Kalkaanslag | Aqua Service

Ben je op zoek naar de beste waterverzachter? Kies dan voor een Aqua Service waterontharder, de #1 in België.

Vraag vrijblijvend en snel je prijsofferte aan (Aqua Service prijzen, modellen en gratis advies):

Aqua Service Systems

Stap 1 van 2 - Uw postcode

Aqua Service Waterverzachters
Kalkaanslag

7 Gevolgen van kalkaanslag die u kan oplossen met een waterverzachter

Vraagt u zich soms af waarom kalkaanslag steeds terugkeert? Denk maar aan een vuile badkamer, dof en droog haar, een geïrriteerde huid, de ramen van uw huis die u maar niet kunt doen glanzen, uw auto waar er na een wasbeurt nog steeds vegen op zijn. Hoe dit komt?

Kalkaanslag - Waterverzachter Vergelijken

Last van kalkaanslag? De oplossing: Een goede waterverzachter kopen om het teveel aan kalk op te lossen

In dit artikel bespreken we zeven vervelende verschijnselen die door kalkaanslag veroorzaakt worden en waar u niet onmiddellijk een oplossing voor vindt.

Kent u onderstaande verschijnselen?

Hebt u zich ook al mateloos geërgerd aan onderstaande zaken?

 • Ruw wasgoed

  ‘Mijn kleren, handdoeken en beddengoed voelen na een wasbeurt zeer ruw en hard aan, ze lijken ook nooit helemaal proper te zijn.’ Als u dit herkent, bevat het water in uw wasmachine waarschijnlijk veel calcium en magnesium. Dit soort water noemt men ‘hard water’‘. Hard water verstoort de reinigende eigenschappen van wasmiddelen. Om de was proper te krijgen, moet u meer wasmiddel gebruiken dan normaal. De schurende kleren en handdoeken zijn eveneens het gevolg van wassen met hard water. Een wasverzachter toevoegen kan helpen maar voor uw kleren en voor het milieu is het beter om het harde leidingwater eerst te ontharden en uzelf te verlossen van hardnekkige kalkaanslag.

 • Kalkaanslag op kookpotten

  ‘In mijn kookpotten vormt er zich steeds opnieuw een dikke laag kalkaanslag.’ De calcium in hard water slaat neer in de vorm van kalkaanslag. Het is deze kalklaag die u in uw kookpotten zult aantreffen. Uw vaatwasmachine heeft het moeilijk om deze hardnekkige kalkaanslag te verwijderen. U zult in vele gevallen uw potten met speciale reinigingsproducten handmatig moeten afwassen.

 • Verstopte douchekop door kalkaanslag

  ‘De douchekop geraakt steeds opnieuw verstopt: er komt bijna geen water meer uit.’ Net zoals bij uw kookpotten zorgt hard water ook in dit geval voor kalkaanslag binnenin de douchekop. De gaatjes waardoor de waterstralen moeten komen, geraken snel verstopt. Om dit op te lossen moet de douchekop geopend en gereinigd worden met bijvoorbeeld citroenzuur. Dit om de aanwezige kalkaanslag te verwijderen. Het fenomeen zal echter blijven terugkeren zolang u hard water in huis gebruikt.

 • Huid ziet af door kalk

  ‘Ik ga graag regelmatig in bad, maar mijn huid lijdt eronder. Ik heb vaak last van een droge en schilferige huid.’

  Uw huid heeft een natuurlijke olieachtige laag, die zorgt normaal voor een soepele en gladde huid. Wist u echter dat kalkdeeltjes in het badwater deze beschermings-laag aanvallen en gedeeltelijk afbreken? Het gevolg is huidirritatie en schilfervorming. U kunt proberen om badolie en speciale zeep te gebruiken maar het is beter om de echte boosdoener aan te pakken: hard water.

 • Dof haar door hard water

  ‘Mijn haar ziet er dof uit en voelt heel stug aan, hoewel ik al verschillende dure shampoos heb uitgetest.’ Hard water is even nefast voor uw haar als voor uw huid. De kalkdeeltjes in hard water zijn moeilijk uit uw haar te spoelen. Na een wasbeurt is uw haar droog en dof. Dure shampoos geven vaak niet het gewenste effect. Alleen het vermijden van hard water biedt de oplossing.

 • Kalkaanslag op sanitair

  ‘Ik krijg mijn bad en de kranen niet meer schoon.’ Hebt u al eens gekeken of er zich geen kalkaanslag heeft gevormd op of rond de kranen en het bad? Als u hard water in huis hebt, is de kans erg groot dat kalk zich op die plaatsen heeft afgezet. Alleen met speciale reinigingsproducten zal u deze kalkaanslag kunnen verwijderen. Indien u zacht water in huis hebt, doet dit probleem zich niet voor.

 • Kalkaanslag na de schoonmaak

  ‘Er blijven strepen zichtbaar op mijn ramen na een poetsbeurt.’ Deze strepen kunnen eveneens het gevolg zijn van kalkdeeltjes in het gebruikte water. Met een speciaal schoonmaakproduct voor ramen kunt u dit vermijden. Met zacht water zal u betere resultaten verkrijgen.

Hard water is de grote boosdoener

U had het misschien niet verwacht maar alle bovenstaande ‘kleine’ problemen zijn het gevolg van hard water. Dit water kan echter nog veel grotere problemen veroorzaken. Bijvoorbeeld zoals het defect geraken van verwarmingselementen, een veel hoger elektriciteitsverbruik van uw warmwaterboiler, alsook het dichtslibben van de waterleidingen en rioolbuizen.

Kalkaanslag - Verkalkte Wasmachine Vermaken

Kalkaanslag – Verkalkte wasmachine ontkalken

De oorzaak van dergelijke problemen moet dus gezocht worden bij hard water. U doet er dus goed aan om de hardheid van het leidingwater in uw huis te controleren.

De waterhardheid meten

Vermoedt u dat uw watermaatschappij hard leidingwater levert? De watermaatschappij of uw gemeente kunnen u de hardheid van het geleverde water in uw woonplaats meedelen. De hardheid is dus afhankelijk van de plaats waar u woont. Het water wordt immers opgepompt uit meerdere grondlagen, waarvan de samenstelling verschilt naargelang de regio. Om helemaal zeker te zijn, kunt u de waterhardheid zelf bepalen met een teststaafje of met een zogenaamde druppeltest. U kan deze testen aankopen via internet of bij uw apotheker.

Waterhardheid Meten - Kalkaanslag

Waterhardheid Meten – Kalkaanslag voorkomen met een waterverzachter van Aqua Service

Het ontharden van leidingwater

Indien u in uw woning te maken hebt met hard leidingwater, overweegt u het best de installatie van een waterverzachter. Er bestaan meerdere methoden voor waterontharding. Een waterverzachter die gebruik maakt van onthardingszout wordt het meest gebruikt in particuliere woningen.

Bij dit type waterverzachter loopt het harde water door een filter van kunstharskorrels. Het hars neemt de calcium en het magnesium op. Het harde water dat door de filter stroomt is dan zacht water geworden. Het harde water geeft zijn calcium- en magnesiumdeeltjes af aan het kunsthars en neemt in de plaats daarvan onschadelijke natriumdeeltjes op. De waterverzachter zorgt er automatisch voor dat de kunstharskorrels regelmatig ‘gespoeld’ worden met zout water. Zo is de filter weer klaar voor gebruik.
Het zoute water wordt dan onmiddellijk afgevoerd via de afvoer.

Weg met de nadelen van hard water

 Wilt u definitief verlost zijn van de steeds terugkerende kalkaanslag die door hard water veroorzaakt wordt? Koop dan een waterverzachter, het is de enige manier. Een ervaren installateur kan u daarbij helpen en helpt u ook bij het onderhoud van het toestel. U hoeft alleen maar enkele keren per jaar het onthardingszout aan te vullen. Daarna kan u over zacht water beschikken, het zal u alleen maar voordelen bieden.

Aqua Service Waterverzachter Prijs