Hoe werkt een waterontharder?

Ben je op zoek naar de informatie over hoe een waterontharder werkt? Kies dan voor een waterverzachter van het merk Aqua Service, de #1 in België.

Vraag vrijblijvend en snel advies aan (Aqua Service prijzen, modellen en gratis advies):

Aqua Service Systems

Stap 1 van 2 - Uw postcode

Hoe Werkt Een Waterontharder?
Hoe werkt een waterontharder?

Hoe werkt een waterontharder

Met een goede waterontharder kunt u dure reparaties vermijden.

Wanneer u besluit een waterontharder te kopen, moet u rekening houden met enkele belangrijke factoren om te voorkomen dat u een verkeerde aankoop doet. Het is belangrijk dat u zo veel mogelijk weet over de werking van het toestel. Alleen dan kunt u met kennis van zaken de juiste waterontharder kiezen. Vraag zeker een paar vrijblijvende schattingen. Dit zal u niet alleen helpen de juiste waterontharder te kiezen. Door deze citaten te vergelijken, kunt u ook veel besparen.

Alle huishoudelijke apparaten en leidingen hebben na verloop van tijd in meer of mindere mate te maken met kalkaanslag. Een goede waterontharder kan dit verhelpen en de levensduur van al uw huishoudelijke apparaten verlengen. Hoe een waterontharder werkt en wat de voor- en nadelen van waterontharding zijn, kunt u lezen in onze uitgebreide uitleg over waterontharding.

Hoe werkt een waterontharder

De werking van een waterontharder is eenvoudig en vergelijkbaar met die van een rioolwaterzuiveringsinstallatie. Maar niet iedereen is bekend met de werking van een waterontharder. Om de juiste keuze te maken, is het belangrijk te weten hoe dit apparaat werkt. Een waterontharder is in staat hard water in betrekkelijk korte tijd voldoende te ontharden. De meeste van deze waterontharders werken met zout. Maar hoe werkt een waterontharder met zout? Een waterontharder met zout werkt volgens het principe van ionenuitwisseling, waarbij zowel calcium- als magnesiumionen worden gebruikt.

Hoe werkt een waterontharder met zout? Daarbij worden deze ionen omgezet in natriumionen, die kalk uit het water verwijderen. Om dit te bereiken is een waterontharder uitgerust met een harskolom die gevuld is met… Bolletjes hars waar het water doorheen wordt geleid.

Hoe werkt een waterontharder met zout? De harskorrels spelen een centrale rol in dit ontkalkingsproces. Deze parels ontkalken uw water en maken het zacht. Ze verzamelen de kalk zodat ze uiteindelijk moeten worden uitgespoeld of geregenereerd. Dit is het antwoord op de belangrijke vraag: Hoe werkt een waterontharder met zout?

Hoe werkt de waterontharder: Regeneratie waterontharder

De regeneratie van de waterontharder gebeurt automatisch. Er is een dosis regenererend zout nodig. Het resultaat van deze regenwaterbehandeling is pekel. Samen met de kalk die in de harsbolletjes achterblijft, wordt het zoute water via de afvoerbuis afgevoerd. Na dit proces is uw waterontharder weer in staat uw water maximaal te ontharden en om te zetten in zacht water. De meest gebruikte waterontharder met zout is er een die werkt volgens het principe van ionenuitwisseling.

Dit is te danken aan de vele voordelen die deze toestellen bieden:

  • Zij zetten grote hoeveelheden water om in zacht water
  • Deze apparaten hebben de beste prijs-kwaliteitverhouding. Zij zijn relatief goedkoop in vergelijking met andere toestellen
  • Een zoutwaterontharder is veel eenvoudiger en minstens even doeltreffend als een osmoseapparaat.
  • Een zoutwaterontharder is niet alleen gebruiksvriendelijk. Ze vergen ook veel minder onderhoud.

Hoe vaak uw waterontharder moet worden geregenereerd, hangt af van verschillende factoren. Niet in het minst de capaciteit en de hoeveelheid water die u gebruikt.

Wat bepaalt de hardheid van uw water?

Of het water in uw huis hard of zacht is, hangt af van de streek waar u woont, met name van de bodemstructuur. Ons leidingwater wordt verkregen uit grondwater. Uiteindelijk moet het water door de verschillende lagen van de aarde stromen. Deze aardlagen bevatten veel natuurlijke mineralen en zouten. Hoe meer mineralen, hoe harder het water dat uit uw kraan komt. Sommige regio’s hebben meer van deze mineralen dan andere. Ook moet er rekening mee worden gehouden dat het ene waterzuiveringsbedrijf het meeste drinkwater al onthardt en het andere bedrijf niet.

Wanneer is het aan te raden een waterontharder te gebruiken?

Niet iedereen heeft een waterontharder nodig. Dat hangt af van de hardheid van het water, die van streek tot streek verschilt. Hard water is rijk aan magnesium en calcium, maar ook aan bicarbonaten en sulfaten. Hard water is geschikt voor dagelijks gebruik, maar zeer schadelijk voor al uw toestellen. De hardheid van water wordt meestal uitgedrukt in Duitse hardheid of kortweg Dh. Hoe harder het water, hoe hoger deze waarde. Vanaf een waarde van 8,4 Dh, wordt het water hard genoemd.

Bij een waterhardheid van 3 Dh of meer vormt zich schadelijk kalksteen. Het is daarom raadzaam een waterontharder te installeren wanneer de waterhardheid 3 Dh bereikt. Mineralen zoals calcium en magnesium zijn noodzakelijk voor het behoud van uw gezondheid. Het water volledig ontharden is dus niet aan te raden, integendeel. De meeste van onze waterontharders ontharden uw water tot 2 Dh. Heeft u besloten om een waterontharder te installeren? Geef dan de voorkeur aan apparaten die u zelf kunt afstellen. U kunt de hardheid van uw leidingwater gemakkelijk meten door een fles met water te vullen en er een scheutje afwasmiddel aan toe te voegen. Schud het dan goed. Geeft dit meteen schuim? Dan heb je te maken met zacht water.

Hard water verkort de levensduur van huishoudelijke apparaten

Hard water is zeker niet slechter dan zacht water. We hebben de mineralen in water, zoals calcium en magnesium, nodig om goed te functioneren. Hoe harder uw water is, hoe meer schade het toebrengt aan uw huishoudelijke apparaten en zelfs uw huis.

Hoe harder uw water is, hoe groter de slijtage:

Overweegt u, na deze uitvoerige uitleg over de waterontharder, er een te kopen en te installeren? Vraag dan om meerdere vrijblijvende offertes. Doe dit alleen met officieel erkende installateurs. Zij zullen u adviseren en ondersteunen bij het kiezen van de juiste waterontharder. Met zo’n erkende loodgieter bent u er ook zeker van dat dit nuttige apparaat vakkundig wordt geïnstalleerd.

– Alle kranen en de douchekop in uw badkamer

– Uw wasmachine en alle andere huishoudelijke apparaten

– Uw ketel

– Uw radiatoren

– Hoe meer kalk uw water bevat, hoe groter het risico op verstoppingen.

– Uw kleren zullen eerder verslijten en de kleuren zullen vervagen

– Zeep en allerlei schoonmaakmiddelen werken niet afdoende. Je hebt meer product nodig voor een goed resultaat

De hardheid van het water meten: hard of zacht water in uw huishouden?

Hard of zacht water

Iedereen heeft wel eens gehoord van waterhardheid. Maar wat is het precies? De hardheid van water geeft de concentratie van metaalionen in leidingwater aan. Dit zijn meestal magnesium- en calciumcarbonaat. Het grootste deel van het drinkwater in Nederland wordt uit de grond gehaald. Lang geleden lag Nederland onder de zeespiegel. De kalk uit de schelpen van de mosselen kwam in de bodem terecht, wat nu nog te zien is aan de samenstelling van het grondwater. Hard water bevat veel kalk. Zelfs als u hard water hebt, heeft dit geen effect op de gezondheid van mens of dier.

Duitse of Franse graad

De hardheid van water kan in verschillende eenheden worden uitgedrukt. In Nederland wordt vaak de Duitse hardheidsgraad gebruikt, terwijl in België en Frankrijk de Franse hardheidsgraden, uitgedrukt in fH, meer gangbaar zijn. De schaal loopt van zeer zacht water tot gemiddeld water tot zeer hard water. De hardheid van het water varieert in elke gemeente. Er zijn meer dan tweehonderd waterbedrijven die water winnen uit verschillende bronnen.

Deze bedrijven proberen de hardheid van het water te verminderen met zogenaamde korrelreactoren. Deze bevatten een soort pingpongballetjes waarop de kalk zich afzet. Deze methode is niet erg efficiënt; zij vermindert de waterhardheid slechts met 50 %. Het zou veel geld kosten om het kalkgehalte van het water nog verder te verlagen. De meeste bedrijven houden een hardheidsgraad van 15 fH aan en noemen dit zacht water.

Kalkafzettingen

Het is zeer belangrijk om de hardheidsgraad van het water te kennen. Bij meer dan 4 fH in Franse graden begint zich kalk op te hopen, waardoor apparaten en leidingen waar water doorheen stroomt worden aangetast. Iedereen kent de witachtige aanslag die zich op de wanden van de douche vormt, maar hetzelfde gebeurt in de wasmachine, het koffiezetapparaat en de kraan. Deze afzettingen maken het steeds moeilijker voor het water om door de leidingen te stromen en zorgen er uiteindelijk voor dat de toestellen stuk gaan.

Tegelijkertijd stijgen de energierekeningen en wordt het milieu geschaad.

Hygiëne

Uit hygiënisch oogpunt is het ook zinvol aandacht te besteden aan kalkaanslag. Elke druppel water zet een laagje kalk af, en hoe vaak u ook schoonmaakt, dit proces zal altijd doorgaan. Deze afzettingen zijn een ideale voedingsbodem voor bacteriën en schimmels om zich te nestelen. Zij veroorzaken een muffe geur en verkleuren bovendien muren, vloeren en andere oppervlakken waarop kalkaanslag wordt afgezet.

De hardheid van water meten

Dit zijn redenen genoeg om te proberen kalkaanslag te verwijderen. Veel schoonmaakmiddelen zijn agressief en zuur, wat tegels, voegwerk en chroom nog meer kan beschadigen, en ze zijn ook niet goed voor het milieu. Het is veel beter om de oorzaak aan te pakken: de waterhardheid zelf. Daarom kunt u de waterhardheid zelf meten. Op het internet zijn websites te vinden met een overzicht van de waterhardheid per gemeente. Natuurlijk kunt u daar ook informatie vinden over de toestand van het water in uw gemeente. Maar er zijn winkels en webwinkels die teststaafjes voor waterhardheid verkopen waarmee u zelf de waterhardheid kunt meten. Deze hebben een gemakkelijk af te lezen waarde.

Ga door met schoonmaken

Om uw toestellen, kranen en muren te beschermen tegen kalkaanslag in hard water, moet u ze regelmatig schoonmaken. U kunt aanslag verwijderen door goed te schrobben en schoonmaakmiddelen te gebruiken. Koffiemachines kunnen gedeeltelijk worden gedemonteerd en de verschillende onderdelen gereinigd. Om uw vaatwasser te beschermen, kunt u zout toevoegen. Dit wordt regenereerzout genoemd en spoelt de kalkaanslag met het water weg. Voor wasmachines worden verschillende opties voorgesteld. U kunt in de handel verkrijgbare producten gebruiken om kalkaanslag te bestrijden of een spoeling met soda of azijn gebruiken. Het is raadzaam niet te veel afwasmiddel te gebruiken, omdat dit ook de kalkaanslag vermindert.

Doeltreffende aanpak van het probleem

Om het probleem van de hardheid van het water op te lossen, kunt u een waterontharder kopen. Deze toestellen kunnen op efficiënte en economische wijze kalkaanslag uit het water filteren om de ideale waterhardheid te bereiken. Uiteindelijk geniet u van zacht water dat geen kalkaanslag veroorzaakt, de leidingen niet verstopt en geen voedingsbodem vormt voor bacteriën en schimmels in de badkamer. Dit betekent minder hard schrobben, minder gebruik van detergenten, en de vrije doorstroming van het water verlaagt ook uw elektriciteitsrekening. Dit alles is ook veel beter voor het milieu. Redenen genoeg om een waterontharder te kopen.

Elke dag zacht water

Waterontharders zijn er in verschillende soorten en maten. De grote moeten door een monteur worden geïnstalleerd, maar er zijn tegenwoordig ook veel kleinere die u zelf kunt installeren. Het water dat uw huis binnenkomt passeert de filters van de waterontharder. De filters zijn vaak gemaakt van zouten of harsbolletjes. De apparaten kunnen vele liters per uur filteren en zorgen voor een ideale waterhardheid in uw huishouden. Het water dat door de ontharder is gegaan, smaakt niet anders en de ontharder verwijdert geen belangrijke mineralen uit uw drinkwater. Het is echter belangrijk de filters na enkele dagen (afhankelijk van het gebruik) te regenereren door ze met zout water af te spoelen. Dit gebeurt binnenin het toestel, dat ook een zoutreservoir bevat.

De waterontharder, een eenvoudige oplossing

Zolang er hard water in uw huis komt, zal kalkafzetting altijd problemen veroorzaken in leidingen en toestellen waarmee het water in contact komt. Zolang de oorzaak van het probleem niet is aangepakt, zal de kalk zich blijven ophopen. Met een relatief eenvoudige oplossing, de installatie van een waterontharder, zult u dit vervelende probleem niet langer hebben. De investering in een waterontharder verdient zichzelf gemakkelijk terug door lagere elektriciteitskosten, maar ook doordat vaatwassers, wasmachines en dergelijke niet zo snel hoeven te worden vervangen.

Hoe kan een waterontharder mijn energiefactuur verlagen?

Niet iedereen is zich ervan bewust, maar het water dat uit de kraan komt, is niet overal in het land hetzelfde. Het gehalte aan opgeloste mineralen in water varieert van regio tot regio. De hoeveelheid calcium en magnesium in leidingwater hangt af van het kalkgehalte van de bodem. Uiteindelijk wordt het water uit de grond opgepompt. Gebieden met kalkhoudende grond hebben ook kalkhoudend, hard water. Het is algemeen bekend dat hard water schadelijk is voor wasmachines en andere huishoudelijke apparaten. Wist u ook dat de kwaliteit van uw water een directe impact kan hebben op uw energiefactuur? Een waterontharder maakt niet alleen uw harde water zacht, maar kan ook uw energierekening verlagen.

Een efficiëntere waterkoker met een waterontharder

Hebt u ooit een oude waterkoker verplaatst of vervangen? Je dacht dat het relatief gemakkelijk zou zijn met een lege watertank? Dan zult u misschien verrast zijn door het zware gewicht van het toestel. De boosdoener: kalkaanslag. In elke boiler waar hard water doorheen stroomt, hoopt zich na verloop van tijd veel kalk op. In een boiler kan zich bijvoorbeeld per jaar bijna een kilo kalkaanslag vormen. Een boiler die vele jaren is gebruikt, bevat al gauw meer dan tien kilo minerale residuen. Dit verkort niet alleen de levensduur van uw waterverwarmer, maar ook zijn efficiëntie.

De invloed van hard water op het rendement van een waterverwarmer is aanzienlijk. Dit blijkt bijvoorbeeld uit een studie van het Amerikaanse onderzoeksbureau Battelle Memorial Institute. De onderzoekers testten dertig boilers over een periode van negentig dagen. De helft van de boilers werd getest met hard water en de andere helft met zacht water. De efficiëntie van elke boiler werd vervolgens gedurende de volgende drie maanden gecontroleerd. Voor de zachtwaterketels was er weinig of geen daling van het rendement gedurende de periode van drie maanden. Daarentegen werd een aanzienlijke daling van het rendement waargenomen bij de hardwaterketels. In sommige daarvan is het energieverbruik met meer dan 20 procent gestegen.

Een waterontharder vermindert het energieverbruik van uw boiler

In een gemiddeld gezin neemt de waterkoker ongeveer tien tot twintig procent van de energierekening voor zijn rekening. De kalkaanslag in uw waterverwarmer zal dus al snel ook uw portemonnee zwaar belasten. Een waterontharder voorkomt deze onnodige energiekosten.

Het onthardingszout in de waterontharder zorgt ervoor dat de schadelijke mineralen uit het water worden verwijderd. Omdat het water minder calcium (en magnesium) bevat, kan het geen kalkaanslag in uw boiler achterlaten. Kalkaanslag krijgt dan geen kans meer en uw ketel werkt optimaal zonder onnodig energieverlies.

Kleding wassen op lage temperatuur met zacht water

Hard water reageert anders op zeep dan zacht water. Zacht water in contact met zeep produceert veel schuim. In hard water is meer product nodig om hetzelfde effect te bereiken. De mineralen in hard water beïnvloeden de vorming van schuim. Er ontstaat niet alleen weinig schuim, maar ook zeepresten die niet in het water oplossen. Hierdoor ontstaat een slijmerig residu dat achterblijft op toiletartikelen, in onze poriën of op gewassen kleding. Voor kleding wordt bijvoorbeeld meer wasmiddel gebruikt of de kleding wordt op hogere temperaturen gewassen.

Dit nadeel van hard water wordt ook bevestigd door onderzoek dat is uitgevoerd door het Battelle Memorial Institute. In deze studie werden wasmachines gebruikt om negen verschillende soorten vlekken (van koffie tot bloed) uit kleding te verwijderen. De wastemperaturen waren 60, 80 of 100 °F (ongeveer 15, 25 en 40 °C). Er werden ook verschillende waterhardheden gebruikt. Wassen met zachter water bleek de vlekverwijdering aanzienlijk te verbeteren. Zo kunnen vlekken die met hard water pas bij 40 °C (100 °F) zouden verdwijnen, met zacht water al bij 15 °C (60 °F) doeltreffend worden bestreden.

Een waterontharder vermindert het energieverbruik van uw wasmachine

De wasmachine en de droger zijn goed voor vijf tot tien procent van het totale energieverbruik van een gemiddeld gezin. Hoeveel energie uw wasmachine precies verbruikt, hangt natuurlijk af van het specifieke apparaat dat u bezit. Daarom worden wasmachines nu voorzien van een energielabel. Wat echter minder bekend is, is dat het soort water dat u gebruikt ook bepalend is voor de efficiëntie en het energieverbruik van uw wasmachine. Als u wast met zacht water in plaats van hard water, kan uw wasmachine optimaal werken.

Dat is goed voor het milieu, maar ook voor uw energierekening.

Een waterontharder maakt uw droogtrommel en vaatwasser efficiënter

Een waterontharder is gunstig voor de werking van elk huishoudelijk apparaat waar water doorheen stroomt. Zacht water voorkomt de vorming van kalkaanslag. In apparaten werkt deze schaal als een hindernis waar het water langs moet. Dit kost natuurlijk meer energie. De droger of vaatwasser verliest dus een deel van zijn efficiëntie telkens wanneer hij wordt gebruikt als gevolg van hard water. Een waterontharder stopt dit proces en voorkomt dat uw huishoudelijke apparaten na verloop van tijd meer energie verbruiken om hetzelfde werk te doen.

Bespaar maandelijks een mooi bedrag met een waterontharder

Een waterontharder maakt uw water zachter en heeft dus een indirect effect op uw energiefactuur. Dit is goed voor het rendement van uw waterverwarmer, wasmachine, wasdroger, vaatwasser en uiteindelijk elk apparaat waar (warm) water doorheen stroomt. Met een waterontharder kunt u elke maand tientallen euro’s of meer besparen op uw energierekening.

Hoe Werkt Een Waterontharder?