Prijzen van waterontharders

Ben je op zoek naar prijzen van waterontharder? Kies voor een Aqua Service waterontkalker.

Vraag vrijblijvend en snel uw prijsofferte aan (waterontharder prijzen, modellen en gratis advies):

Aqua Service Systems

Stap 1 van 2 - Uw postcode

Prijzen Van Waterontharders
Prijzen van waterontharders

Prijzen voor waterontharders

Waterontharders worden meer en meer gebruikt in particuliere huishoudens. Als uw waterleverancier tamelijk hard water levert, moet u het leidingwater ontharden. De gevolgen van hard water in uw huishouden kunnen op lange termijn veel geld kosten. Waterontharders zijn niet goedkoop: een goede kost tussen 1.400 en 2.000 euro. Maar een waterontharder is een investering die zich terugbetaalt. Het is raadzaam de kenmerken en prijzen van de verschillende soorten waterontharders te vergelijken. In dit artikel kom je meer te weten over de schadelijke effecten van hard water, hoe waterontharders werken en een aantal tips om de prijzen van waterontharders juist in te schatten.

Waarom zacht water beter is dan hard water

Het waterleidingbedrijf levert u leidingwater met een bepaalde hardheidsgraad. Waterhardheid verwijst naar de hoeveelheid metaaldeeltjes die in het water zijn opgelost, vooral magnesium en calcium.

Hard water bevat een grote hoeveelheid magnesium en calcium. Leidingwater wordt gewonnen uit diepe bodemlagen, en deze lagen bevatten een bepaalde hoeveelheid magnesium en calcium. De concentraties verschillen van regio tot regio, zodat de hardheid van het water niet overal dezelfde is. U kunt bij uw waterleidingbedrijf navragen wat de gemiddelde hardheid van uw leidingwater is. Er zijn ook tests om de hardheid van het water te meten. U kunt deze tests zelf doen (met teststrips of een druppeltest). Als blijkt dat uw leidingwater vrij hard is, is het raadzaam een waterontharder te laten installeren. Dit kan allerlei onaangename problemen voorkomen.

De schadelijke gevolgen van hard water zijn onder meer:

– U verbruikt veel meer elektriciteit omdat de verwarmingselementen in uw elektrische boiler, stoomstrijkijzer, koffiezetapparaat en wasmachine bedekt zijn met een laagje kalkaanslag. Deze kalklaag is het directe gevolg van hard water. De kalklaag werkt als een isolator, zodat meer elektrische energie nodig is om het water te verwarmen.

– Je moet veel meer wasmiddel in je wasmachine doen om een schone was te krijgen. Hard water gaat de reinigende werking van detergenten tegen.

– Het risico bestaat dat toevoerleidingen, afvoerleidingen en rioleringen verstopt raken door kalkafzetting. Dure interventie door een ontstoppingsbedrijf is meestal het gevolg.

– Rond de gootsteen, de gootsteen in de keuken, de badkuip en de douche zijn sporen van kalkaanslag te vinden, die moeilijk te verwijderen zijn. Na het schoonmaken van de ruiten of de auto blijven kalkvlekken zichtbaar. U moet veel geld uitgeven om speciale schoonmaakmiddelen te kopen die de kalkvlekken kunnen verwijderen.

– Ook uw lichaam kan door hard water worden aangetast. Wassen met hard water veroorzaakt huidirritatie en uitdroging.

Prijzen Van Waterontharders 2023 - Prijzen Van Waterontharders Waterontharder
Prijzen van waterontharders - mei 2023

Waterontharders voorkomen hard water

Als u de negatieve effecten van hard water wilt vermijden, kan een waterontharder de ideale oplossing zijn. Een waterontharder werkt als volgt.

– Een speciaal kunstharsgranulaat dat in een cilinder wordt geplaatst, verwijdert de calcium- en magnesiumdeeltjes uit het water en vervangt ze door natriumdeeltjes. Hard water wordt in de cilinder gevoerd en loopt langs de parels naar beneden. Zacht water blijft aan de uitgang van de cilinder.

– De harsbolletjes moeten regelmatig met zout water worden afgespoeld omdat ze verzadigd zijn met calcium en magnesium. Dit proces wordt “regeneratie” genoemd. Het spoelwater wordt automatisch door het toestel gegenereerd met regeneratiezout. De eigenaar moet het regeneratiezout regelmatig bijvullen.

– Tijdens de regeneratie geven de kunstharskorrels magnesium en calcium af aan het zoute water. Omgekeerd geeft het zoute water natriumdeeltjes af aan de korrels. Het magnesium- en calciumhoudende zoute water komt in de riolering terecht.

Drie tips om de prijzen van waterontharders te vergelijken

Als u van plan bent een waterontharder te kopen, is het goed om van tevoren de kenmerken en prijzen van verschillende apparaten te vergelijken. De prijs van waterontharders wordt hoofdzakelijk bepaald door het volume, de controle, de installatiekosten en de onderhoudskosten. Let op de volgende punten.

1. het volume van een waterontharder heeft een grote invloed op de prijs.

Kies een waterontharder die voldoende zacht water levert voor uw huishouden, maar niet veel meer dan nodig. Het beste is om een ervaren vakman het gemiddelde waterverbruik in uw huis te laten bepalen en de hoeveelheid waterontharder te laten berekenen die u nodig heeft.

2 De prijs van waterontharders hangt ook af van de manier waarop ze worden geregeld.

Mechanische waterontharders werken op basis van waterdruk; er is geen elektriciteit. De bediening van deze waterontharders is eenvoudig en uiteraard heeft u geen problemen met stroomuitval of storingen in de elektronica. Elektronische waterontharders worden bestuurd door een microprocessor en kunnen zeer nauwkeurig worden afgesteld. Bij deze waterontharders kan het regeneratieproces nauwkeurig worden geregeld, zodat zo weinig mogelijk regeneratiezout wordt gebruikt.

Er zijn ook apparaten met tijdgestuurde regeneratie en volumegestuurde regeneratie.

De goedkopere waterontharders zijn meestal tijdgestuurd: de regeneratie start automatisch na een bepaalde tijd. Als u elke dag ongeveer dezelfde hoeveelheid zacht water gebruikt, volstaat een toestel met tijdgestuurde regeneratie. Als uw waterverbruik echter sterk fluctueert (bv. als u vaak op reis bent), is het beter een duurder toestel te kiezen met een hoeveelheidgeregelde regeneratie. Dit zorgt ervoor dat de regeneratie niet onnodig snel of, integendeel, veel te laat op gang komt.

Prijzen Van Waterontharders
Prijzen Van Waterontharders 2023 - Prijzen Van Waterontharders Zacht Water
Prijzen van waterontharders - mei 2023

Een ervaren waterontharder installateur is zijn gewicht in goud waard

De aanschaf van een geschikte waterontharder is geen goedkope investering. Daarom is het raadzaam de installatie en het onderhoud over te laten aan een ervaren technicus. Vraag naar de kosten van preventief onderhoud voordat u koopt, zodat u later niet voor verrassingen komt te staan. Vergeet niet dat een duurder toestel zichzelf na verloop van tijd terugbetaalt. Het regeneratieproces kan worden geoptimaliseerd zodat de eenheid minder zout en minder water verbruikt. Laat het apparaat regelmatig onderhouden door een ervaren vakman, zodat u lange tijd kunt genieten van een probleemloze waterontharder.

Wat is de gemiddelde prijs van een waterontharder?

De prijs van een waterontharder? Hard water is een bedreiging voor veel huishoudens, en mensen zijn op zoek naar de meest efficiënte manieren om problemen te voorkomen. Als u in een gebied met hard water woont, kan een waterontharder de oplossing zijn. Een waterontharder is een systeem dat hard leidingwater zacht maakt door kalk te verwijderen. Dit voorkomt dat de waterleidingen snel verstopt raken en dat zich een laag kalk op de douchevloer vormt. Een dergelijk systeem biedt vele voordelen voor uw gezondheid, het huishouden en het milieu en is daarom de investering waard.

De prijs van een waterontharder: 7 belangrijke factoren

Als u overweegt een waterontharder te installeren, is het uiteraard belangrijk dat u waar voor uw geld krijgt. Dergelijke systemen zijn er in verschillende vormen, maten en types, en logischerwijs is er altijd een verschillende prijs. De volgende 7 factoren geven u een idee van wat u in termen van prijs kunt verwachten, afhankelijk van uw keuze. Zo kunt u er zeker van zijn dat u precies krijgt wat u verwacht, zodat u daar op de lange termijn de vruchten van kunt plukken! De factoren die de prijs bepalen zijn:

1. de capaciteit van de waterontharder speelt een rol.

Zoals eerder gezegd, zijn waterontharders er in verschillende maten en dit bepaalt in grote mate de prijs die je ervoor betaalt. De keuze van het juiste formaat ontharder is belangrijk om de uiteindelijke kosten van het systeem laag te houden. Als u bijvoorbeeld een waterontharder laat installeren die te groot is voor uw situatie, zal hij te veel water ontharden en te veel zout gebruiken voor de regeneratie. Als de ontharder te klein is, zal het regeneratiezout te snel verzadigd zijn en zal het filter steeds opnieuw moeten worden uitgespoeld. Het is in de eerste plaats de taak van de verkoper om u goed te informeren, zodat u de juiste keuze kunt maken!

2. de grootte van de waterontharder heeft ook invloed

De grootte van het systeem speelt ook een belangrijke rol bij het bepalen van de prijs. Over het algemeen zijn kleinere systemen iets goedkoper, maar dit is niet altijd het geval. Een kleiner systeem wordt aanbevolen als u niet veel ruimte hebt en de waterontharder in een hoekje wilt plaatsen (bv. in de kelder). Een groot systeem is ideaal voor grotere huishoudens die over voldoende ruimte beschikken.

3. het type waterontharder beïnvloedt de prijs

In het algemeen worden waterontharders in twee soorten onderverdeeld: elektronische en mechanische. De keuze die u maakt, zal grotendeels bepalend zijn voor de prijs die u zult betalen.

– Een mechanische waterontharder

Dergelijke systemen werken heel eenvoudig. Een timer wordt gebruikt om te bepalen wanneer het filter met zout wordt gespoeld. Hierbij wordt echter geen rekening gehouden met de hoeveelheid water die wordt gebruikt. Mechanische ontharders zijn gewoonlijk 20 % goedkoper dan elektronische apparaten.

– Een elektronische waterontharder

Een elektronisch of digitaal gestuurde waterontharder biedt u de mogelijkheid om de spoelcycli van het systeem volgens bepaalde programma’s te regelen. Op die manier kunnen ze worden aangepast aan het waterverbruik, waardoor ze veel zuiniger zijn dan mechanische ontharders. De systemen zelf zijn echter iets duurder en kunnen worden gekocht vanaf 1400 euro.

4. onderhoudskosten voor waterontharders

Zoals bij alle toestellen speelt onderhoud een belangrijke rol. Zowel bij het bepalen van de prijs als de levensduur! De kosten van onderhoud worden vaak onderschat, zodat het beter is een systeem te kiezen dat langer meegaat en minder onderhoud vergt. Een goedkoop systeem klinkt misschien interessant, maar uiteindelijk betaalt u er misschien veel meer voor omdat de onderdelen sneller stuk gaan.

5. koop regenereerzout om de waterontharder door te spoelen.

Het regenereren van zout is essentieel voor de goede werking van de waterontharder, en mensen vergeten vaak dat het ook een investering is. Zonder zout kan de ontharder niet worden gespoeld en zal het systeem spoedig stoppen met werken. Ga dus op zoek naar regeneratiezout van goede kwaliteit, maar niet te duur, dat ervoor zorgt dat de waterontharder functioneert zodat u hem lang kunt gebruiken.

Het bijvullen van zout maakt eigenlijk deel uit van het onderhoud en wordt door veel leveranciers in hun onderhoudscontracten gedekt. Soms is het echter goedkoper om het zout zelf te kopen. Het is echter belangrijk dat de kwaliteit van het zout goed is en dat de prijs niet te hoog is! Zout dat te goedkoop is, smelt veel sneller en kan het filter verstoppen.

6. de BTW op de prijs van een waterontharder is ook van invloed

Een niet onbelangrijk aspect van de aanschafkosten van een waterontharder is de bijbehorende BTW. Interessant is dat u slechts 6% btw betaalt als u het systeem laat installeren in een huis dat meer dan 10 jaar oud is (op voorwaarde dat u dit door een vakman laat doen). Is het huis minder dan 10 jaar oud, dan betaalt u het standaardtarief van 6%. Voor een wateronthardingssysteem kan dit al een aanzienlijke besparing betekenen.

7. een onderhoudscontract voor kosteneffectief onderhoud op lange termijn

Installateurs en verkopers van waterontharders bieden u vaak de mogelijkheid om een systeem goedkoper te kopen als u een onderhoudscontract afsluit. Het onderhoud omvat, zoals eerder gezegd, het bijvullen van zout en het reinigen van het filter. Dit is natuurlijk erg handig omdat u het niet zelf hoeft te doen. Dergelijke contracten zijn echter ook van invloed op de uiteindelijke kosten van een waterontharder. Daarom is het raadzaam u goed te informeren om op lange termijn onaangename kosten te vermijden! Om misverstanden te voorkomen, is het belangrijk dat u duidelijke informatie krijgt van de installateur.

De hardheid van het water

Hard water is water dat veel calcium en magnesium bevat. De waterhardheid wordt uitgedrukt in Duitse, Franse of Engelse graden. In België gebruiken we Franse graden. Zowel een te hoge als een te lage waterhardheid zijn schadelijk. Als het water te zacht is, kunnen de leidingen schadelijke stoffen afgeven. Dit kan leiden tot gezondheidsproblemen. Hard water is schadelijk omdat zich kalkafzetting vormt in waterleidingen, boilers en op radiatoren. Het tast ook de werking van verschillende zepen en detergenten aan. Hoe hard uw water is, hangt af van de regio, aangezien de samenstelling van de bodem niet overal hetzelfde is.

Gelukkig kunt u veel problemen voorkomen of oplossen met een waterontharder. Lees dus verder en ontdek alle voordelen van een waterontharder.

Hoe werkt een waterontharder?

De meeste waterontharders werken met wat “ionenuitwisseling” wordt genoemd:

– De waterontharder bevat een filter met negatief geladen harsdeeltjes. Het harde leidingwater stroomt door het harsfilter.

– Wanneer het harde water door het filter stroomt, absorberen de harsdeeltjes positief geladen calcium en magnesium. Ze geven dan natrium (zout) af aan het water.

– Na een aantal dagen zijn de harsdeeltjes verzadigd. De waterontharder start dan automatisch een “regeneratieproces”.

– Tijdens dit regeneratieproces wordt het harsfilter gespoeld met zout water. Dit zoute water, dat calcium en magnesium bevat, wordt in het rioolsysteem geloosd. De waterontharder kan dan weer optimaal functioneren.

Voordelen van een waterontharder

Woont u in een streek met hard water? Dan moet u overwegen een waterontharder te installeren. Deze voordelen spreken voor zich:

1. kalkaanslag heeft geen schijn van kans

Als u hard water hebt, zult u kalkaanslag in uw douche, badkuip of ander sanitair aantreffen. Deze kalkaanslag is soms moeilijk te verwijderen. U hebt vaak aanvullende producten nodig, zoals citroenzuur en azijnoplossingen. Met onthard water doen deze problemen zich niet voor. Uw sanitair blijft vrij van kalkaanslag en is veel gemakkelijker schoon te maken.

2 Efficiënt gebruik van verwarmingselementen

In tijden van energiebesparing is een efficiënt gebruik van energie van groot belang. Hard water veroorzaakt een kalkfilm op verwarmingselementen, b.v. op boilers, koffiezetapparaten, wasmachines, enz. Om dezelfde hoeveelheid warmte af te geven aan het verwarmingssysteem, is het noodzakelijk een kalkfilter te gebruiken. Om dezelfde hoeveelheid warmte op het water over te brengen, verbruikt het verwarmingselement meer energie. Studies tonen aan dat het extra energieverbruik kan oplopen tot 20%. U kunt dit voorkomen door het leidingwater zachter te maken.

3. voorkomt verstopping

Kalkaanslag is schadelijk voor uw waterleidingen. Als dit proces doorgaat, zullen uw leidingen verstopt raken. Het bellen van een loodgieter is vaak de enige oplossing. Verstoppingen komen niet alleen voor in waterleidingen. Hard water kan ook douchekoppen, kranen en strijkijzers verstoppen.

4 Verleng de levensduur van uw toestellen

Apparaten die zacht water gebruiken gaan over het algemeen langer mee. Niet alleen hebben deze toestellen minder last van kalkaanslag en verstopping, ook corrosie en roest komen veel minder voor.

5. detergenten optimaal werken

Wasmiddelen werken niet zo goed in hard water. Daarom raden fabrikanten aan meer wasmiddel te gebruiken als u in een gebied met hard water woont. Door een waterontharder te installeren, zult u deze extra hoeveelheid wasmiddel niet nodig hebben. Na verloop van tijd zal dit u veel geld besparen.

6. kleren blijven veel langer mooi

Als u niet wilt dat uw kleren, handdoeken en beddengoed na een paar wasbeurten aanvoelen als schuurpapier, moet u hard water vermijden. Hard water zorgt ook voor vroegtijdige slijtage van uw kleding. De vezels van de stof zullen sneller afbreken en de kleuren zullen sneller verbleken.

7. glanzend haar

Als je glanzend haar wilt, spoel het dan uit met zacht water. Hard water laat een dun laagje kalk achter op je haar. Het resultaat is stugger en droger haar.

8. gezonde huid

Zacht water is ook beter voor uw huid. De natuurlijke beschermlaag van uw huid wordt aangetast door de kalkdeeltjes in hard water, met als gevolg een droge, geïrriteerde huid met verstopte poriën.

9. milieuvriendelijk

Door zacht water te gebruiken, hebt u minder impact op het milieu. Dit is niet alleen te danken aan het lagere energieverbruik. U gebruikt ook minder wasmiddel en waspoeder. U hoeft uw huishoudelijke apparaten ook minder vaak te vervangen, wat op zijn beurt de hoeveelheid afval vermindert.

Overtuigd van de vele voordelen van een waterontharder?

Uit bovenstaande voordelen blijkt duidelijk dat een waterontharder veel problemen kan voorkomen en u veel geld kan besparen. Als u in een gebied met hard water woont, raden wij u ten zeerste aan een waterontharder te installeren. Aarzel niet om te vragen naar waterontharders die geschikt zijn voor uw woning.

Ontdek de prijzen van de beste waterontharders

Prijzen Van Waterontharders 2023 - Prijzen Van Waterontharders Zacht Water Handen
Prijzen van waterontharders - mei 2023
Prijzen Van Waterontharders

Aqua Service Waterverzachter