Kalkaanslag

Last van teveel kalkaanslag in huis? Kies dan voor de beste waterverzachter van het merk Aqua Service, de #1 in België. Vraag vrijblijvend en snel uw prijsofferte aan (Aqua Service prijzen, modellen en gratis advies):

Aqua Service Systems

Stap 1 van 2 - Uw postcode

Kalkaanslag
Kalkaanslag

Kalkaanslag in de waterontharder

Hoe kan ik kalkaanslag op tegels, muren en kranen voorkomen?

U hebt urenlang de badkamer schoongemaakt, maar een paar dagen later ziet u weer die vervelende kalkaanslag op de tegels, de muren en de kranen. Hoe vaak u ook dure schoonmaakmiddelen met een ontkalkende werking gebruikt: Kalkaanslag komt altijd terug. Waarom dat zo is en wat u eraan kunt doen, leest u op deze pagina. Wij vertellen u graag hoe u uw badkamer sprankelend schoon en netjes kunt houden, ook zonder uren schoonmaakwerk.

De oorzaak van kalkaanslag

Het water dat u gebruikt in uw badkamer, keuken en toilet is afkomstig van de Belgische bodem. Sommige delen van de Belgische bodem bevatten veel kalk, die in het water terechtkomt.

Zelfs nadat het leidingwater is onttrokken, blijft de kalk in het water. Wanneer u thuis de kraan opendraait, blijven er vaak een paar druppels achter in de gootsteen. Deze druppels leiden uiteindelijk tot kalkaanslag, eenvoudigweg omdat leidingwater veel kalk bevat.

Leidingwater met een hoog kalkgehalte wordt ook hard water genoemd. Niet alle Belgische huishoudens gebruiken hard water, maar vele wel. Of u hard water hebt of niet, hangt af van de regio waar u woont. U kunt uw water testen met speciale hard water teststrips die u vertellen of uw leidingwater veel kalk bevat.

Kalkaanslag verwijderen: een hele klus

Kalkaanslag verwijderen is niet eenvoudig omdat de kalk in leidingwater bestand is tegen diverse reinigingsmiddelen. Als u bijvoorbeeld de badkamer schoonmaakt met een in de handel verkrijgbare allesreiniger, zal de kalkaanslag in de meeste gevallen gewoon op zijn plaats blijven. Als u de kalkaanslag volledig wilt verwijderen, hebt u speciale schoonmaakmiddelen nodig. Deze reinigingsmiddelen worden ook wel ontkalkers genoemd en zijn speciaal ontworpen om hardnekkige kalkaanslag in de sanitaire ruimte te verwijderen.

Als u speciale ontkalkers koopt om kalkaanslag van tegels, muren en kranen te verwijderen, zult u toch veel moeten schoonmaken en schrobben. De ontkalkers werken goed, maar ze moeten wel kunnen inwerken op de kalkaanslag. In de praktijk betekent dit dat u minutenlang moet poetsen en schrobben om uw sanitair echt schoon te krijgen. Dat is al vervelend genoeg, maar het is nog vervelender dat de kalkaanslag na een week weer terug is. Dit betekent dat schrobben met ontkalkingsmiddelen een wekelijkse bezigheid wordt.

Kalkaanslag en de waterontharder

Je kunt veel tijd besteden aan het verwijderen van kalkaanslag, maar het is eigenlijk veel beter om het te voorkomen. Je hebt geen speciale schoonmaakmiddelen nodig, maar wel een speciaal apparaat. Dit apparaat wordt een waterontharder genoemd.

Een waterontharder verwijdert de grote hoeveelheid kalk uit zogenaamd hard water en maakt het water “zacht”. Door zacht water te gebruiken, is er minder of geen kalkaanslag op uw tegels, muren en kranen. Het water bevat veel minder kalk, als het al kalk bevat. En omdat de waterontharder bij de bron van het water werkt, kunt u met een eenmalige investering overal in uw huis kalkvrij water gebruiken. Dat betekent geen kalkaanslag meer in de keuken, maar ook niet meer in de badkamer of het toilet.

De kosten van een waterontharder

De kosten van een waterontharder variëren naar gelang van het apparaat. De kosten van een waterontharder hangen af van de capaciteit van de ontharder, maar ook van het onthardingszout dat in het apparaat wordt gebruikt, de werking van het apparaat, enzovoort.

Maar het is duidelijk dat u uw investering in een waterontharder altijd zult terugverdienen. Niet alleen omdat uw huis meer waard is met een waterontharder, maar ook omdat u minder dure schoonmaakmiddelen hoeft te kopen. Ze gaan ook langer mee omdat er minder kalk in het water zit, dus ook hier kunt u geld besparen. De aankoop van een waterontharder is een eenmalige investering, maar ze betaalt zichzelf beetje bij beetje terug.

Voorkomen van kalkaanslag: beter dan verwijderen

Het is altijd beter kalkaanslag te voorkomen dan het te herstellen, vooral als dat uren duurt. In plaats van tientallen euro’s per jaar uit te geven aan dure schoonmaakmiddelen en uren te besteden aan schoonmaken, adviseren wij u een waterontharder aan te schaffen. Vooral als u een hekel hebt aan urenlang schoonmaken en elke week die vervelende kalkaanslag verwijderen, is dit zeker een aanrader. Met een waterontharder heb je meer tijd om andere dingen te doen.


De 8 nadelen van hard water die je nog niet kende

Waterontharders zijn de ideale oplossing om uw leidingwater te ontharden, zodat het water in uw huis van een kwaliteit is die niet alleen goed is voor uw portemonnee, maar ook voor het milieu. Hard water kan immers letterlijk schadelijk zijn, zowel voor uw eigen huishouden als voor het milieu in het algemeen.

Een waterontharder bevrijdt hard water – d.w.z. water dat calcium- en magnesiumionen bevat – van deze stoffen en voorkomt zo o.a. kalkafzetting op keukenapparatuur en waterleidingen. Dit verlengt hun levensduur en vermijdt het gebruik van schadelijke reinigingsmiddelen.

De nadelen van hard water

Hard water is dus hinderlijk in elk huishouden, maar waarom precies? Waarom is het de moeite waard een waterontharder te kopen, en waarom zou je er een aanschaffen? De voordelen van zacht water – en de waterontharders die het produceren – mogen duidelijk zijn, maar het begrijpen van de nadelen van hard water is even belangrijk om te beseffen dat een waterontharder geen nutteloze investering is. De volgende nadelen van hard water zijn van cruciaal belang voor iedereen die zijn huis op een milieubewuste manier van gezond, zacht water wil voorzien!

1. het gebruik van zeep

We gebruiken allemaal zeep als we iets in het huishouden willen wassen. Kalk echter, dat in hard water voorkomt, is als het ware een tegenhanger van bepaalde stoffen in zeep en verbindt zich ermee zodra het ermee in aanraking komt. Dit betekent dat de zeep een beetje verdwijnt om de kalkaanslag te neutraliseren.

De zeep kan alleen reinigen als alle kalk die in het harde water aanwezig is, geneutraliseerd is. Het resultaat is dat bij de afwas bijvoorbeeld altijd meer zeep moet worden toegevoegd, veel meer dan nodig zou zijn met zacht water. Bovendien blijft bij het afwassen met hard water en zeep een soort vies slijm, kalk genaamd, aan de rand van de gootsteen kleven.

2. het nadeel van hard water in de douche

Net zoals de kalk in hard water de doeltreffendheid van zeep vermindert, vermindert het ook de doeltreffendheid van shampoo. Een van de hoofdbestanddelen van shampoo is immers – u raadt het al – zeep, wat natuurlijk hetzelfde effect heeft.

Wanneer je uiteindelijk de shampoo uit je haar hebt gespoeld, blijft er een dun laagje kalk achter op het haar nadat het harde water is opgedroogd. Dit laagje is bijna onzichtbaar, maar het zorgt ervoor dat je haar harder en stugger aanvoelt, om nog maar te zwijgen van het feit dat het schadelijk is voor de sterkte en de gezondheid van je haar.

3. Uw wasmiddel lijdt er ook onder

Hetzelfde geldt voor wasmiddelen, die ook van zeep zijn gemaakt – en gelukkig ook van enkele andere ingrediënten die de waterhardheid een beetje tegengaan. De dichtstbijzijnde detergenten bevatten bijvoorbeeld zeoliet, een stof die zich met kalk verbindt, zodat de zeep enigszins gespaard blijft. Het gebruik van zacht water betekent dus dat u minder zeep hoeft te gebruiken bij het wassen van kleding.

Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor uw financiën!

4. Kleding en hard water gaan niet goed samen

Wanneer u uw kleren wast, wordt leidingwater gebruikt voor de laatste spoelcyclus. Dit verwijdert zeepresten uit de stof. Het nadeel van leidingwater is echter dat het een kalklaagje achterlaat in de kleding, wat leidt tot een zogenaamde “grijze slijmlaag”, een soort verkleuring van de kleding. Het veroorzaakt ook dat gewassen kleren hard worden na het drogen.

De beste manier om kalkaanslag te bestrijden is wasverzachter aan het water toe te voegen. Dit bevat een stof die kalkaanslag afbreekt. Als u dergelijke stoffen niet wilt gebruiken, biedt een waterontharder ongetwijfeld een oplossing. En de voordelen gaan veel verder dan een zachte wasbeurt!

5. hard water verspilt energie

Waterontharders staan bekend om hun energiebesparende eigenschappen, en hard water vreet op indirecte manieren energie. Wanneer water wordt verwarmd, zet kalk zich af op de verwarmingselementen, waar het zogenaamde kalkaanslag vormt. Kalkaanslag is een uitstekende isolator, wat in dit geval niet zo goed is. Het blokkeert de warmte die zou moeten vrijkomen, zodat het water er langer over doet om de juiste temperatuur te bereiken. En dat leidt weer tot een hoger energieverbruik.

Ontkalking van dit verwarmingselement is dan ook van essentieel belang om schade en energieverspilling te voorkomen. Het kan ook na verloop van tijd stuk gaan door oververhitting. Deze energieverspilling doet zich voor in zowel kleine als grote apparaten, van koffiezetapparaten tot boilers en wasmachines. Door kalkaanslag te vermijden, kunt u tot tien euro per jaar besparen. En wat is er beter dan een waterontharder?

6 Slecht voor je huid

Hard water is ook slecht voor de huid, vooral voor degenen die al een gevoelige huid hebben. Hoewel er geen wetenschappelijk gefundeerd onderzoek is dat bewijst dat hard water schadelijk is voor de huid, beweren mensen met psoriasis of eczeem dat zij de voordelen van zacht water voelen door het gebruik van een waterontharder.

7. hard water veroorzaakt kalkvlekken

Net als in de gootsteen zet kalk zich ook af in bad en douche en veroorzaakt witte vlekken op de vloertegels, de douchekop en de kranen. Voorkomen van kalkaanslag is beter dan het verwijderen ervan (wat tijd en soms geld aan schoonmaakmiddelen kost), en een waterontharder maakt het mogelijk.

8 Hard water is niet milieuvriendelijk

Hard water is zelfs schadelijk voor het milieu omdat het het gebruik van schadelijke (en soms zelfs gevaarlijke) schoonmaakmiddelen stimuleert. Dergelijke producten worden gebruikt om kalkaanslag van voorwerpen te verwijderen, een maatregel die overbodig wordt als de kalkaanslag in de eerste plaats gewoon wordt vermeden. En nogmaals, een waterontharder bewijst zijn waarde.


Waterhardheid

U hebt de hardheid van het water waarschijnlijk wel eens vermeld zien staan in de doseringsvoorschriften van wasmiddelen. Maar wat is waterhardheid precies? En kent u de nadelen van te hard water? En hoe kunt u zelf gemakkelijk de waterhardheid meten en welke maatregelen kunt u nemen tegen hard water? In dit artikel kom je alles te weten over hard en zacht water, hoe je de hardheid van water meet en over waterontharders.

Wat is waterhardheid?

De hardheid van water hangt samen met de hoeveelheid kalk (magnesium en calcium) in het water. Water met relatief weinig kalk wordt zacht water genoemd. Als het water veel kalk bevat, wordt het hard water genoemd. Nederlandse grond bevat veel kalk, en daarom zit het ook in ons (drink)water. De hardheid van het water varieert van plaats tot plaats, omdat de waterleidingbedrijven hun water uit verschillende bronnen halen, elk met een andere bodemsamenstelling. Zo is het water op de Veluwe gemiddeld tot zacht, terwijl er in Limburg gebieden zijn waar het water vrij hard tot zeer hard is.

De waterhardheid wordt gewoonlijk uitgedrukt in Duitse of Franse graden, waarbij 1 Duitse graad (Duitse hardheid) overeenkomt met 1,78 Franse graden. Bij 1 graad zit er 17,8 milligram calciumcarbonaat in een liter water. Boven een bepaalde concentratie kan hard water schadelijk zijn. Hard water kan schadelijke gevolgen hebben, bijvoorbeeld voor uw huid en haar en voor apparaten in en rond uw huis.

Waterhardheid: zacht in plaats van hard!

Voor het menselijk lichaam bevat Nederlands leidingwater niet zoveel kalk dat je er onmiddellijk ziek van wordt. In feite nemen we maar een heel klein deel van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid kalk uit het water op. Te hard water kan echter huidproblemen veroorzaken. Zoals een droge, jeukende en slecht gehydrateerde huid. Verstopte poriën kunnen ook het gevolg zijn van een te hoge waterhardheid. Waterhardheid kan niet alleen invloed hebben op uw huid, maar ook op uw haar. Is je haar dof of blijft het zo? U woont waarschijnlijk in een gebied waar het water (relatief) hard is. Shampoo lost niet zo goed op in hard water als in zacht water. Daarom heb je een veel hogere dosering nodig om je haar glanzend te houden.

Hard water kan ook schadelijke gevolgen hebben in en rond uw huis. Ten eerste kan hard water de waterleidingen verstoppen, wat u natuurlijk niet wilt. Vuil zeepschuim en sporen van hard waterafzetting zijn ook vaak zichtbaar in de douche (bv. op de tegels, het voegsel en de armaturen). Ook op huishoudelijke apparaten (een koffiezetapparaat dat al lang geen koffie meer heeft gehad, een waterkoker die er niet uitziet zoals het hoort) en op uw serviesgoed, met name glaswerk (de vaas die troebeler wordt, wijnglazen waarvan u moet controleren of u er witte of rode wijn in doet…), kunt u kalkaanslag zien.

De hardheid van water is misschien het best bekend uit de doseringsvoorschriften op wasmiddelen. Met hard water moet u vaak veel meer wasmiddel gebruiken dan met zacht water om een goed resultaat te krijgen. Kleuren verbleken sneller in hard water omdat de vezels van de kleding worden aangetast door kalk. In zachter water wordt uw witte was niet zo grijs en hoeft u niet (zoveel) wasverzachter te gebruiken als in harder water.

De hardheid van water meten

Misschien bent u erg nieuwsgierig geworden naar de hardheid van het water in uw omgeving. Er bestaan verschillende kaarten waarop te zien is hoe hard het water in verschillende regio’s van Nederland is. Maar u kunt de hardheid van uw water ook gemakkelijk zelf meten met teststrips. Deze strips, die ook online verkrijgbaar zijn, kosten niet meer dan een paar euro en laten u zien hoe hard het water in uw omgeving is. Deze hardheid wordt uitgedrukt in Duitse graden. Als uit de test blijkt dat het water in uw streek hard is, is een waterontharder een absolute must voor uw huishouden. Hieronder vindt u meer informatie over wat een waterontharder voor u kan doen.

De oplossing: een waterontharder

U heeft gemeten dat het water in uw gebied hard is. Maar wat doe je nu? Hard water kan worden verholpen door een waterontharder te kopen en te installeren. Hoe werkt een waterontharder? De meest gebruikte waterontharder werkt met zout (onthardingszout genoemd). Het proces dat wij “ionenwisseling” noemen, is de basis voor dit type waterontharder. Zoals de naam al aangeeft, worden daarbij ionen uitgewisseld. Kort gezegd: een harscilinder in de waterontharder “ruilt” natriumdeeltjes tegen calcium- en magnesiumdeeltjes. Het onthardingszout wordt vervolgens gebruikt om de hars van de waterontharder te regenereren/schoon te maken.

Het hebben van een waterontharder in uw huis biedt vele voordelen. Minder huidirritatie en mooier haar, dure crèmes en shampoos kunnen achterwege blijven. De dosering van detergenten kan drastisch worden verlaagd. Leidingen en apparaten gaan langer mee. Dit alles vermindert uw ecologische voetafdruk aanzienlijk. U zult minder zeep kopen, het energieverbruik van uw toestellen en boilers zal verbeteren en u zult minder agressieve schoonmaakmiddelen gebruiken om uw douche toonbaar te houden. Het wekelijkse schoonmaken van de douche zal tot het verleden behoren en het werk zal gemakkelijker en leuker worden.

Een waterontharder is ook goed nieuws voor uw portemonnee. Het is een investering die zich zeker zal uitbetalen. U bespaart op uw energierekening door de kalkafzetting te beperken. Kalkaanslag zorgt ervoor dat warmte verloren gaat of niet optimaal benut wordt door de isolerende werking van kalkaanslag. Bovendien voegt een waterontharder absoluut waarde toe aan uw huis. Dit kan belangrijk zijn als u uw huis wilt verkopen. Test dus vandaag nog de hardheid van het water in uw huis en koop een waterontharder.

Tip: Koop een extra teststrip, zodat u ook na de installatie van uw waterontharder kunt testen.


Kalkaanslag