Kopen van een waterontharder

Wilt u een waterontharder kopen? Informeer dan bij Aqua Service!

Vraag vrijblijvend en snel uw prijsofferte aan (Aqua Service prijzen, modellen en gratis advies):

Aqua Service Systems

Stap 1 van 2 - Uw postcode

Kopen Van Een Waterontharder
Kopen van een waterontharder

Een waterontharder kopen

Alledaagse taken zijn al moeilijk genoeg zonder dat daar nog waterproblemen bij komen. Nadat de was is gedaan en de kinderen en de vaat zijn geschrobd, is het laatste wat u zich moet afvragen of uw inspanningen voor niets zijn geweest. Toch ziet u dat uw bril bedekt is met een troebele film en dat uw pasgewassen kleren er groezelig uitzien. En waarom is je huid zo droog en jeukerig?

Het is een hard water probleem, en je bent niet de enige. Meer dan 85% van alle huishoudens heeft last van hard water dat hun kleding, afwas, haar, huid en watergebruikende toestellen aantast. Water met een hoog gehalte aan opgelost calcium en magnesium reageert slecht met zeep en detergenten en vormt zeepschuim. Deze reactie dwingt het gebruik van extra detergenten af om de klus te klaren.

Hard water en waterhardheid

Hard water is een natuurlijk verschijnsel. Wanneer regen valt, wordt het beschouwd als “zacht” en vrij van mineralen. Wanneer dit regenwater echter door rotsen en aarde stroomt, absorbeert het mineralen zoals calcium en magnesium, waardoor het water “hard” wordt. De hardheid van water kan gemakkelijk worden gemeten aan de hand van de hoeveelheid opgeloste calcium- en magnesiummineralen. Als u in een gebied met hard water woont, zult u de gevolgen zien en voelen.

Er verschijnen vlekken en korsten op kranen, douchekoppen en badkuipen. Kalk en mineralen stapelen zich ook op onzichtbare plaatsen op, wat u misschien pas merkt wanneer uw watertoevoer beperkt is of wanneer u geconfronteerd wordt met dure reparatierekeningen als gevolg van defecte toestellen. Wanneer hard water uw leidingen begint te verstoppen en de levensduur van belangrijke toestellen zoals uw waterverwarmer verkort, worden de voordelen van waterontharding duidelijk.

Huiseigenaren krabben vaak op hun hoofd over hard water problemen. Het goede nieuws is dat investeren in een hoog rendement waterontharder hard water problemen kan oplossen en je tijd, geld en frustratie kan besparen. Die lelijke vlekken en mineraalafzettingen zullen samen met hard water door de afvoer verdwijnen als u de juiste waterontharder voor uw huis kiest.

Het minder goede nieuws is dat wanneer het aankomt op het kiezen van de beste waterontharder voor uw huis, het niet zo simpel is als het kopen van de nieuwste technologie of het duurste systeem op de markt. Beslissen over de aanschaf van een waterontharder is geen gokspelletje; er is veel te overwegen alvorens deze investering te doen. De juiste dimensionering van een waterontharder voor uw huis is van cruciaal belang.

Een waterontharder kopen

Om de juiste maat te bepalen, moet u eerst weten hoeveel hardheid het toestel per dag moet verwijderen. Dit hangt af van uw dagelijks waterverbruik en de hardheid van uw leidingwater. Een alleenwonende zakenman die een beperkte hoeveelheid water per dag gebruikt zal niet dezelfde waterontharder nodig hebben als een gezin van vier dat regelmatig baadt en elke week meerdere ladingen was doet. Huishoudens met een hoger waterverbruik zullen baat hebben bij een ontharder met een grotere filtercapaciteit om ononderbroken van onthard water te kunnen genieten.

Controleer uw waterrekening om een goed idee te krijgen van hoeveel u in een normale maand verbruikt. Dit zal helpen bepalen hoeveel uw huishouden gemiddeld per dag verbruikt. Als u deze informatie niet bij de hand hebt, kunt u ook een eenvoudige formule gebruiken: Aantal personen in uw huishouden x 75 liter per dag. Zo krijgt u een goed overzicht van uw dagelijks waterverbruik.

Vervolgens moet u de hardheidsgraad van uw water kennen. Als u stadswater heeft, zou uw waterleidingbedrijf deze informatie beschikbaar moeten hebben.

Als zij u dit cijfer niet kunnen geven, of als u bronwater hebt, zult u het water zelf moeten testen.

Om de dagelijkse onthardingsbehoefte van uw huishouden te berekenen, vermenigvuldigt u het aantal personen in uw huishouden met het gemiddelde dagelijkse waterverbruik (in liter). Vermenigvuldig dan dit getal met de hardheidskorrels in uw water om een vrij nauwkeurig aantal hardheidskorrels te bekomen dat uw ontharder dagelijks moet verwijderen.

Kopen Van Een Waterontharder 2023 - Kopen Van Een Waterontharder Zacht Water In Bad
Kopen van een waterontharder - mei 2023

Waterontharder: regeneratie

De beste waterontharder maximaliseert zijn onthardingsprestaties en minimaliseert het zoutverbruik. Elke waterontharder werkt een beetje anders, dus je moet weten hoeveel zout er wordt gebruikt en hoeveel ontharding er plaatsvindt. Hoe meer water er wordt gebruikt, hoe vaker uw waterontharder zal moeten regenereren, afhankelijk van zijn capaciteit. Regeneratie houdt in dat de harsbolletjes met zout of een zoutoplossing worden bedekt, zodat het systeem hardheid uit het water kan blijven verwijderen.

Er zijn twee soorten regeneratie bij waterontharding. Tijdgestuurde ontharders worden ingesteld om elke week op dezelfde dag te regenereren, ongeacht het waterverbruik. Vraaggestuurde ontharders regenereren op basis van een vooraf bepaalde hoeveelheid water die door het systeem is gegaan. Bij vraaggestuurde ontharders worden de verbruikte liters geteld en afgetrokken van de totale capaciteit, wat een efficiënter resultaat oplevert.

Getimede vs. vraaggestuurde waterontharder

Gezien de verschillende kenmerken van waterontharders is het nuttig advies in te winnen bij een ervaren vakman om het juiste systeem voor uw huis te vinden. Het doel is een waterontharder te installeren die hardheidsmineralen verwijdert met zo weinig mogelijk afval.

De totale capaciteit in korrels is het vermogen van het toestel om per regeneratie de mineralen te verwijderen die hard water veroorzaken. Als u weet hoeveel korrels hardheid uw systeem gemiddeld per dag moet verwijderen, hoeft u niet te gissen naar de vereiste capaciteit en bespaart u het meest op zout- en waterkosten.

Hoog-efficiënte waterontharders vereisen aanzienlijk minder zout en verbruiken minder liter water per regeneratie, waardoor huiseigenaars honderden euro’s per jaar kunnen besparen op hun bedrijfskosten. Waterontharders verlengen de levensduur van apparaten en zorgen ervoor dat ze zo zuinig mogelijk blijven werken.

Water heeft een wisselwerking met alles wat ermee in aanraking komt, en als uw leidingwater vol mineralen zit die u en uw toestellen er slecht doen uitzien, is het tijd om afscheid te nemen van hard water. Krijg uw schone, witte handdoeken, glanzend haar en vlekkeloze vaat terug door de waterontharder te kiezen die bij u past.

Is uw waterontharder verouderd?

Een huis is een investering in de toekomst. Waar we gaan wonen moet zorgvuldig worden overwogen en gepland in de hoop dat we een gezonde financiële beslissing voor ons gezin hebben genomen. Wij moeten even zorgvuldig zijn bij het kiezen van de dingen die wij nodig hebben om ons huishouden goed te laten draaien. Investeren in de juiste waterontharder is net zo belangrijk als het kiezen van een ander groot apparaat, zoals een wasmachine, vaatwasser, boiler of koelkast. Het zijn machines die, als ze goed werken, ons leven gemakkelijker maken. Onwetendheid is nooit zaligmakend als het gaat om de bescherming van ons eigendom.

Als huiseigenaar moet u weten hoe de toestellen in uw huis werken en wat u moet doen als ze niet werken. Als u onlangs een waterontharder hebt gekocht die niet goed werkt, kan dat te wijten zijn aan een verkeerde dimensionering, verkeerde instellingen of zelfs een verkeerde installatie. In dit geval, bel uw loodgieter om het probleem te verhelpen. Indien uw waterontharder niet nieuw is en niet naar behoren werkt, kan dit te wijten zijn aan een verstopte injector, een vuil of uitgeput harsbed, of vuil in de injector. Als u een verouderde waterontharder heeft die regelmatig moet worden gerepareerd en onderhouden, is het misschien tijd om hem te vervangen.

Nieuwere, “slimmere” technologieën bieden een zeer efficiënte waterontharding met minder zout en water en lagere bedrijfskosten. Het beheer van hard water in uw huis is eenvoudiger dan ooit met superieure systemen die de efficiëntie verbeteren en het risico op menselijke fouten verminderen. Waterverbruik, zoutgehalte en debiet kunnen moeilijk te controleren zijn. Maar de eenvoudige programmering en het ontwerp, alsmede de geavanceerde functies, zijn een goede stimulans voor huiseigenaren die een oud systeem waar ze al een tijd mee worstelen, willen upgraden.

Hoe kan je zien of je waterontharder goed werkt?

Waterontharders zijn behoorlijk betrouwbaar als het gaat om het ontharden van uw water en het verwijderen van harde mineralen. Als uw waterontharder goed werkt, hoeft u zich geen zorgen te maken over het drinken uit glazen die bedekt zijn met een laagje water of over het schrobben van vlekken van hard water op uw douchedeur. Als u witte of gelige kalkafzettingen op de openingen van uw waterleidingen en een verminderde watertoevoer opmerkt, is het meer dan waarschijnlijk dat uw waterontharder hersteld moet worden.

Na verloop van tijd ziet dit soort minerale aanslag er niet alleen aan de buitenkant lelijk uit, maar kan het ook schade veroorzaken aan de binnenkant van uw leidingen. Kalkaanslag in zowel grote als kleine waterverbruikende toestellen leidt tot kostbare reparaties en vervanging. Als uw toestellen niet naar behoren werken, zijn er enkele veel voorkomende problemen met waterontharders waarvan u op de hoogte moet zijn.

Verstoppingen kunnen zich voordoen in de pekeltank van de waterontharder. Een zoutbrug kan worden veroorzaakt door een hoge vochtigheidsgraad, temperatuurschommelingen in de buurt van een waterontharder of door het toevoegen van te veel of de verkeerde hoeveelheid zout. De brug creëert een ruimte tussen het water in de tank en het zout, waardoor wordt voorkomen dat het zout oplost in het water en een pekel vormt.

Indien uw systeem wel werkt maar geen onthard water produceert, kan het zijn dat een zoutbrug het water in de tank bedekt. Gebruik een lange stok of bezemsteel om de korst voorzichtig te breken. Als u echter bang bent schade te veroorzaken, moet u een vakman bellen om u te helpen.

Waterontharders op basis van zout gebruiken ionenuitwisselende harskorrels om harde waterionen aan te trekken. Zodra het harsbed geladen is met ionen van hard water, moet de ontharder geregenereerd worden met zout om te blijven functioneren. Doeltreffende regeneratie is van cruciaal belang voor langdurige ontharding. Indien uw tank sneller dan normaal regenereert en er geen onthard water meer is, controleer dan of uw systeem het zout op de normale snelheid gebruikt. Als dit het geval is, is het harsbed waarschijnlijk verzadigd met sediment of beschadigd door chloor, waardoor het niet kan regenereren met pekel.

Harsreiniger kan worden gebruikt om de afzettingen weg te spoelen, maar als u een beschadigd harsbed hebt, zal schoonmaken het probleem niet oplossen. U zult het harsbed volledig moeten vervangen. De hars is ontworpen om gemiddeld 12 tot 5 jaar mee te gaan, afhankelijk van de waterkwaliteit en het gebruik.

Het vervangen van de filter en het reinigen van uw waterontharder maken deel uit van een regelmatig onderhoud en hebben een belangrijke invloed op de levensduur van uw systeem. In het begin van het onthardingsproces doen de filters het zware werk. Ze voorkomen dat er afzettingen in uw systeem komen. Als uw filter vuil is, worden de prestaties van het hele systeem nadelig beïnvloed. Het filter kan het best om de 3-5 maanden worden vervangen. Als uw water niet meer zacht is, is het waarschijnlijk tijd om de tank te openen en er een kijkje in te nemen.

Waarom lekt mijn waterontharder?

Als er zich water verzamelt rond uw toestel, controleer dan of het een lek is en niet gewoon condensatie. Een lekkende waterontharder moet onmiddellijk losgekoppeld worden van de stroombron. Als uw toestel een omloopklep heeft, kunt u die gebruiken om het water om te leiden tot u klaar bent om de ontharder te gebruiken.

Lekken kan worden veroorzaakt door losse verbindingen, gebarsten tanks of versleten klepafdichtingen. Draai alle wateraansluitingen vast en kijk of er scheurtjes in de bypassklep zitten. Als u een lek in de overdrukklep vermoedt, plaatst u een vat onder de plek om te zien of zich water ophoopt. Vaak is het repareren van een lek zo simpel als het vervangen van een O-ring om de afdichting te corrigeren.

Een andere mogelijke oorzaak van lekkage is een gescheurde pakking. De pakkingen en afstandhouders maken deel uit van de meeste waterontharders en kunnen na verloop van tijd defect raken. Een verbroken afdichting wordt meestal veroorzaakt door vuil dat van buitenaf in de ruwwaterleiding terechtkomt. Als de zuiger van het systeem van positie naar positie beweegt, wrijft hij tegen de afdichtingen. Wanneer vuil in dit gebied terechtkomt, kan het een barst veroorzaken, die tot een lek leidt. Om dit soort lekkage te verhelpen, moet de beschadigde afdichting worden vervangen.

Hard water

Als een verouderde waterontharder vaak moet worden gerepareerd en onderhouden, wordt schade door hard water een reële bedreiging voor uw investering. Onbehandelde calcium- en magnesiummineralen verstoppen leidingen en vernielen toestellen en leidingen. Waterontharders verdubbelen de levensduur van waterverbruikende toestellen door ze vrij te houden van schadelijke minerale afzettingen.

Het vervangen van apparatuur hoort bij het bezit van een huis. Of u nu kiest voor een nieuwe vaatwasser, wasmachine of waterontharder, de levensduur, de kenmerken en de betrouwbaarheid van het apparaat zijn belangrijk voor de totale waarde en de kosteneffectiviteit op lange termijn. Nieuwe technologieën hebben de waterontharding voor huiseigenaars steeds gemakkelijker en betrouwbaarder gemaakt. Investeer niet te weinig in de huishoudelijke apparaten die uw leven gemakkelijker en aangenamer maken.

Werking waterontharder

Het maakt het omgaan met hard water gemakkelijk.

1. de terugspoelfase

Verwijdert vuil uit het mineralenreservoir.

2. Het aanvullen

Van het mineraalreservoir met natrium uit de pekeloplossing verdringt calcium en magnesium, die vervolgens door de afvoer worden gespoeld.

3. de laatste fase

Is het spoelen van de mineraaltank met zoet water en het laden van de pekeltank, zodat deze klaar is voor de volgende cyclus.

Het is gemakkelijk te vergeten hoe belangrijk water is in ons leven. Natuurlijk hebben wij het nodig voor ons voedsel, maar in ons huishouden is het een werktuig – een vloeibaar medium dat stoffen van de ene plaats naar de andere transporteert. En een van de redenen waarom het dit werk goed doet, is dat het dingen zeer goed kan vasthouden, hetzij door ze in suspensie te houden, hetzij door ze op te lossen.

Maar in tegenstelling tot de meeste gereedschappen, is er geen gebruiksaanwijzing voor water. Als dat zo was, zou u weten waarom de vaat die u dacht te hebben afgewassen vlekken vertoont terwijl ze droogt, waarom het water in uw douche een film achterlaat op alles wat het aanraakt en waarom wat u dacht dat schoon water was uw afvoerkanalen heeft verstopt.

Hard water

Terwijl het water in de grond zit, neemt het oplosbare deeltjes op van alles waar het doorheen stroomt. Dit kan een verontreiniging betekenen die het water ongeschikt maakt om te drinken, maar in veel gevallen betekent het gewoon dat het water mineralen bevat die zich in de bodem bevinden. Van deze mineralen zijn calcium en magnesium van bijzonder belang, omdat zij de werking van het water in onze huizen beïnvloeden. Deze mineralen maken ons water hard.

Een van de gevolgen van hard water is dat zepen en detergenten hun doeltreffendheid verliezen. In plaats van volledig op te lossen, verbindt de zeep zich met de mineralen en vormt een vast zeepresidu. Hoe minder zeep er is opgelost, hoe meer er nodig is. En de kleverige, onoplosbare wrongel kleeft – het kleeft aan de huid en kan zelfs het reinigen belemmeren. Gewassen haar ziet er dof en futloos uit.

In de wasserij is het niet veel beter. Zeepresten kunnen in uw kleren terechtkomen wanneer u ze in de wasmachine wast. Hierdoor kan vuil in de vezels vast komen te zitten en wordt de stof stug en ruw.

Onoplosbare zeepresten hinderen niet alleen het eigenlijke wasproces, maar laten ook vlekken achter op alles wat u wast – van de vaat tot de gezinsauto – en in bad en douche vormt zich een zeepfilm.

Een andere reden om u zorgen te maken over hard water is het effect ervan op uw sanitair systeem. Afzettingen van calcium en magnesium kunnen zich in leidingen ophopen en de watertoevoer naar kranen en toestellen belemmeren. In waterverwarmers vormen deze mineralen aanslag die het rendement en de levensduur van de verwarming vermindert.

Kopen Van Een Waterontharder 2023 - Kopen Van Een Waterontharder Baby
Kopen van een waterontharder - mei 2023

De oplossing is een waterontharder

De oplossing van het probleem is het verwijderen van calcium en magnesium. Er zijn chemische behandelingen die dit doen, maar de meest populaire oplossing is een waterontharder.

De typische waterontharder is een mechanisch apparaat dat wordt aangesloten op de waterleiding van uw huis. Alle waterontharders werken volgens hetzelfde principe: ze wisselen mineralen uit voor iets anders, in de meeste gevallen natrium. Dit proces wordt ionenuitwisseling genoemd.

Het hart van een waterontharder is een mineralenreservoir. Deze is gevuld met kleine polystyreen korreltjes, ook wel hars of zeoliet genoemd. De korrels zijn negatief geladen.

Calcium en magnesium in het water zijn beide positief geladen. Dit betekent dat deze mineralen aan de korrels blijven kleven wanneer hard water door de mineralenbak stroomt. Natriumionen zijn ook positief geladen, hoewel niet zo sterk als de calcium- en magnesiumionen. Wanneer een zeer sterke zoutoplossing door een tank wordt gespoeld die reeds met calcium en magnesium verzadigde korrels bevat, is het volume natriumionen voldoende om de calcium- en magnesiumionen uit de korrels te verdrijven. Waterontharders hebben een afzonderlijke pekeltank waarin gewoon zout wordt gebruikt om de pekeloplossing te produceren.

Bij normale werking stroomt hard water in de pekeltank en de calcium- en magnesiumionen komen in de parels terecht en vervangen de natriumionen. De natriumionen gaan over in het water. Zodra de korrels verzadigd zijn met calcium en magnesium, doorloopt het toestel een regeneratiecyclus in drie fasen.

In de terugspoelfase wordt de waterstroom eerst omgekeerd om het vuil uit de tank te spoelen. In de terugspoelfase wordt de geconcentreerde, natriumrijke zoutoplossing uit de pekeltank door de mineralentank geleid. Het natrium verzamelt zich op de korrels en vervangt het calcium en magnesium dat in de afvoer verdwijnt. Na deze fase wordt de mineraaltank ontdaan van overtollige pekel en wordt de pekeltank opnieuw gevuld.

De beste waterontharders

De meeste gewone waterontharders zijn uitgerust met een automatisch regeneratiesysteem. Het eenvoudigste type heeft een elektrische timer die het systeem met regelmatige tussenpozen doorspoelt en oplaadt. Tijdens de regeneratie is geen zacht water beschikbaar.

Een tweede type systeem maakt gebruik van een computer om te controleren hoeveel water er wordt gebruikt. Wanneer er voldoende water door de mineralenbak is gestroomd om de natriumkorrels te verbruiken, start de computer de regeneratie. Deze ontharders hebben vaak een harsreserve, zodat er tijdens de regeneratie nog wat zacht water beschikbaar is.

Een derde type regeling maakt gebruik van een mechanische watermeter om het waterverbruik te meten en de regeneratie te starten. Het voordeel van dit systeem is dat er geen elektrische onderdelen nodig zijn en dat de mineraaltank alleen wordt bijgevuld wanneer dat nodig is. Als het toestel is uitgerust met twee mineraalreservoirs, is er altijd onthard water beschikbaar, zelfs wanneer het toestel wordt bijgevuld.

Beoordeling van de hardheid van het water

Bedrijven die waterontharders verkopen, bieden meestal testkits aan waarmee u de hardheid van uw water kunt bepalen.

De hardheid van water wordt gemeten in milligrammen per liter. Water tot 17,1 mg/L wordt als zacht beschouwd, en water met 60 tot 120 ppm als matig hard. De doeltreffendheid van een waterontharder hangt af van hoe hard het toegevoerde water is.

Kopen Van Een Waterontharder 2023 - Kopen Van Een Waterontharder Heerlijke Koffie Met Zacht Water
Kopen van een waterontharder - mei 2023

Kopen Van Een Waterontharder