Ionenwisselaar | Aqua Service

Ben je op zoek naar een Ionenwisselaar? Kies dan voor een Aqua Service waterontharder, de #1 in België.

Vraag vrijblijvend en snel je prijsofferte aan (Aqua Service prijzen, modellen en gratis advies):

Aqua Service Systems

Stap 1 van 2 - Uw postcode

Aqua Service Waterverzachters
Ionenwisselaar

Hoe werkt een ionenwisselaar in een waterverzachter?

De werking van een waterverzachter

Waterverzachters bestaan in allerlei soorten en maten. Voor particulier gebruik zijn waterverzachters op basis van regeneratiezout het meest courant. Deze toestellen werken met een ionenwisselaar. Het zout dient om de filter te spoelen. Wat dat precies inhoudt en hoe het werkt, ontdekt u in de onderstaande alinea’s. Het is eenvoudiger dan het lijkt! En het maakt een groot verschil voor tal van zaken in uw huishouden.

Ionenwisselaar - Waterontkalker

Ionenwisselaar – wateronharder

Wanneer een waterverzachter gebruiken?

Een waterverzachter wordt sterk aangeraden als u thuis hard leidingwater hebt. Of dat zo is kan u heel eenvoudig nagaan:

 • Vraag raad in uw gemeente.
 • Ga langs bij uw apotheker.
 • Test uw water zelf: doe-het-zelfzaken verkopen eenvoudige tests, deze zijn ook verkrijgbaar via internet.

Is het leidingwater in uw woning vrij hard? Dan kan je actie ondernemen. Vraag een offerte voor een waterverzachter of laat een specialist langskomen. De oplossing ligt binnen handbereik!

Hard water testen: het belang controles en metingen

De hardheid van uw water kan u zelf meten. U kan druppeltests of teststaafjes kopen. Eenvoudige tests die snel resultaat geven. De druppeltest geeft het meest nauwkeurige meetresultaat. Bij deze test voegt u druppels van een chemische stof toe aan een nauwkeurig afgemeten hoeveelheid testwater. U telt het aantal druppels dat u moet toevoegen aan het water tot dit van kleur verandert. De hardheid wordt bepaald aan de hand van het aantal toegevoegde druppels. Ook na de installatie van een waterverzachter kunt u de werking van uw waterverzachter op deze manier in de gaten houden. Als uw waterverbruik sterk gestegen of gedaald is, laat u het best de instellingen van de waterverzachter bijregelen door een ervaren technicus. Doe ook beroep op een professionele installateur om uw waterverzachter op regelmatige tijdstippen te laten onderhouden. Zo voorkomt u onverwachte defecten en bent u er zeker van dat de waterverzachter optimaal functioneert.

Wat is hard water nu precies?

 • Waterhardheid heeft betrekking op het aantal deeltjes magnesium en calcium in het water.
 • Deze stoffen zijn afkomstig uit de grondlagen waaruit het water opgepompt wordt.
 • De concentratie aan calcium en magnesium verschilt van plaats tot plaats.
 • Daarom is de hardheid van het water afhankelijk van uw woonplaats.
 • Waterhardheid wordt uitgedrukt in Franse of Duitse graden. (In België gebruiken we Franse graden)

De waterbedrijven moeten zich houden aan bepaalde normen met betrekking tot de hardheid van leidingwater. Alles wordt dus heel goed gecontroleerd en opgevolgd. Omdat kalk niet schadelijk is voor de gezondheid, halen de meeste watermaatschappijen dit niet uit het water. Als u last hebt van hard water zal je dit dus volledig zelf moeten oplossen. Dat kan gelukkig met een waterverzachter!

Waarom moet u de vorming van kalksteen voorkomen?

Een hoge concentratie aan magnesium en calcium in hard water veroorzaakt kalk en kalksteen. Kalksteen is niet schadelijk voor de gezondheid. Maar het is alles behalve onschuldig. De belangrijkste nadelen zijn:

Ionenwisselaar - Kalksteen

Ionenwisselaar – nadelen kalk

 • Kalkafzetting in kraantjes, waterleidingen en afvoeren. Dit leidt tot hardnekkige verstoppingen. Soms zijn die heel moeilijk op te sporen. Vaak is het dan al te laat om er iets aan te doen. U moet dan de beschadigde onderdelen vervangen. Of een dure loodgieter inschakelen. Kosten die met een waterverzachter voorkomen kunnen worden.
 • In elektrische toestellen die water opwarmen, zit een verwarmingselement. Het kalklaagje dat ontstaat op dit verwarmingselement verhindert een efficiënte warmteoverdracht. Zo wordt er meer energie verbruikt. Dit alles leidt tot het sneller defect geraken van uw huishoudtoestellen.
 • Bij hard water moet u dubbel zoveel of meer wasmiddel gebruiken. Hard water verstoort de werking van wasmiddelen.
 • Kledij die in hard water gewassen is, voelt harder aan. Dit zal u ook merken aan uw handdoeken. Bovendien verslijten de vezels van textielproducten sneller door de invloed van hard water.
 • Hard water is ook minder goed voor uw lichaam. U loopt het risico op een droge en schilferige huid. Ook uw haar is droger en glanst minder.
 • Hard water leidt ook tot grote frustraties bij de schoonmaak. Kalk is hardnekkig en laat lelijke vlekken achter op voegwerk en tegels. Ook serviezen en vensters worden ontsierd door de opgedroogde druppels hard water.

Met zacht water hebt u geen last van bovengenoemde nadelen. Daarom is de installatie van een waterverzachter in gebieden met een hoge waterhardheid geen overbodige luxe.
Het verschil is enorm. Iedereen die al een waterverzachter heeft kan daarover meespreken.

Wat u moet weten over de werking van een waterverzachter met ionenwisselaar

Wilt u uw leidingwater zachter maken? Dan is een waterverzachter de enige oplossing. Hieronder leggen we de werking van een waterverzachter met regeneratiezout stapsgewijs uit.

Ionenwisselaar - Zout Waterverzachter

Ionenwisselaar – zout ontkalker

 • In een waterverzachter gebeurt er een uitwisseling van positief en negatief geladen deeltjes.
 • Calcium en magnesium uit het harde water worden opgenomen door harskorrels. De kalkdeeltjes zijn positief geladen, de harsdeeltjes negatief.
 • Deze harskorrels zitten in een cilinder in de waterverzachter. Een soort van filter. Het harde water komt eerst binnen via deze filter.
 • De kalkdeeltjes hechten zich vast aan de harsdeeltjes. Zo blijft de kalk in de filter hangen. Het water die verder doorstroomt is kalkvrij. Zacht water dus.
 • De harskorrels kunnen de calcium- en magnesiumdeeltjes niet onbeperkt blijven opnemen. Als de korrels verzadigd zijn, moet de filter geregenereerd of gespoeld worden.
 • De regeneratie gebeurt met zout. Het zout scheidt de kalk van de hars. Zo kunnen de kalkdeeltjes via het riool afgevoerd worden. Daarna is de harsfilter weer klaar voor gebruik.

Tijdens het regenereren is er tijdelijk geen zacht water. Daarom gebeurt dit bij voorkeur ’s nachts. Het zout moet een aantal keer per jaar aangevuld worden.

Zo eenvoudig werkt een ionenwisselaar

Eens je de werking van dit toestel begrijpt, blijkt dit helemaal niet zo moeilijk te zijn. Een waterverzachter met een ionenwisselaar gaat 20 tot 25 jaar mee. De voorwaarde is dan natuurlijk wel dat hij goed onderhouden wordt. Om de perfecte werking van een waterverzachter te garanderen, laat u het toestel best onderhouden door gespecialiseerde vakmensen. Tijdens het onderhoud reinigt men het toestel grondig en vervangt men versleten onderdelen. De waterhardheid  wordt dan ook opnieuw gemeten. Meer weten? Twijfel niet en vraag enkele offertes aan. Het is nooit te laat om uw water te ontharden maar u kan er niet vroeg genoeg mee beginnen.

Aqua Service Waterverzachter Prijs