Onderhoud van de waterontharder

Ben je op zoek naar een nieuwe waterontharder?

Vraag vrijblijvend en snel uw prijsofferte aan (Aqua Service waterontharder prijzen, modellen en gratis advies):

Aqua Service Systems

Stap 1 van 2 - Uw postcode

Onderhoud Van De Waterontharder
Onderhoud van de waterontharder

Onderhoud van uw waterontharder

Goed onderhoud van uw waterontharder is belangrijk.

Is de hardheid van uw leidingwater in uw streek of stad veel te hoog? Dan is een waterontharder de beste oplossing. Een waterontharder zet hard water om in zacht water, wat u verschillende voordelen biedt. Hard water laat kalkaanslag achter, dus met een waterontharder kunt u veel tijd besparen bij het schoonmaken van kranen en tegels.

Zacht water is ook veel beter voor huishoudelijke apparaten. Bij hard water slaat kalkaanslag neer op het verwarmingselement van de wasmachine, vaatwasser of strijkijzer, waardoor het meer energie kost om uw huishoudelijke apparaten op te warmen. Zacht water voorkomt dit en verlengt de levensduur van uw huishoudelijke apparaten.

Zacht water is ook veel beter voor uw gezondheid. Zelfs als u zacht water door uw leidingen krijgt, is het water nog steeds verrijkt met calcium en magnesium. Maar in zulke hoeveelheden dat ze zelfs goed kunnen zijn voor je gezondheid. Als u lange tijd hard water drinkt, loopt u het risico dat uw nieren en aderen verkalken en u nierstenen krijgt. Ook uw huid en haar worden aangetast door te veel kalk. Kalk sluit de poriën van de huid af en maakt haar ruwer en minder glimmend. Dit geldt ook voor je haar.

Een waterontharder kan veel problemen voorkomen en u kunt energie besparen. Een waterontharder houdt zichzelf in stand door op een bepaald tijdstip of wanneer een bepaalde hoeveelheid water wordt gebruikt, te regenereren. Regeneratie betekent het spoelen van de harskorrels in de waterontharder met zout water. Dit is voldoende om de harskorrels weer optimaal te laten werken. Om de levensduur van de waterontharder te verzekeren, moet u echter jaarlijks of indien nodig om de zes maanden een grote onderhoudsbeurt laten uitvoeren.

Waarom is regelmatig onderhoud van mijn waterontharder belangrijk?

Het is niet voldoende voor de waterontharder om de harskorrels regelmatig te reinigen. Dit is natuurlijk nodig om hard water op de juiste wijze om te zetten in zacht water, maar een waterontharder bestaat uit verschillende onderdelen. Alle onderdelen, zoals alle huishoudelijke apparaten, zijn onderhevig aan een zekere mate van slijtage. Als een onderdeel kapot is of niet meer goed werkt, heeft dit een directe invloed op de waterhardheid. Ongeacht hoe goed uw waterontharder regenereert, onderdelen die niet goed werken kunnen verhinderen dat hard water in zacht water wordt omgezet.

U zult er niets van merken als het harde water niet wordt omgezet in zacht water. Na verloop van tijd kan er kalkaanslag ontstaan, terwijl dit bij zacht water nooit een probleem is. Dit is een teken dat er iets mis is. Vergeet ook niet dat een waterontharder essentieel is voor al uw huishoudelijke apparaten. Slecht of geen onderhoud van uw waterontharder kan ertoe leiden dat uw huishoudelijke apparaten worden aangetast door kalkaanslag, waardoor hun levensduur drastisch wordt verkort. Bovendien bespaart u niet meer genoeg energie. Integendeel, als defecte onderdelen in uw waterontharder ervoor zorgen dat er weer hard water door uw leidingen stroomt, zult u meer energie verbruiken.

Onderhoud Van De Waterontharder 2022 - Onderhoud Van De Waterontharder Onderhoud
Onderhoud van de waterontharder - november 2022

Hoeveel kost het onderhoud van een waterontharder?

U moet uw waterontharder altijd door een vakman laten onderhouden. De vakman heeft kennis van waterontharders en kan gemakkelijk nagaan of bepaalde onderdelen defect zijn of moeten worden vervangen om toekomstige problemen te voorkomen. U mag ook verwachten dat de vakman u het nodige advies geeft over hoe u met uw waterontharder moet omgaan. Natuurlijk moet u betalen voor het onderhoud van uw waterontharder. De prijzen kunnen variëren van specialist tot specialist, maar de gemiddelde prijs ligt tussen 150 en 200 euro. Dit is voor onderhoud en inspectie. Als onderdelen moeten worden vervangen, zal de prijs hoger zijn.

Een onderhoudscontract tekenen of niet?

Vaak biedt de leverancier van uw waterontharder ook een onderhoudscontract aan. Als u hiervoor kiest, krijgt u vaak een korting op de aankoop van uw waterontharder. Het is belangrijk aandacht te besteden aan de voorwaarden van het onderhoudscontract. Als het onderhoudscontract alleen onderhoud dekt en geen korting omvat voor onderdelen die moeten worden vervangen, betaalt u waarschijnlijk niet meer dan wanneer u een keer een onderhoudstechnicus laat komen.

De voorwaarden van een onderhoudscontract zijn dus zeer belangrijk. Een interessante optie bij een onderhoudscontract kan zijn dat de vervanging van uw waterontharder na een bepaald aantal jaren is inbegrepen. Dit is een aantrekkelijke optie omdat u dan altijd beschikt over het nieuwste model waterontharder met de nieuwste innovaties.

Onderhoud Van De Waterontharder

Wat gebeurt er tijdens het onderhoud van een waterontharder?

Verschillende onderdelen van de waterontharder worden onderhouden. Dit is een proces dat uit verschillende stappen bestaat. Als de monteur alle stappen uitvoert, heb je een perfect onderhouden waterontharder die een tijdje meegaat.

De hardheid van uw water meten

Eerst zal de servicetechnicus een druppel leidingwater nemen en de waterhardheid meten. Als uit het resultaat blijkt dat het water niet zo zacht is als u dacht, weet de technicus dat er een probleem is met uw waterontharder. Maar zelfs als het resultaat goed is, moet uw waterontharder een onderhoudsbeurt krijgen. Onderdelen kunnen kapot dreigen te gaan en een monteur kan ze repareren om problemen te voorkomen.

1. controleer en reinig alle onderdelen

Misschien wel het belangrijkste onderdeel van het onderhoud is het controleren en schoonmaken van de verschillende onderdelen. Er zijn enkele (bewegende) onderdelen in de waterontharder die gevoelig zijn voor slijtage. Denk aan de injectoren, de pekelkleppen en het filter. Als deze onderdelen niet meer naar behoren functioneren, kan dit gevolgen hebben voor de ontharding van het water, maar ook voor het regeneratieproces. Zelfs als sommige onderdelen in goede staat zijn, moeten ze altijd worden schoongemaakt. Tenslotte hebben vuile onderdelen ook invloed op de ontharding van hard water. Als de onderdelen zo versleten zijn dat ze spoedig stuk zullen gaan, zal de technicus ze vervangen. Uiteraard worden gerepareerde of nieuwe onderdelen ook grondig getest.

2. het schoonmaken van het zoutreservoir

Regeneratie is een belangrijk proces in de waterontharder waarvoor u regeneratiezout nodig hebt. Je moet het zout bijvullen in het zoutreservoir. Hoewel regeneratiezout veel beter is dan gewoon zout, heeft zout altijd de neiging te klonteren en te brokkelen wanneer het in contact komt met vocht. U kunt het zoutreservoir dus zelf regelmatig schoonmaken. De servicetechnicus zal er ook op toezien dat uw zoutreservoir schoon is en geen zout aankoekt.

3 Reinigen van de harsen

De harstank is het belangrijkste onderdeel van de waterontharder. De harskorrels zorgen ervoor dat calcium- en magnesiumionen uit het harde water worden verwijderd en zacht water door de waterleidingen stroomt. De waterontharder wordt regelmatig geregenereerd, zodat het verzadigde harsgranulaat van alle kalkaanslag wordt ontdaan. Daarna kan het harsgranulaat weer optimaal werken. Tijdens het onderhoud wordt het harsgranulaat bijkomend gereinigd met een chlooroplossing. Deze chlooroplossing zorgt ervoor dat er nauwelijks bacteriën kunnen ontstaan. Schadelijke bacteriën die in de hars achterblijven, kunnen in het water terechtkomen. Na het reinigen van de harsen zijn uw harskorrels weer optimaal gereinigd en klaar om hard water om te zetten in zacht water.

4. juiste instelling van de waterontharder

Alle processen die in de waterontharder plaatsvinden moeten correct worden ingesteld om een optimale werking te garanderen. Denk aan regeneratie, bijvoorbeeld. Tijdens het regeneratieproces wordt een bepaalde hoeveelheid zout gebruikt. Als dit niet goed is ingesteld, kan er te weinig zout worden gebruikt en worden de harsbolletjes niet goed gereinigd. Te veel zout kan ertoe leiden dat zout achterblijft en met zacht water in de leidingen wordt gespoeld.

Je water zal dan veel te zout zijn. De onderhoudstechnicus is vertrouwd met vele soorten waterontharders en weet dus hoe hij een bepaalde waterontharder moet afstellen. Als alles correct is ingesteld, hoeft u zich geen zorgen te maken over het bijstellen van de processen in de waterontharder.

Onderhoud Van De Waterontharder 2022 - Onderhoud Van De Waterontharder Onderhouden
Onderhoud van de waterontharder - november 2022

Vraag nu een offerte aan voor een waterontharder

Wist u dat er in uw regio of stad hard water uit de kraan komt? Of bent u urenlang aan het schrobben om kalkaanslag van kranen, badkamertegels en de douchecabine te verwijderen? Dan is een waterontharder van groot nut voor u. Het voorkomt niet alleen kalkafzetting, maar beschermt ook uw huishoudelijke apparaten en verlengt hun levensduur. U zult ook profiteren van de voordelen van een waterontharder.

U zult nooit meer te veel kalkaanslag krijgen en uw huid en haar zullen weer glanzen. Vraag daarom hier offertes aan bij verschillende waterontharder leveranciers in uw regio. Na uw aanvraag ontvangt u de offertes in uw mailbox en kunt u gemakkelijk een keuze maken op basis van het model waterontharder en de verschillende prijzen.

Onderhoud waterontharder

Waterontharding en waterbehandeling zijn termen die vaak door elkaar worden gebruikt. Dit leidt tot enige verwarring bij het onderzoeken van waterfiltratiemethoden. Inzicht in de betekenis van deze termen en weten welke verontreinigingen zich in het water van uw huis bevinden, is zeer nuttig bij de keuze van een zuiveringssysteem.

Waterbehandeling is een algemene term die wordt gebruikt om methoden ter verbetering van de waterkwaliteit aan te duiden. Een waterontharder is een systeem dat gebruik maakt van een ionenuitwisselingsproces om harde watermineralen uit het water te verwijderen en ze te vervangen door natriumionen.

In uw zoektocht naar een manier om uw huis te ontdoen van hard water, bent u waarschijnlijk “zoutvrije” systemen tegengekomen die worden aangeboden als alternatief voor een waterontharder. Een veel voorkomende misvatting is dat een zoutvrije conditioner, vaak ten onrechte een zoutvrije waterontharder genoemd, hetzelfde werk doet als een waterontharder die zout gebruikt.

Zoutvrije waterbehandelings- of waterontharders zijn niet in staat onthard water te produceren. Om water te ontharden moeten per definitie hardheidsmineralen zoals calcium en magnesium worden verwijderd. In zoutvrije systemen kunnen deze harde mineralen in het water achterblijven. Hoewel zoutvrije conditioners enkele van de voordelen van een waterontharder bieden, zijn ze geen oplossing voor hard water in het hele huis. Zonder gebruik van zout kunnen deze systemen het water alleen “conditioneren” door ervoor te zorgen dat de harde mineralen hun vermogen verliezen om kalkaanslag te vormen.

Kortom, waterontharders op basis van zout worden terecht waterontharders genoemd omdat ze het water in uw huis sterk verbeteren. Maar niet alle waterontharders zijn waterontharders. Zonder het gebruik van zout mag deze technologie niet worden verward met een echte waterontharder.

Onderhoud Van De Waterontharder 2022 - Onderhoud Van De Waterontharder Douche
Onderhoud van de waterontharder - november 2022

Onderhoud waterontharder

Als u ervoor kiest om het harde water in uw huis te ontharden, worden taken als schoonmaken, baden en het onderhoud van apparaten veel gemakkelijker. Waterontharders met ionenuitwisseling zijn onderhoudsarme toestellen die zout en regelmatige controles nodig hebben om schoon, onthard water te leveren. Ze leveren goed werk tegen lage kosten voor de huiseigenaar. Hoewel deze machines uiterst betrouwbaar zijn, vereisen zij net als alle andere machines verzorging en onderhoud.

Als je niet zeker weet hoe je kan zien dat je waterontharder niet werkt, zijn hier enkele merkbare veranderingen om op te letten. Brillen worden troebel, je hebt meer zeep nodig om schoon te maken, je huid voelt droog en jeukt, en in badkuipen en gootstenen vormen zich lelijke roestkringen en kalkaanslag. Hard water bevat calcium en magnesium mineralen die verstoppingen en grote problemen in leidingen veroorzaken. Hard water veroorzaakt slijtage aan bijna alles wat het tegenkomt. Als uw waterontharder defect is, zal het niet lang duren voor u de veranderingen in uw water opmerkt.

Als uw waterontharder gewoon niet meer werkt, controleer dan eerst wat voor de hand ligt. Is uw systeem aangesloten op een werkend stopcontact? Is de waterdoorlaat geblokkeerd door vuil? Zijn er tekenen van lekken in of rond de tank of kleppen? Is de tank gevuld met de juiste hoeveelheid zout? Als u een daling van de waterdruk, ongewone hoeveelheden zout of harslekkage in uw watertoevoer opmerkt, heeft uw ontharder een onderhoudsbeurt nodig.

Diagnose van een harsbedprobleem

Tijdens het onthardingsproces stroomt het water door een harsbed om calcium- en magnesiumhardheidsionen uit te wisselen tegen natriumionen. Wanneer de hars zijn capaciteit heeft bereikt om de hardheidsionen vast te houden, begint de ontharder met zijn regeneratiecyclus. Tijdens deze cyclus stroomt een zoutoplossing door het hars om het te reinigen en de hardheidsionen door de afvoer te spoelen.

Terwijl de harskorrels regenereren, moet uw waterontharder uw hele huis van schoon, zacht water blijven voorzien. Indien uw systeem geen onthard water meer produceert, of indien het regenereert maar na korte tijd geen onthard water meer produceert, kan het harsbed beschadigd zijn.

Harsbedden kunnen meer dan 10 jaar meegaan, bijna even lang als de waterontharder zelf. Goed onderhouden waterontharders hebben een levensduur van 10-15 jaar. Wanneer een harsbed aan vervanging toe is, is het vaak tijd om te upgraden naar een nieuwe waterontharder. Maar ijzer in putwater of overmatige hoeveelheden chloor kunnen een harsbed verstoppen en de levensduur verkorten.

Als een harsbed verzadigd is met minerale afzettingen of door chloor is beschadigd, kan het niet meer worden geregenereerd. Als de zeef die de harskorrels vasthoudt breekt, worden de korrels losgemaakt door de kracht van het water dat door de ontharder stroomt, zodat ze vrij door de leidingen kunnen bewegen.

Kranen gevuld met kleine harsbolletjes produceren zeer weinig waterdruk. Als uw waterdruk daalt of u kleine, oranje of gelige plastic korreltjes in uw watertoevoer opmerkt, is de zeef in de verdeler waarschijnlijk defect en spoelt hars terug in uw leidingen.

Spoelharsbolletjes

Als harsbolletjes uit een waterontharder lekken, is het een langdurig maar noodzakelijk proces om ze weg te spoelen. Als deze kleine zandkorrels zich eenmaal door de leidingen in uw huis hebben verspreid, kunnen ze uw waterverwarmer en sanitair systeem beschadigen en kleinere doorgangen in apparaten en toestellen verstoppen.

Of het probleem nu te wijten is aan een lekkende hars of andere problemen met de waterontharder, zet uw systeem in bypass terwijl u vaststelt wat er mis is. Deze functie voorkomt verdere schade door te voorkomen dat er water door de ontharder loopt en er extra hars in de leidingen komt. De meeste ontharders hebben een klep die je indrukt of draait om de bypass mode te activeren. Raadpleeg de handleiding van uw systeem als u niet zeker weet waar u deze klep kunt vinden. Sluit steeds de kranen van uw waterontharder en open de bypasskraan alvorens uw machine te onderhouden.

De gebroken hars moet uit het hele systeem worden gespoeld om zuiver water te garanderen. Begin met het aftappen en doorspoelen van uw waterverwarmer. U moet ook alle kranen verwijderen en reinigen die gevuld zijn met hars dat in de watertoevoer is terechtgekomen. Laat warm en koud water door het hele huis stromen, evenals in de toestellen die water gebruiken. De vaatwasser, de wasmachine, de badkamer en de keukenapparaten moeten allemaal worden gerecycleerd om het huis van hars te ontdoen.

Als de toestellen nog steeds overbelast lijken, koppel dan de waterslangen los en ga op zoek naar de oorzaak van de verstopping. Spoel de slangen door en controleer alle aansluitingen om eventuele vastzittende druppels te verwijderen. Nadat de slangen weer zijn aangesloten, laat u de apparaten weer werken. Alle watergebruikende armaturen en apparaten in uw huis moeten worden schoongemaakt om schade te voorkomen.

Het verwijderen van hars uit een sanitair systeem kan een overweldigende taak zijn die niet elke huiseigenaar alleen wil aanpakken. Als u niet weet wat u moet doen en u hebt de beste waterontharder nodig, dan moet u een vakman inhuren om hem te installeren, te vervangen of te repareren. Een waterontharder specialist zal uw systeem vakkundig onderhouden voor uw gemoedsrust.

Onderhoud Van De Waterontharder