Onderhoud Waterverzachter | Aqua Service

Ben je op zoek naar de beste waterverzachter? Kies dan voor een Aqua Service waterontharder, de #1 in België.

Vraag vrijblijvend en snel je prijsofferte aan (Aqua Service prijzen, modellen en gratis advies):

Aqua Service Systems

Stap 1 van 2 - Uw postcode

Aqua Service Waterverzachters
Onderhoud Waterverzachter

Hoe onderhoud ik mijn waterverzachter?

Onderhoud waterverzachter

Het onderhoud van een waterverzachter (onderhoud waterverzachter) houdt over het algemeen weinig in. Een extra voordeel voor een apparaat die een groot verschil kan maken in uw huishouden. Als je enkele eenvoudige regels in acht houdt, zal uw apparaat optimaal werken en lang meegaan.

Onderhoud Waterverzachter - Waterverzachter Onderhoud

Onderhoud Waterverzachter – onderhoud met zoutlevering

Onderhoud de waterverzachter op regelmatige basis, de waterverzachter zou toch minimum 1 x per jaar moeten gecontroleerd moeten worden. Wat kan u dus zelf doen om uw waterverzachter onderhouden, en wat kan u beter laten doen?

De instellingen controleren

Het onderhoud van een waterverzachter bestaat uit een reeks van handelingen. Elke handeling moet worden uitgevoerd zodat u zeker niks over het hoofd ziet. Doorgaans begint u het best met de controle van de instellingen, een waterverzachter werkt optimaal indien de instellingen zijn aangepast aan uw verbruik. Het komt echter regelmatig voor dat uw verbruik wijzigt, bijvoorbeeld omdat het aantal personen in uw huishouden is veranderd. Haal er zeker ook de factuur van uw waterverbruik bij.

Opnieuw meten van de waterhardheid

Uw verbruik is niet de enige factor waarmee u rekening moet houden. De waterhardheid zelf is een belangrijke factor in het bepalen van de juiste instellingen. De waterhardheid kan soms fluctueren. In droge periodes kan er bijvoorbeeld meer kalk in het water terechtkomen omdat er minder water is waarmee de kalk zich kan vermengen. Daarom is het verstandig om de waterhardheid opnieuw te meten bij uw onderhoud. Indien nodig kan u de instellingen dan aanpassen.

Onderhoud de waterverzachter onderdelen

Eens u de waterverzachter juist hebt ingesteld, is de volgende stap het reinigen en controleren van de onderdelen.

Onderhoud Waterverzachter - Onderdelen

Onderhoud Waterverzachter – onderdelen waterverzachter

Dit laat u best aan een vakman over. Uw waterverzachter zelf uit elkaar halen is niet aan te raden. Zo kunnen de verschillende onderdelen gemakkelijk gereinigd worden. Indien nodig zullen ze vervangen moeten worden.

Het zoutreservoir tijdig bijvullen 

Zorg ervoor dat het zoutgehalte nooit onder het minimum komt. Anders zal het toestel niet goed werken. Vul het zout dus steeds op tijd aan. Anticipeer hierop door steeds een voorraad zout in huis te halen. Vul het reservoir ook niet te veel. Hoe meer zout u erin doet, hoe groter de kans op klonters. Het is beter om het reservoir iets vaker bij te vullen, dan in één keer een enorme lading toe te voegen. Kies ook het juiste zout voor uw toestel. Dat garandeert een langere levensduur en zo onderhoud de waterverzachter zichzelf beter.

Het zoutreservoir reinigen – Onderhoud waterverzachter

Essentieel voor de werking van uw waterverzachter, is het zoutreservoir. Zonder zout zal het toestel niet functioneren. De harsfilter zal volledig verstoppen tot hij helemaal niet meer werkt. Soms gaat het zout in het reservoir klonteren, er vormt zich dan een zoutkoek.

Onderhoud Waterverzachter - Waterverzachter Onderhouden

Onderhoud Waterverzachter – waterverzachters onderhouden

Controleer het zoutreservoir dus op zoutresten. Indien mogelijk kan je ze nog verbrokkelen, anders moet je ze verwijderen. Dit kan je perfect zelf doen. In het slechtste geval kan u proberen om het zout los te weken met warm water. Doe dit voorzichtig en gericht. Giet geen volledige emmer kokend heet water in uw waterverzachter.

En nog dit: Zijn de zoutophopingen moeilijk te verwijderen? Onderhoud de waterverzachter dan eenvoudigweg regelmatiger. Zo bent u heel wat sneller klaar met uw onderhoud en krijgt het zout niet de kans om samen te koeken.

Het ventiel

Het ventiel is een klep die ervoor zorgt dat het water kan doorstromen. Dit onderdeel regelt de doorstroomrichting van het water. Een waterverzachter die regenereert met zout heeft een stroomregelklep. Enerzijds stroomt het water via de waterleiding binnen, anderzijds moet het zoute water na de regeneratie weer afgevoerd kunnen worden. Het is dus van essentieel belang dat dit onderdeel goed werkt.

Versleten onderdelen tijdig vervangen

Als een onderdeel versleten is, moet u dat zo snel mogelijk te vervangen. Uw waterverzachter zal dan minder goed werken. Zo krijgt u toch weer hard water in uw huishouden. De gevolgen worden pas na enige tijd zichtbaar. Voorkom problemen, onderhoud de waterverzachter op tijd!

Ontsmet uw waterverzachter (onderhoud waterverzachter)

In uitzonderlijke gevallen kunnen zich ook bacteriën en/of algen ophopen in uw apparaat. Zit er slijmerige, groene smurrie in uw waterverzachter? Dan betekent dit dat uw toestel toe is aan een grondige ontsmetbeurt. U kan dit ook preventief doen. Ontsmetten doe je het best met chloor. Uw leverancier zal u de juiste producten aanbevelen.

Nacontrole

Klaar met het waterverzachter onderhoud? Kom dan even op uw stappen terug en overloop ze nog één keer. Zo kan u zeker niks vergeten zijn. Zijn de instellingen van uw waterverzachter nog correct? Werkt uw apparaat naar behoren? Is het water dat uit uw kraan komt zacht? Geeft uw waterverzachter verder geen storingen of meldingen weer?

Indien dit allemaal ok is, bent u klaar met het onderhoud van uw waterverzachter!

Laat niks aan het toeval over, schakel een professional in

Het kan lonen om een professional te raadplegen. Waterverzachters zijn vrij complexe apparaten. Een professioneel onderhoud is een veilige keuze. Uw toestel verdient de juiste zorg en toewijding. Anders is het zonde van uw investering.

Aqua Service Waterverzachter Prijs