Kalkaanslag voorkomen

Hoe kalkaanslag voorkomen? Kies voor een waterontharder van Aqua Service, de #1 in België.

Vraag vrijblijvend en snel uw prijsofferte aan (waterontkalker prijzen, modellen en gratis advies):

Aqua Service Systems

Stap 1 van 2 - Uw postcode

Kalkaanslag Voorkomen
Kalkaanslag voorkomen

Kalkaanslag

Die vervelende kalkvlekken overal… Besteed jij ook zoveel tijd aan het schoonmaken van je badkamer? Die vervelende kalkaanslag op de randen van de badkuip, op de kranen, op de wandtegels, enz. Een douchekop die verkalkt, een toilet dat bruin wordt. Alle kalkaanslag. Hardnekkig en moeilijk te verwijderen. Je moet er speciale schoonmaakmiddelen voor kopen. Wordt u soms ontmoedigd door deze terugkerende kalkaanslag? Weet dan dat er een duurzame oplossing is. Lees verder en leer hoe u deze kalkaanslag kunt voorkomen.

Nadelen van kalkaanslag en hard water

Kalkaanslag wordt veroorzaakt door leidingwater dat veel harde elementen bevat. De boosdoeners zijn calcium en magnesium. Deze mineralen zijn aanwezig in leidingwater omdat het water wordt gewonnen uit diepe ondergrondse lagen. In onze Belgische bodem zijn magnesium en calcium overvloedig aanwezig. We spreken van “hard water” wanneer het water een hoge concentratie calcium en magnesium bevat. De hardheidsgraad van het water is niet overal dezelfde. Het water dat het waterleidingbedrijf oppompt, komt uit verschillende bronnen. Als uw huis wordt voorzien van hard water, kan dit op lange termijn veel negatieve gevolgen hebben. Het gaat om meer dan alleen kalkaanslag. U krijgt ook te maken met hogere energierekeningen en onverwachte extra kosten.

– Kalkafzetting op de verwarmingselementen van elektrische boilers en waterverwarmers. De kalklaag op het verwarmingselement veroorzaakt een minder efficiënte warmteafgifte. Daardoor is er meer tijd nodig om het water op de gewenste temperatuur te brengen. Het resultaat is een hoger elektriciteitsverbruik.

– Kalkaanslag in elektrische apparaten zorgt ervoor dat ze sneller stuk gaan. Dit leidt tot reparatiekosten. Naarmate huishoudelijke apparaten sneller stuk gaan, moeten zij ook vaker worden vervangen.

– Om uw was schoon te krijgen, moet u een hogere dosering wasmiddel gebruiken. Het calcium en magnesium in water verstoren de reinigende werking van detergenten. Bovendien slijten de vezels van textiel veel sneller door het schadelijke effect van hard water. Bovendien vervagen kleuren snel en wordt wit wasgoed grijs.

– Kalkaanslag in waterleidingen bevordert verstoppingen. U zult een aanzienlijk bedrag moeten uitgeven aan ontstoppingsmiddelen of een professioneel ontstoppingsbedrijf.

– Hard water heeft ook invloed op je lichaam. Uw huid raakt geïrriteerd of uitgedroogd als u zich wast met hard water. Zelfs met dure shampoos, zal je je haar niet kunnen doen glanzen.

Voorkom kalkproblemen met een waterontharder

Wil je van al deze problemen af? Dit is mogelijk met behulp van een waterontharder. Als u een goede waterontharder in uw huis laat installeren, zult u altijd zacht water hebben. Je zult er snel de voordelen van voelen.

– Geen kalkaanslag meer. Urenlang schoonmaken van badkamer en keuken behoort dan tot het verleden.

– U zult minder wasmiddel nodig hebben.

– Minder stroomverbruik.

Een waterontharder met regenererend zout werkt als volgt:

– Het harde water komt het huis binnen via de waterontharder. Eerst stroomt het door een cilinder met kunstharskorrels. Deze korrels absorberen de calcium- en magnesiumdeeltjes. Het water absorbeert op zijn beurt onschadelijke natriumdeeltjes uit de korrels. Het water dat dan uit de cilinder stroomt, is zacht water.

– Het toestel gebruikt regeneratiezout om het spoelwater te produceren. Dit zoutspoelwater wordt gebruikt om de korrels met regelmatige tussenpozen te “regenereren”. Het kunstharsgranulaat is na enige tijd verzadigd met calcium en magnesium. Dit wordt opgelost door te spoelen.

– Tijdens de regeneratie geven de harsbolletjes calcium en magnesium af aan het spoelwater. Tijdens dit proces absorberen de korrels ook nieuwe natriumdeeltjes. Het spoelwater wordt vervolgens afgevoerd naar de riolering.

Kalkaanslag Voorkomen 2023 - Kalkaanslag Voorkomen Kraan Met Kalk
Kalkaanslag voorkomen - mei 2023

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een waterontharder

De investering in een waterontharder betaalt zichzelf na een paar jaar terug. Het is echter belangrijk dat u zich voldoende informeert over de verschillende soorten toestellen op de markt alvorens tot aankoop over te gaan. Hier zijn een paar tips die u kunnen helpen:

Sommige waterontharders werken zuiver mechanisch. Deze hebben geen elektriciteit nodig en werken alleen met waterdruk. Deze apparaten zijn minder duur en gemakkelijk te gebruiken. De mogelijkheden tot aanpassing zijn beperkt. Bij een duurdere elektronische waterontharder kan het regeneratieproces zo worden ingesteld dat een minimale hoeveelheid regeneratiezout wordt gebruikt.

– Controleer of de waterontharder die u wilt kopen werkt met tijdgestuurde of volumegestuurde regeneratie. Goedkopere toestellen hebben vaak een getimede regeneratie. Dit is voldoende als u elke dag ongeveer dezelfde hoeveelheid water in uw huishouden gebruikt. Indien dit niet het geval is, is het beter een waterontharder met volumegecontroleerde regeneratie te kopen.

– Uw waterverbruik bepaalt de capaciteit van de waterontharder. Het is belangrijk dat u dit verbruik nauwkeurig laat bepalen voordat u een toestel koopt.

– Raadpleeg een ervaren vakman om de waterontharder te installeren en af te stellen. Als uw huis meer dan 10 jaar oud is, betaalt u slechts 6% btw op de installatie. Laat uw toestel ook regelmatig onderhouden. Minstens één keer per jaar.

Geen uren meer schoonmaken om kalkaanslag te verwijderen? Dat is mogelijk met een waterontharder. Voorzie uw huis van veilig, zacht water. Koop een waterontharder.

Wat is hard water en wat is waterhardheid?

U hebt misschien gemerkt dat water niet overal hetzelfde smaakt en aanvoelt. De reden is eenvoudig: het leidingwater is niet in alle streken van België hetzelfde. Hoewel het waar is dat al het water aan dezelfde normen voldoet, zijn er zelfs binnen de normen voor veilig en zuiver water verschillen. Kraanwater, bijvoorbeeld, kan opmerkelijk hoge hoeveelheden opgeloste mineralen bevatten. Water dat veel calcium of magnesium bevat, bijvoorbeeld, wordt hard water genoemd. Zacht water, daarentegen, bevat slechts kleine hoeveelheden mineralen. Wat houdt dit verschil precies in en waarom is het relevant?

1. de waterhardheid wordt in Duitse of Franse graden aangegeven

Om de hardheidsgraad van het water te bepalen, wordt de hoeveelheid mineralen in het water gemeten. Hierbij wordt de calciumconcentratie in het water bepaald en soms ook het gehalte aan magnesium, ijzer en/of mangaan. Eerst wordt het aantal milligrammen van elk mineraal in een liter water gemeten. Vervolgens wordt deze concentratie omgezet in een specifieke eenheid. In Nederland wordt de hardheid van water gewoonlijk uitgedrukt in Duitse hardheidsgraden (°dH). In België wordt hiervoor de Franse hardheid (°fH) gebruikt. Eén °dH komt overeen met ongeveer twee °fH. Als het water een hardheid van 8 °dH of minder heeft, is het zacht. Als de waterhardheid 12 °dH of meer is, spreekt men van hard water. Bij 30 °dH of meer is het water zeer hard.

2. De hardheid van het water varieert van regio tot regio.

De hardheid van uw leidingwater wordt in de eerste plaats bepaald door de bron. In België maken de waterbedrijven gebruik van oppervlaktewater en/of grondwater. Oppervlaktewater is het water van bijvoorbeeld meren en vijvers. Grondwater daarentegen wordt onttrokken aan de ondergrond en het gesteente. Als de bodem veel mineralen bevat, is het grondwater meestal ook zeer rijk aan (opgeloste) mineralen. Wanneer het water wordt gezuiverd, worden sommige van deze mineralen uit het water verwijderd. Er blijft echter een aanzienlijke concentratie bestaan. Daarom zijn er zowel gemeenschappen met zeer zacht water (0-4 °dH) als met hard water (18-30 °dH). Het is opvallend dat in sommige gemeenten het water zeer zacht is, terwijl een naburige gemeente hard water heeft. Ook in België zijn de verschillen groot. Het meest oostelijke deel van het land heeft relatief zacht water. In het grootste deel van de rest van België is het water echter hard (22-55 °fH) tot zeer hard (meer dan 55 °fH).

3. hard water verkort de levensduur van huishoudelijke apparaten

Hoewel hard water aan de officiële normen voldoet, heeft het enkele grote nadelen. Al deze nadelen houden verband met het feit dat hard water minerale resten afgeeft. Kalkresten zijn het grootst in wasmachines en vaatwassers. Een waterpomp in een wasmachine of vaatwasser met veel kalkresten moet veel harder werken om het water door de verkalkte leidingen te pompen. Dit leidt tot snellere slijtage van de pomp. Natuurlijk zorgt de kalkaanslag er ook voor dat de leidingen zelf sneller slijten. Gemiddeld wordt de levensduur van wasmachines met meer dan 30 procent verkort. Elektrische waterkokers en boilers gaan maar half zo lang mee met hard water als met zacht water. Gezien de hoge aankoopprijs van een boiler, is dit een aanzienlijk verlies.

4. Hard water is slecht voor huid en haar.

Veel huishoudens geven een aanzienlijk bedrag uit aan huid- en haarverzorgingsproducten. Slecht haar en huidproblemen kunnen echter ook worden veroorzaakt door het (harde) water dat u gebruikt bij het wassen. Het calcium en magnesium in hard water veroorzaken dof, slap haar met een stro-achtige textuur. Haarverzorgingsproducten helpen niet. Integendeel, zij kunnen het probleem zelfs verergeren. Als er kleine shampoo resten in je haar achterblijven, reageren de mineralen in het harde water daarmee. Het resultaat is verdere beschadiging van je haar.

5. Zeep werkt niet tegen hard water (zout wel).

Zeep is een uitstekend reinigingsmiddel, maar niet voor elk probleem. Hard water en kalkresten, bijvoorbeeld, zijn zeer resistent tegen zeep. In huishoudens met (zeer) hard water zijn kalkvlekken dan ook te zien in bijvoorbeeld douches. Zout daarentegen is uitstekend om water zachter te maken. Een waterontharder bevat zout dat reageert met calcium en magnesium. De mineralen blijven dan in het zoutreservoir en het water wordt aanzienlijk zachter.

Waterontharders voorkomen de vele nadelen van hard water

Of u in een streek met hard of zacht water woont, is een kwestie van geluk. Je kunt tenslotte het waterbedrijf niet veranderen. De schade die hard water toebrengt aan huishoudelijke apparaten, huid en haar is echter te voorkomen. Een waterontharder zet hard leidingwater om in zacht water. Dit zachte water is niet alleen goed voor uw portemonnee, maar ook voor uw uiterlijk.

Onderhoud van uw waterontharder

Wanneer u een waterontharder koopt, doet u een investering in de toekomst. Daar zijn goede redenen voor. Dankzij een waterontharder bespaart u energie. Uw toestellen en waterleidingen zullen langer intact blijven. Op die manier kunt u ze langer houden en dure reparaties of gedwongen nieuwe aankopen vermijden. Niet alle regio’s worden geteisterd door hard water. Maar hebt u de pech dat u in een streek met hard water woont? Dan kan een waterontharder het leven comfortabeler en aangenamer maken.

Onderhoud waterontharder

Een waterontharder verandert hard water in zacht water.

Dit maakt een einde aan kalkaanslag op douchewanden, in de gootsteen en in het toilet. Uw huishoudelijke apparaten zullen niet langer last hebben van kalkaanslag. Hard water leidt tot kalkafzetting op de verwarmingselementen van de toestellen. Wat is het resultaat? De apparaten moeten harder werken om hun werk te doen. Kalkaanslag is een isolator en houdt warmte vast in plaats van die af te geven. Deze apparaten gaan sneller stuk en verbruiken meer energie. Kalkaanslag heeft dus een directe invloed op uw energierekening. In tijden van energiebesparende maatregelen is dit bijzonder frustrerend.

Een waterontharder verbetert de kwaliteit van het water aanzienlijk. Je kunt het zien, in je badkamer. U proeft het ook, want zacht water heeft ook een positief effect op de smaak van koffie en thee.

Onderzoek heeft aangetoond dat een waterontharder goed is voor de gezondheid van uw gezin. Dit heeft te maken met het calciumgehalte van drinkwater. Hoewel het niet als schadelijk wordt beschouwd, kan het op lange termijn een negatief effect hebben. Daar is nog geen wetenschappelijk bewijs voor. Maar het houdt onderzoekers over de hele wereld bezig. Er wordt veel onderzoek gedaan omdat het vermoeden bestaat dat kalk meer kwaad doet dan we denken.

Het installeren van een waterontharder is dus zeker een goede keuze, zowel om geld te besparen als om te investeren in uw gezondheid.

Enkele praktische feiten over waterontharders:

– Een waterontharder wordt rechtstreeks op uw waterleiding aangesloten.

– Door regelmatig regenererend zout toe te voegen, kan uw waterontharder de calcium- en magnesiumdeeltjes opvangen. Ze hechten zich aan het zout en kunnen dan door de afvoer worden weggespoeld.

– De grondstoffen voor een waterontharder zijn biologisch afbreekbaar. Dit maakt het tot een duurzaam en ecologisch toestel.

– Bij goed onderhoud kan een waterontharder 20 tot 25 jaar meegaan.

– Is uw huis 10 jaar of ouder? Dan kunt u genieten van een verlaagd BTW-tarief voor de installatie. U betaalt dan slechts 6% in plaats van 21%.

Kalkaanslag Voorkomen

Onderhoud waterontharder

Het onderhoud van een waterontharder kan het best door een vakman worden uitgevoerd. Ook hier zijn er twee goede redenen voor. In de eerste plaats controleert de vakman tijdens het onderhoud alles, desinfecteert en stelt hij de waterontharder af door de hardheid van het water opnieuw te meten. De tweede reden is om de garantie te verlengen. Een waterontharder die goed wordt onderhouden kan tot 25 jaar zijn werk doen. En zonder al te veel problemen.

Zout toevoegen aan de waterontharder

Aangezien zout essentieel is voor de werking van een waterontharder, is het belangrijk dat u tijdig zout toevoegt. Doe jij dit niet? Dan kan de waterontharder het water niet meer ontharden en heb je weer hard water. Controleer ook regelmatig of het zout in uw waterontharder niet samenklontert. Haal de klontjes eruit of maak ze zo nodig fijn. Anders kan uw waterontharder verstopt zijn.

Kalkaanslag Voorkomen 2023 - Kalkaanslag Voorkomen Zout
Kalkaanslag voorkomen - mei 2023

Laat uw waterontharder professioneel onderhouden

– Over het algemeen moet een waterontharder eenmaal per jaar een grondig onderhoud ondergaan.

– De vakman zal het toestel volledig reinigen en desinfecteren.

– Indien nodig zullen onderdelen worden vervangen.

– De waterhardheid wordt opnieuw gemeten. Op basis hiervan kunnen de instellingen worden gewijzigd.

– Alle kleppen en membranen worden gecontroleerd, gedesinfecteerd en zo nodig vervangen. Het membraan is het belangrijkste deel. Het vangt de deeltjes op.

– Ook het controlesysteem wordt uitvoerig gecontroleerd en getest.

– Uw waterontharder wordt ook gedesinfecteerd als preventieve maatregel om de groei van bacteriën te voorkomen.

– Tenslotte wordt het zoutreservoir gereinigd.

Onderhoud is dus meer dan schoonmaken alleen. Het garandeert de goede werking van uw waterontharder. Als u dit onderhoud doet, zult u er de vruchten van plukken. Tenminste als je kwaliteit hebt gekocht. Bij goedkopere toestellen gaan onderdelen na verloop van tijd stuk.

Kijk uit voor besmetting

Of uw waterontharder optimaal blijft functioneren, hangt grotendeels van u af.

– Ten eerste omdat u verantwoordelijk bent voor het juiste onderhoud van uw toestel.

– Ten tweede, omdat je niet moet vergeten het zout op tijd bij te vullen.

– Er is nog een derde reden. Als u het apparaat aanraakt, moet u eerst uw handen wassen. Hoewel de kans op besmetting klein is, bestaat er toch een kans op besmetting. Je kunt een bacterie of schimmel in het apparaat achterlaten. Deze kunnen zich vermenigvuldigen en uw drinkwater verontreinigen.

Perfect onderhoud van uw waterontharder

Drie stappen voor een perfect onderhoud van uw waterontharder. 

1. Vraag een prijsopgave voordat u een waterontharder koopt. Vraag de leverancier in de offerte te vermelden hoeveel het jaarlijks onderhoud zal kosten en welke werkzaamheden zullen worden uitgevoerd. Vraag ook welke positieve invloed het onderhoud van de leverancier zal hebben op de garantie. 2.

2. koop een waterontharder die is afgestemd op uw waterverbruik. U hoeft niet voor alles zacht water te gebruiken. Een waterontharder gebruikt natuurlijk zout. U zou kunnen overwegen het water dat u gebruikt om uw tuin te besproeien of uw auto te wassen, niet te ontharden. Bespreek de mogelijkheden met uw leverancier.

3. zorg ervoor dat er altijd genoeg zout in de waterontharder zit. Laat uw leverancier ook minstens één keer per jaar langskomen om onderhoud te plegen.

Zo kunt u jarenlang genieten van een perfect werkende waterontharder.

Kalkaanslag Voorkomen

Welke soorten zout zijn er voor waterontharders?

Hard water is water dat veel magnesium en calcium bevat. Hard water heeft veel nadelen. Het meest zichtbare gevolg van hard water is kalkafzetting op bijna alles waarmee het in contact komt. Omdat leidingwater uit verschillende bodemlagen komt, is de waterhardheid niet overal hetzelfde. Als uw waterleverancier tamelijk hard water levert, moet u een geschikte waterontharder laten installeren. Een waterontharder die gebruik maakt van regenererend zout is het meest doeltreffend. In dit artikel gaan we in op de voordelen van zacht water en hoe een waterontharder werkt. We leggen ook uit waarom een waterontharder regeneratiezout nodig heeft.

De voordelen van zacht water

Een waterontharder voorziet uw hele huis van zacht water. U zult snel de voordelen ontdekken:

– Geen vervelende kalkaanslag meer in uw badkamer, op uw wastafel, in uw boiler, koffiezetapparaat, stoomstrijkijzer en dergelijke. Geen uren meer schrobben in badkamer en keuken om hardnekkige aanslag te verwijderen.

– Voor uw huishoudelijke apparaten is zacht water een zegen. Geen kalkafzetting meer op de verwarmingselementen van boilers en andere toestellen die water verwarmen. Uw energieverbruik wordt aanzienlijk verminderd. De opgewekte warmte wordt niet langer vastgehouden door een isolerende laag kalkaanslag.

– U zult minder verstoppingen hebben in waterleidingen, afvoerbuizen en rioolbuizen. Een duur ontstoppingsbedrijf is niet meer nodig. Dit kan u veel geld besparen.

– U zult merken dat u veel minder wasmiddel hoeft te gebruiken. Uw wasgoed zal zacht aanvoelen. Geen harde, schurende handdoeken en kleren meer.

– Ook uw huid en haar zullen genieten van het zachte water waarmee u zich wast. Geen uitgedroogde, schilferige huid meer. Uw haar zal weer glad aanvoelen en zijn natuurlijke glans terugkrijgen.

Hoe werkt een waterontharder?

Voor thuisgebruik wordt gewoonlijk een waterontharder met regenererend zout gebruikt. Zo’n apparaat werkt als volgt:

– Om hard water te ontharden, moeten de calcium- en magnesiumdeeltjes zoveel mogelijk uit het water worden verwijderd. Dit gebeurt door middel van kleine kunstharsbolletjes die in een soort cilinder worden geplaatst. Wanneer het harde water door deze ballen stroomt, trekken ze de harde bestanddelen uit het water. In ruil daarvoor laten ze onschadelijke natriumdeeltjes los in het water. Het regenererende zout dient onder andere om de ballen van natrium te voorzien. Dankzij het natrium in de harsbolletjes kunnen de harde elementen aan het water worden onttrokken.

– De harsbolletjes kunnen niet onbeperkt calcium en magnesium absorberen. Wanneer de korrels verzadigd zijn, moeten ze met zout water worden afgespoeld. Dit wordt “regeneratie” genoemd. De waterontharder produceert automatisch dit gezouten spoelwater. Hiervoor wordt regenereerzout of onthardingszout gebruikt. De eigenaar moet dit zout regelmatig bijvullen.

– Het zoutspoelwater verwijdert de geabsorbeerde calcium- en magnesiumdeeltjes van de harskorrels en geeft in plaats daarvan natriumdeeltjes vrij. Uiteindelijk verdwijnt het spoelwater samen met de harde bestanddelen in het riool. Na regeneratie kunnen de kunstharsbolletjes opnieuw calcium en magnesium absorberen en het water ontharden.

Regeneratiezout of onthardingszout heeft dus een dubbele functie. Het maakt het spoelwater zout en voorziet de harsdeeltjes weer van natriumionen. Om het harsgranulaat te kunnen blijven gebruiken, is regeneratie noodzakelijk. Er zijn verschillende soorten regeneratiezout. Uw leverancier kan u adviseren welk zout het meest geschikt is voor uw toestel.

Kalkaanslag Voorkomen 2023 - Kalkaanslag Voorkomen Waterverzachter
Kalkaanslag voorkomen - mei 2023

De verschillende soorten regenereerzout

Regenererend zout is geen gewoon tafelzout. Er worden hoge eisen gesteld aan de zuiverheid van het regenereerzout. Onzuiverheden in de zoutkristallen komen in de harsbolletjes terecht. Dit zou afbreuk doen aan de doeltreffendheid van het zout. Bovendien bevordert onzuiver regenererend zout de vorming van klonters. Regeneratiezout is verkrijgbaar in de vorm van korrels of tabletten. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen de volgende soorten regenererend zout:

– Steenzout is een natuurlijk mineraal dat in de aarde wordt gewonnen. Het is goedkoper dan andere soorten zout, maar bevat vrij veel onzuiverheden: 0,5 tot 1,5% ervan is onoplosbaar in water. Daarom moet het spoelwaterreservoir vaker worden gereinigd. Dit zout is verkrijgbaar in de vorm van korrels.

– Ingedampt zout bestaat uit opgelost zout dat uit ondergrondse mijnen wordt gehaald en waaruit het vocht is verdampt. Dit zout wordt vervolgens onder vacuüm tot tabletten geperst. Het heeft een hoge graad van zuiverheid.

– Zeezout wordt gewonnen uit ingedampt zeewater. Minder dan 0,3 % is onoplosbaar in water. Het wordt verkocht in de vorm van kristallen of bollen. Zeer zuiver zeezout is het beste regenereerzout voor de meeste waterontharders.

Kies de beste waterontharder installateur

Ervaren waterontharder installateurs kunnen u het beste adviseren over welk type regenereer zout het beste is voor hun apparatuur. Koop de waterontharder en het zout altijd bij een betrouwbare leverancier en maak gebruik van hun expertise. Zo kunt u er zeker van zijn dat uw toestel jarenlang probleemloos zal werken.

Kalkaanslag Voorkomen