoord is geruststellend. Kalk is niet gevaarlijk voor de gezondheid. Daarbij biedt hard water ook enkele voordelen. In hard water worden ongezonde stoffen veel minder opgenomen. Dat maakt dat de watermaatschappijen zo minder werk hebben om schadelijke stoffen uit het water te filteren. Omdat kalk zelf niet schadelijk is voor de gezondheid, wordt de kalk zelf er niet uit gefilterd.
Uit welke componenten bestaat een waterverzachter?
Een waterverzachter op basis van ionenwisseling bestaat uit drie hoofdcomponenten. In de eerste plaats is er een cilinder die gevuld is met harskorrels. Ten tweede heeft elke waterverzachter een zoutreservoir.

Regeneratie Van Een Waterverzachter – onthardingszout
Tenslotte is er een besturingssysteem voor de regeneratie. De regeneratie van een waterverzachter is het spoelen van de harsfilter. Dat gebeurt eens die verzadigd is. Het spoelen gebeurt met zout. Het besturingssysteem kan verschillen van waterverzachter tot waterverzachter. De regeneratie van een waterverzachter echter niet, die verloopt in elke toestel gelijk. Het enige wat verschilt, is hoe die geregeld wordt.
Hoe wordt de kalk uit het water gefilterd?
Wanneer hard water door de waterverzachter stroomt, wordt het water dus eerst doorheen de harscilinder geleid. De calcium – en magnesiumionen hechten zich vast aan de harsbolletjes in de harscilinder. Zo is het water dat verder door de waterverzachter stroomt kalkvrij. Het spreekt voor zich dat dit proces niet eeuwig kan doorgaan: na verloop van tijd zijn de harsbolletjes verzadigd. Dit is het moment waarop de regeneratie van een waterverzachter moet starten.
Regeneratie
Regeneratie is het proces van het reinigen van de harsbolletjes en het terug operationeel maken van de waterverzachter. Het reinigen gebeurt met een zoutoplossing.
Het besturingssysteem regelt het moment waarop er geregenereerd wordt. De zoutoplossing komt via een speciale klep in de harstank bij de cilinder en weekt de calciumionen los van de harsbolletjes. Het is zo, dat hoe nauwkeuriger het moment van regeneratie gekozen wordt, hoe zuiniger de waterverzachter zal werken. De zoutoplossing wordt vervolgens weggespoeld via het riool. Dit spoelwater is niet schadelijk voor het milieu. Het zout en de calcium kunnen zonder problemen terug de natuur in gestuurd worden. Na dit proces is de waterverzachter weer zo goed als nieuw en kan de volgende cyclus beginnen. Indien een waterverzachter goed onderhouden wordt, kan hij met gemak 20 jaar of langer meegaan. Het tijdig aanvullen van de zoutvoorraad is essentieel voor de regeneratie van een waterverzachter.
De verschillende besturingssystemen van een waterverzachter
Er zijn grote verschillen wat betreft het besturingssysteem bij waterverzachters op basis van ionenuitwisseling. Afhankelijk van de besturing zijn er verschillen qua prestatie. We zetten ze even op een rijtje. Het verschil in sturing is vooral belangrijk voor hoe de regeneratie van een waterverzachter uitgevoerd wordt.

Regeneratie Van Een Waterverzachter – besturingssysteem waterontharder
Tijd gestuurd besturingssysteem
Bij dit systeem zal de waterverzachter de regeneratie op basis van vaste tijdsintervallen uitvoeren. Het grote voordeel hiervan, is de eenvoud en het gebruiksgemak. Het nadeel is vrij evident: er wordt op die manier geen rekening gehouden met het effectieve verbruik. De verspilling van zout is een ander nadeel. Het toestel zal de regeneratie uitvoeren, ongeacht of de filter al dan niet verzadigd is.
Volume gestuurd besturingssysteem
Zoals de naam het zelf zegt, zal dit systeem bijhouden hoe groot het volume water is dat doorheen de waterverzachter komt. Het toestel houdt rekening met een vooraf bepaald verbruikt volume. Het proces van de regeneratie start dan pas wanneer dat volume bereikt is. Van groot belang is dus, dat het verbruik vooraf gedetailleerd in kaart wordt gebracht. Indien nodig, kunnen de instellingen aangepast worden.
Intelligent besturingssysteem
Dit systeem brengt eigenlijk alles in kaart. Zo wordt uw verbruik exact bijgehouden en worden de regeneraties bijzonder nauwkeurig aangestuurd. Het voordeel van deze apparaten is dat ze zeer zuinig zijn. Daar tegenover staat dat deze toestellen iets duurder zijn dan de mechanische.
Een waterverzachter: iets voor u?
Hopelijk hebt u nu iets meer inzicht gekregen in de exacte werking en het waarom van de regeneratie van een waterverzachter. Er zijn heel wat toestellen op de markt en het besturingssysteem is niet altijd hetzelfde maar de basiswerking is wel altijd gelijk. Belangrijk om te onthouden is dat uw verbruik vooraf goed in kaart moet gebracht worden. Met een waterverzachter kan u zonder al te veel moeite genieten van zacht water. Water dat u en uw gezin tal van unieke voordelen biedt. Om er maar enkele te noemen: minder energieverbruik, geen kalkaanslag, minder slijtage en een gezondere huid. Reden genoeg om een waterverzachter te overwegen.
Aqua Service Waterverzachter