Onderhoud waterontharder

Ben je op zoek naar een professional voor het onderhoud van uw waterontharder? Kies dan voor het merk Aqua Service, de #1 in België.

Vraag uw prijsofferte aan (Aqua Service prijzen, modellen en gratis advies):

Aqua Service Systems

Stap 1 van 2 - Uw postcode

Onderhoud Waterontharder
Onderhoud waterontharder

Onderhoud van een waterontharder die werkt met zout

Een waterontharder vergt over het algemeen opmerkelijk weinig onderhoud. Vooral voor een toestel met zoveel huishoudelijke voordelen. Er zijn echter enkele eenvoudige manieren om uw waterontharder nog beter te laten werken en de levensduur te verlengen. Waar denk je aan? En welk onderhoud kan (of moet) je soms uitvoeren aan je zoutwaterontharder?

Controleren van de instellingen

Er zijn verschillende stappen om een waterontharder te onderhouden. Het is meestal het beste om te beginnen met het controleren van de instellingen, omdat een waterontharder het beste werkt als de instellingen zijn aangepast aan uw verbruik. Het gebeurt echter regelmatig dat uw verbruik verandert, bijvoorbeeld omdat het aantal personen in uw huishouden is veranderd. Controleer de instellingen en pas ze zo nodig aan.

Meet de hardheid van het water opnieuw

Uw verbruik is niet de enige factor waarmee u rekening moet houden. De hardheid van het water is ook een belangrijke factor bij het bepalen van de juiste instellingen. En het zal u misschien verbazen, maar de hardheid van het water kan soms ook schommelen. Het is daarom raadzaam de waterhardheid tijdens het onderhoud opnieuw te meten. Als deze is veranderd, kunt u de optimale instellingen kiezen.

Reiniging en controle van de onderdelen

Zodra u de instellingen correct hebt uitgevoerd, is het tijd om de onderdelen schoon te maken en te controleren. De beste manier om dit te doen is de waterontharder uit elkaar te halen. Zo hebt u een goed overzicht over de verschillende onderdelen en kunt u ook moeilijk bereikbare plaatsen schoonmaken.

Let vooral op zoutresten. Normaal gesproken is dit het enige wat je hoeft schoon te maken. In uitzonderlijke gevallen kunnen bacteriën en/of algen zich ook ophopen in uw toestel. U kunt dit bijvoorbeeld herkennen aan een sponsachtige, groenige massa op een plaats waar water kan binnendringen. Maak dit grondig schoon met een borstel en laat het onderdeel vervolgens drogen.

Bij het schoonmaken is het ook belangrijk om alle onderdelen te controleren. Controleer op tekenen van slijtage en andere defecten. De meeste waterontharders gaan jaren mee zonder problemen, maar het is raadzaam ze regelmatig te controleren.

Vervang versleten onderdelen tijdig

Als u een versleten onderdeel vindt, is het raadzaam het zo snel mogelijk te vervangen. Dit is om twee redenen belangrijk. Ten eerste, uw waterontharder werkt misschien niet zo goed als het zou moeten. Op die manier kunt u hard water weer in uw huishouden introduceren, met alle gevolgen van dien. De gevolgen worden meestal pas na enige tijd zichtbaar. En dan is het vaak al te laat: apparaten kunnen beschadigd raken, uw sanitair kan bedekt zijn met kalk en zeepresten, en u kunt zelfs huidproblemen krijgen. Zorg er dus voor dat onderdelen op tijd vervangen worden!

De tweede reden om snel te handelen als je een beschadigd onderdeel vindt tijdens je inspectie heeft te maken met de rest van je waterontharder. De componenten werken immers niet strikt geïsoleerd, maar allemaal samen. En dat betekent dat je een hoger risico loopt op verdere schade. Stel dat een onderdeel niet goed werkt. De kans is groot dat andere onderdelen worden aangetast op een manier die de fabrikant niet heeft bedoeld. Dus de rest van het apparaat zal sneller verslijten. Dit is geldverspilling, dus vervang versleten onderdelen op tijd.

Reinigen van het zoutreservoir

Er is altijd één onderdeel van de waterontharder dat speciale aandacht vereist: het zoutreservoir. Voor een waterontharder die zout gebruikt, is dit zout essentieel om te kunnen werken.

Begin altijd met het schoonmaken van uw zoutreservoir. Doe het op dezelfde manier als de andere delen. Er is echter één bijzonder punt van belang. In het zoutreservoir kunnen zich “zoutbruggen”, d.w.z. zoutafzettingen, vormen.

Een zoutbrug is op zich volkomen onschadelijk, maar het kan de doeltreffendheid van uw waterontharder verminderen. Het is daarom belangrijk om zoutophopingen te verwijderen. Helaas is dit niet altijd gemakkelijk. Het kan zo vast komen te zitten dat je het eraf moet peuteren, bij wijze van spreken. Doe dit altijd voorzichtig om beschadiging van de container te voorkomen. Een afwasborstel of zelfs een houten of plastic bezemsteel kan zeer effectief zijn. U kunt ook proberen het zout op te lossen met een beetje warm water.

Controleer ook of er zich geen zout op de bodem van het reservoir heeft opgehoopt. Het reservoir is pas echt schoon als er geen zout meer te zien is.

Tip: Vindt u het moeilijk om de zoutafzetting te verwijderen? De volgende keer moet u het onderhoud eerder uitvoeren. Op die manier heeft het zout minder tijd om zich op te hopen. En je zult veel sneller klaar zijn voor de volgende dienst.

Navulzout

Nadat u de container grondig hebt schoongemaakt, kunt u hem opnieuw vullen. Dit is geen ingewikkelde taak. Het is echter belangrijk dat u zorgvuldig en nauwkeurig te werk gaat. Zo vermijd je dat je zout morst. Schoonmaken is een moeilijke en vervelende taak.

Zorg ervoor dat je de container niet te vol stopt. Hoe meer zout u erin doet, hoe groter het risico op zoutafzetting. Het is beter om vaker wat minder zout bij te vullen dan in één keer een grote hoeveelheid bij te vullen en lange tijd geen zout te hebben. Het helpt ook als je het beste zout kiest. Zelfs als de instructies van uw waterontharder iets anders zeggen. Beter zout betekent een langere levensduur van uw toestel en minder en eenvoudiger onderhoud.

Follow-up controle

Helemaal klaar met het onderhoud? Controleer dan alles opnieuw. Zijn de instellingen juist? Werkt uw toestel naar behoren? Is het water dat uit uw kraan komt aangenaam en zacht? Vertoont uw waterontharder nog andere storingen of meldingen?

Is het antwoord vier keer “ja”? Gefeliciteerd! U hebt het onderhoud van uw waterontharder voltooid. Nu kunt u zorgeloos genieten van heerlijk kalkvrij water.

Speel het veilig en roep er een professional bij.

Regelmatig onderhoud van uw waterontharder is niet bijzonder ingewikkeld of tijdrovend. Het kan echter de moeite waard zijn een vakman in te huren om het onderhoud uit te voeren. Het gaat hier tenslotte om vrij complexe uitrustingen. En het gaat om het water dat u elke dag drinkt, waarmee u elke dag doucht en dat u elke dag door al uw toestellen laat stromen. Trouwens, je hoeft het niet te doen omwille van de kosten. Een professioneel onderhouden waterontharder zal langer meegaan dan een die niet de juiste zorg en aandacht krijgt.

Onderhoud 2022 - Onderhoud Waterontharder Onderhoud Kalk
Onderhoud - oktober 2022

Conclusie: Een goed onderhouden waterontharder werkt altijd het beste

Regelmatig onderhoud is nodig om uw waterontharder goed te laten functioneren. Hoewel het onderhoud meestal zeer eenvoudig en snel is en deze units dus met recht onderhoudsarm kunnen worden genoemd, is het toch het beste voor een optimale werking. Met professionele hulp kunt u de levensduur van uw waterontharder verlengen. Wees dus slim en zorg voor tijdig onderhoud.

Onderhoud 2022 - Onderhoud Waterontharder Zacht Water
Onderhoud - oktober 2022

Hoe kan ik mijn waterontharder onderhouden?

Het onderhoud van een waterontharder is over het algemeen niet erg ingewikkeld. Een extra voordeel voor een toestel dat een groot verschil kan maken in uw huishouden. Als u een paar eenvoudige regels volgt, zal uw toestel optimaal werken en lang meegaan. Onderhoud de waterontharder regelmatig. De waterontharder moet ten minste eenmaal per jaar worden gecontroleerd. Wat kunt u zelf doen om uw waterontharder te onderhouden en wat kunt u beter doen?

Controleer de instellingen

Het onderhoud van een waterontharder bestaat uit een reeks handelingen. Elke procedure moet zo gedaan worden dat je niets mist. Het is meestal het beste om eerst de instellingen te controleren. Een waterontharder werkt het best als de instellingen zijn aangepast aan uw verbruik. Het gebeurt echter regelmatig dat uw verbruik verandert, bijvoorbeeld omdat het aantal personen in uw huishouden is veranderd. Controleer de rekening van uw waterverbruik.

Waterhardheid opnieuw meten

Uw verbruik is niet de enige factor waarmee rekening moet worden gehouden. De hardheid van het water zelf is een belangrijke factor bij het bepalen van de juiste instellingen. De hardheid van het water kan soms schommelen. In droge perioden kan er bijvoorbeeld meer kalk in het water terechtkomen omdat er minder water is waarmee de kalk zich kan mengen.
Het is daarom raadzaam de waterhardheid tijdens het onderhoud opnieuw te meten. Indien nodig, kunt u dan de instellingen aanpassen.

Onderhoud van de onderdelen van de waterontharder

Zodra u de waterontharder correct hebt afgesteld, is het volgende wat u moet doen de onderdelen reinigen en controleren. Dit kan je beter overlaten aan een professional. Het is niet aan te raden de waterontharder zelf te demonteren. Op die manier kunnen de verschillende onderdelen gemakkelijk worden schoongemaakt. Zo nodig moeten zij worden vervangen.

Vul het zoutreservoir op tijd

Zorg ervoor dat het zoutgehalte nooit onder het minimumgehalte zakt. Anders zal het toestel niet naar behoren werken. Vul het zout altijd op tijd bij. Wees voorbereid door altijd een voorraad zout in huis te hebben. Vul het reservoir ook niet te vol. Hoe meer zout je toevoegt, hoe groter het risico dat er klontjes ontstaan. Het is beter het reservoir wat vaker bij te vullen dan in één keer een grote hoeveelheid toe te voegen. Kies ook het juiste zout voor uw toestel. Dit zal zorgen voor een langere levensduur en de waterontharder zal zichzelf beter onderhouden.

Reinigen van het zoutreservoir

Het zoutreservoir is essentieel voor de werking van uw waterontharder. Zonder zout functioneert het toestel niet. Het harsfilter zal volledig verstoppen tot het helemaal niet meer werkt. Soms klontert het zout in het reservoir samen en vormt een zoutkoek. Controleer daarom het zoutreservoir op zoutresten. Als het kan, kun je ze verkruimelen, anders moet je ze verwijderen. Je kunt dit zelf doen.

In het ergste geval kunt u proberen het zout op te lossen met warm water.
Doe dit zorgvuldig en doelgericht. Giet geen volle emmer kokend heet water in uw waterontharder.

En nog iets: Is de zoutaanslag moeilijk te verwijderen? Onderhoud de waterontharder dan gewoon regelmatiger. Op die manier bent u veel sneller klaar met het onderhoud en krijgt het zout geen kans om zich op te hopen.

De klep

De klep is een klep waar het water doorheen stroomt. Dit onderdeel regelt de richting van de waterstroom. Een waterontharder die met zout wordt geregenereerd, heeft een debietregelklep. Enerzijds stroomt het water via het leidingnet binnen, anderzijds moet het zout water na regeneratie weer geloosd kunnen worden. Daarom is het belangrijk dat dit onderdeel goed functioneert.

Vervang versleten onderdelen tijdig

Als een onderdeel versleten is, moet u het zo snel mogelijk vervangen. Uw waterontharder zal dan minder goed werken. Op die manier krijgt u weer hard water in uw huishouden. De gevolgen zullen pas na enige tijd zichtbaar worden. Voorkom problemen en onderhoud uw waterontharder op tijd!

Ontsmet uw waterontharder

In uitzonderlijke gevallen kunnen bacteriën en/of algen zich ook ophopen in uw toestel. Zit er slijmerig, groen slib in uw waterontharder? Dit betekent dat uw toestel een grondige reiniging nodig heeft. U kunt dit ook doen als een preventieve maatregel. Ontsmetting gebeurt het best met chloor. Uw leverancier zal u de juiste producten aanbevelen.

Follow-up controle

Ben je klaar met het onderhoud van de waterontharder? Ga dan terug naar uw stappen en doorloop ze opnieuw. Zo weet je zeker dat je niets vergeten bent. Zijn de instellingen van uw waterontharder nog juist? Werkt uw toestel naar behoren? Is het water uit uw kraan zacht? Vertoont uw waterontharder geen andere storingen of meldingen?
Als dit allemaal in orde is, bent u klaar met het onderhoud van uw waterontharder!

Laat niets aan het toeval over, maar schakel een vakman in voor uw onderhoud

Het kan de moeite waard zijn om er een professional bij te halen. Waterontharders zijn vrij complexe apparaten. Professioneel onderhoud is een veilige keuze. Uw toestel verdient de juiste zorg en toewijding. Anders zou het een verspilling van uw investering zijn.

Onderhoud 2022 - Onderhoud Waterontharder Douche
Onderhoud - oktober 2022
Onderhoud Waterontharder