Ben je op zoek naar de werking van een waterontharder?
Vraag vrijblijvend en snel uw prijsofferte aan: prijzen, modellen en gratis advies:


Hoe werkt een waterontharder?
Een waterontharder verwijdert de mineralen die verantwoordelijk zijn voor de hardheid van het water, een van de meest voorkomende waterkwaliteitsproblemen waarmee huiseigenaren te maken krijgen. Hard water maakt apparaten kapot, laat vettige zeepvlekken achter in badkamers en keukens, en droogt haar en huid uit. Aangezien meer dan 85% van de mensen afhankelijk is van hard water om te koken, schoon te maken en te baden, zijn waterontharders van essentieel belang. Een waterontharder bespaart u de vervanging van voortijdig vernielde boilers, klapperende kranen en uren schoonmaakwerk van zeepuitwerpselen. Investeren in een waterontharder bespaart u tijd, energie en geld en beschermt uw huis en eigendom.
Wat is een waterontharder?
Een waterontharder is een filtratiesysteem dat calcium en magnesium mineralen uit uw water verwijdert door middel van een proces dat ionenuitwisseling wordt genoemd. Een waterontharder bestrijdt een van de meest voorkomende en verwoestende waterproblemen: hard water. Hard water richt veel schade aan in een modern huishouden. Leidingen raken verstopt door kalkafzetting waardoor de waterdruk afneemt. Kalkaanslag verkort de levensduur van apparaten zoals vaatwassers, koffiezetapparaten en ijsmachines drastisch. Hard water breekt heet water apparaten. Hoe hoger de watertemperatuur, hoe meer calcium en magnesium stollen en verharden tot vaste afzettingen in uw boiler. Als u in een gebied met hard water woont, kan het klinken alsof uw boiler popcorn knalt. Dit komt doordat er kalkaanslag op het verwarmingselement is gekomen. Als de temperatuur van de boiler stijgt en de tank uitzet, beginnen de kalkafzettingen die zich op de verwarmingselementen hebben vastgezet, te barsten en uit te zetten. De verkalking van hard water is de reden voor het popcorn geluid.
Zonder waterontharder heeft de was extra wasmiddel nodig om er niet groezelig uit te zien. De vaat komt streperig en bevlekt uit de vaatwasser. Uw douchegordijnen worden vuil en uw zeep en shampoo schuimen niet meer. Als je baadt in hard water, jeukt je huid en droogt uit, en je haar wordt futloos en plakkerig. De hoeveelheid tijd, energie en geld die nodig zijn om de schadelijke effecten van hard water te elimineren, is duizelingwekkend. Een waterontharder voor het hele huis is de oplossing voor de plaag van de hardheid van het water.

Hoe werken waterontharders?
Waterontharders werken via een proces dat ionenuitwisseling wordt genoemd, waarbij calcium en magnesium uit het water worden verwijderd. Wanneer het harde water in de mineralentank komt, stroomt het door een bed van bolvormige harsbolletjes. Deze plastic bolletjes, meestal gemaakt van polystyreen, zijn geladen met een natriumion. De harskorrels zijn anionen, wat betekent dat ze negatief geladen zijn.
De mineralen calcium en magnesium zijn positief geladen en dus kationen. Aangezien tegengestelde ladingen elkaar aantrekken, wordt de negatieve lading van de mineralen aangetrokken door de positieve lading van de harskorrels. Wanneer hard water door de hars stroomt, grijpen de korrels de minerale ionen en verwijderen ze die uit het water. Wanneer de kraal het mineraal-ion oppikt, komt het natrium-ion vrij. De harskolom verwijdert alle hardheid uit het water dat door de mineralentank stroomt en het ontharde water stroomt uw huis binnen.
Wat zijn de onderdelen van een waterontharder?
Een waterontharder bestaat uit drie onderdelen: een regelklep, een mineralenreservoir en een pekeltank. Deze drie werken samen om mineralen uit hard water te verwijderen, de watertoevoer te regelen en het systeem regelmatig te reinigen door middel van een regeneratieproces.
1. de mineraalwatertank
De mineralentank is de kamer waar het harde water wordt onthard. Het harde water wordt via de waterleiding in de tank gevoerd. Het water sijpelt door het bed van harsbolletjes en zet de waterhardende calcium- en magnesiumionen af. Het water verlaat de tank zacht en stroomt door uw leidingen naar uw huishoudelijke apparaten.
2. de regelklep
De regelklep meet de hoeveelheid water die door de mineraalwatertank naar uw huis stroomt. De klep bevat een meter die de hoeveelheid water meet die in de mineraalwatertank stroomt. Wanneer hard water door de mineralentank stroomt, wisselen de harskorrels hun natriumionen uit voor hardheidsionen. Na verloop van tijd vermindert hierdoor het vermogen van de hars om het water effectief te ontharden. Voordat de korrels te vol worden met mineralen om calcium- en magnesiumionen te kunnen blijven verwijderen, start de regelklep automatisch een regeneratiecyclus. Deze maximumcapaciteit is voorgeprogrammeerd in de boordcomputer van de regelklep en is gebaseerd op een aantal factoren, waaronder de grootte van uw huis, het aantal bewoners en de hardheid van het water. Regelkleppen zijn vraaggestuurde regelaars die ervoor zorgen dat waterontharders uiterst efficiënt werken.
3. de pekeltank
De pekeltank helpt de waterontharder bij de regeneratie. Het is een kortere tank die zich naast de mineraaltank bevindt. De pekeltank bevat een sterk geconcentreerde zoutoplossing (of soms kalium) om de positieve lading van de harsbolletjes te herstellen. Het zout wordt handmatig aan de pekeltank toegevoegd in de vorm van pellets of blokken. Deze lossen op in het water op de bodem van de tank. Wanneer de regelklep vaststelt dat de onthardingscapaciteit van het hars afneemt, wordt de zware zoutoplossing uit de tank gezogen en door het hars naar de mineraaltank gespoeld. Wanneer de pekeltank leeg is, wordt het water dat door het systeem stroomt niet meer onthard.
Hoe werkt de regeneratie van de waterontharder?
Tijdens de regeneratiecycli worden de harsbolletjes overspoeld met een sterk geconcentreerde zoutoplossing die de hardheidscomponenten uit het systeem spoelt. De harskorrels worden opnieuw geladen om de hardheidsmineralen opnieuw te verwijderen. De harsbolletjes zijn uiterst duurzaam en kunnen uw water gedurende twintig jaar of langer doeltreffend ontharden. Waterontharders kunnen op twee manieren worden geregenereerd: co-current of counter-current (ook wel down-flow of up-flow pekel genoemd).
Co-current regeneratie cyclus
In een co-current regeneratiecyclus komt de zoutoplossing in dezelfde richting als de watertoevoer in de mineraaltank. De pekel stroomt over de diepte van het bed van harsbolletjes en een ionenuitwisselingsproces vindt opnieuw plaats, alleen deze keer in de tegenovergestelde richting. Wanneer de pekel over de korrels stroomt, dwingen de zouten de korrels om de magnesium- en calciumionen af te geven in ruil voor de natriumionen. Terwijl de pekel door de hars stroomt, vormt zich een steeds geconcentreerdere golf van hardheidsmineralen die door het hele systeem stroomt. Terwijl de pekel meer hardheidsmineralen door het bed duwt, is er een voortdurende uitwisseling van mineralen en regeneratie-ionen. Tegen de tijd dat het water de tank heeft verlaten, is de sterkte van de oplossing al aanzienlijk verminderd. In een co-current regeneratiecyclus bevinden de korrels met de hoogste lading zich bovenaan de tank. Bij co-current regeneratie is meer water en zout nodig voor het regeneratieproces dan bij counter-current regeneratie.
Tegenstroom regeneratie cyclus
In een tegenstroom regeneratiecyclus komt het water de tank binnen via de bodem van het mineraalreservoir, waar het normaal uit komt. De tegenstroomcyclus zorgt ervoor dat de pekel het harsbed oploopt, beginnend op de bodem waar de harskorrels gewoonlijk het minst uitgeput zijn. Dit betekent dat tijdens de regeneratiecyclus minder verharders moeten worden vervangen. De pekel wordt minder verbruikt wanneer het de top van het harsbed bereikt, waar de ontharder voor het eerst in contact komt met het harde water. Een tegenstroom waterontharder gebruikt 75% minder zout en 65% minder water dan een tegenstroom waterontharder. Bovendien worden de natriumionen gelijkmatiger verdeeld. In een tegenstroomcircuit bevinden de sterkst geladen parels zich op de bodem van de tank, vlak voordat het water het huis verlaat. Deze worden ook wel hoogrendementswaterontharders genoemd.
Wat verwijderen waterontharders?
Waterontharders verwijderen voornamelijk calcium- en magnesiumionen uit hard water. Calcium (Ca2+) en magnesium (Mg2+) zijn de twee mineralen die de hardheid van het water veroorzaken. Ionenwisseling trekt positief geladen ionen (ook kationen genoemd) aan en verwijdert ze. Dit kunnen ook andere mineralen zijn, zoals ijzer en mangaan.
Verwijdert een waterontharder ijzer?
Waterontharders verwijderen ijzer (opgelost ijzer) wanneer het in kleine hoeveelheden aanwezig is en het meeste ijzer in oplosbare vorm aanwezig is. IJzer kleurt het water donkerder en laat zichtbare vlekken achter op het toilet, in de badkuip en in de gootsteen. IJzer in ferro-vorm (onoplosbaar ijzer) is moeilijker te verwijderen met een waterontharder. Ferro-ijzer hoopt zich op het harsbed op en weerstaat de terugspoeling van de regeneratiecyclus. Dit kan leiden tot ijzerslakken in het ontharde water en de werking van de harskorrels aantasten. Wanneer opgelost ijzer in contact komt met zuurstof, oxideert het en wordt het ijzer.
Ook al kan een waterontharder ijzer in opgeloste vorm verwijderen, als je veel ijzer in je water hebt, zal onvermijdelijk een deel van het ijzer in een onoplosbare vorm terechtkomen. Indien uw waterontharder grote hoeveelheden ijzer verwerkt, moet u een chemische oplossing gebruiken om uw onthardingsbed te reinigen en de levensduur van uw harskorrels te verlengen. IJzer kan het best uit water worden verwijderd door een ijzerfilter of een uitgebreider filtratiesysteem zoals omgekeerde osmose.
Is zacht water veilig om te drinken?
Zacht water is veilig om te drinken. Tijdens de ionenwisseling geven de harsbolletjes natrium af aan het water wanneer ze de hardheidsmineralen tegenkomen. De hoeveelheid natrium in onthard water is echter niet ongezond en is in feite veel lager dan algemeen wordt gedacht. Als je matig hard water hebt, ongeveer vijf korrels per liter (ongeveer 86ppm), voeg dan slechts 37 milligram natrium per liter water toe. Dit is minder dan 2% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid natrium. Een snee wit brood bevat ongeveer 170 milligram natrium, een snee pizza ongeveer 640 milligram. De hoeveelheid natrium die door waterontharders wordt toegevoegd, is dus te verwaarlozen.
De hoeveelheid natrium die door een waterontharder wordt toegevoegd, is lineair evenredig met het aantal hardheidsmineralen dat wordt gereduceerd. Voor elke milligram hardheid in het water, voegt de waterontharder twee milligram natrium toe. Dit wordt alleen een probleem als u in een gebied met extreem hard water woont. Als uw water een hardheid van meer dan 400 ppm heeft, moet u een omgekeerd osmose-systeem installeren om het water waarmee u drinkt en kookt te behandelen.
Omgekeerde osmose houdt in dat het water door een semi-permeabel membraan wordt geperst dat bijna alle opgeloste vaste stoffen en zouten uit het water kan verwijderen. Indien uw arts u heeft aangeraden uw natriuminname te beperken wegens bloeddruk- of nierproblemen, is het ook raadzaam na uw waterontharder een omgekeerd osmosesysteem te installeren.
Heb ik een waterontharder nodig?
Als je leeft met verminderde waterdruk door kalkaanslag in je leidingen, droog haar, stroef wasgoed en eindeloze reparatierekeningen van apparaten, dan heb je een waterontharder nodig. Hard water is een probleem dat niet zal verdwijnen, en de kosten in verband met hard water zullen alleen maar blijven stijgen. Met een waterontharder zullen apparaten onvermijdelijk sneller stuk gaan dan hun verwachte levensduur.
Als kalkaanslag zich in uw leidingen blijft ophopen, wordt de watertoevoer verder beperkt en loopt u het risico dat de waterdruk in uw hele huis afneemt. Hard water is een ramp voor waterverwarmers, en zonder een waterontharder zullen uw energierekeningen de pan uit rijzen. Als uw water hard is, zal de eeuwigdurende cyclus van reparaties en vervangingen doorgaan totdat uw huis is beveiligd met een waterontharder.

Hoeveel kost een waterontharder?
Een goede waterontharder voor een heel huis kost tussen 1.400 en 2.000 euro. Als uw huis gelegen is in een gebied met hard water, is een waterontharder geen luxe, maar een belangrijke investering in uw huis en bezit. De grootte van uw huis en de hardheid van uw water spelen een rol bij de keuze van de grootte en het model waterontharder dat voor u geschikt is.
Vergeet niet dat waterontharders, ondanks hun hoge prijs, 20 jaar of meer meegaan. Zij hebben ook zeer lage maandelijkse bedrijfskosten. Ze hebben een minimum aan elektriciteit nodig om te werken (niet meer dan een wekker op een bed). De hars van de waterontharder kan meer dan 20 jaar meegaan als hij goed wordt teruggespoeld. De enige echte maandelijkse kost is het bijvullen van de pekeltank met zout.
Vergeleken met de dagelijkse kosten en frustraties van het hebben van hard water, is een waterontharder uiteindelijk een investering die u veel geld kan besparen. De kosten van een waterontharder worden meer dan gecompenseerd door de besparingen in geld en energie.
Hoe installeer ik een waterontharder?
Een waterontharder moet zo dicht mogelijk bij het beginpunt van het water in het huis worden geïnstalleerd. Dit zal ervoor zorgen dat de meeste van uw sanitair en toestellen baat hebben bij het gebruik van het ontharde water. Het is bijzonder belangrijk dat de waterontharder vóór de waterverwarmer wordt geïnstalleerd, aangezien hard water de meeste schade toebrengt aan waterverwarmers.
U moet de waterontharder installeren op een droge, vlakke plaats, zoals een kelder of garage. De ontharder moet dicht bij de watertoevoer staan, een uitgang hebben om het systeem in te schakelen en een afvoer voor de zoutoplossing van de regeneratiecyclus.
De meeste ontharders hebben een bypass ingebouwd in de inlaat en uitlaat. Door een klep te verdraaien, kunt u de ontharder omzeilen wanneer u hem moet onderhouden of installeren.
Stappen voor de installatie van uw waterontharder
1. installatie van de waterontharder
Zorg ervoor dat de waterontharder correct geplaatst is. 1. De inlaat moet worden aangesloten op de watertoevoer en de uitlaat moet op de boiler gericht zijn.
2. Sluit de watertoevoer naar uw huis af van de hoofdleiding.
Sluit de watertoevoer naar uw huis af om lekken tijdens de installatie te voorkomen. 2. Zorg ervoor dat de watertoevoer naar uw boiler en de stroomtoevoer naar het apparaat zijn uitgeschakeld.
3. Tap uw leidingen af
Open kranen in de buurt op de begane grond van uw huis om er zeker van te zijn dat al het water uit de toevoerleidingen van uw huis wegloopt.
4. Snij de hoofdwaterleiding door.
Gebruik een pijpsnijder en snijd de waterleiding door die naar de aanvoerleiding leidt. Aangezien dit een filtratiesysteem voor het gehele huis is, moeten de toevoer- en afvoerleidingen rechtstreeks op de watertoevoer worden aangesloten.
5. het meten, snijden en aansluiten van de leidingen
Alvorens de buizen aan te sluiten op uw waterontharder, meet en snijdt u de buizen door. Als u koperen leidingen gebruikt, soldeer dan alle nippels en aansluitingen alvorens de eenheid op de bypassklep aan te sluiten, om te voorkomen dat het plastic smelt. Dicht alle schroefdraden af met tape. Kunststofbuizen zoals PEX kunnen ook worden gebruikt. Hoewel extra adapters nodig kunnen zijn, zijn flexibele leidingen veel gemakkelijker te verwerken en kunnen zij worden aangesloten met steekfittingen, waardoor tijd en soldeerwerk worden bespaard.
6. Koppel de afvoerslang los.
De waterontharder moet de zoutoplossing afvoeren na de regeneratiecyclus. Klem de afvoerslang af en leid hem naar een speciale afvoer, b.v. een vloerafvoer of gootsteen. Om te voorkomen dat afvalwater uit de slang stroomt, moeten alle afvoerslangen een luchtspleet hebben. Het uiteinde van de slang moet zich ten minste twee centimeter boven de afvoer bevinden. Een luchtspleet kan worden gebruikt om dit te bereiken en kan vereist zijn, afhankelijk van de plaatselijke loodgietersvoorschriften.
7. sluit de overloopleiding aan
Overloopleidingen zijn een extra voorzorgsmaatregel om te voorkomen dat de pekeltank overloopt en overstroomt. Volg de instructies van de fabrikant voor de specifieke plaatsing van deze buisjes. De overloopbuis kan ook een luchtspleet nodig hebben.
Waarom lekt mijn waterontharder?
Lekken van waterontharders worden hoofdzakelijk veroorzaakt door een probleem tijdens de installatie of het onderhoud. Wanneer je de leidingen naar je waterontharder installeert, neem dan je tijd en zorg ervoor dat de schroefdraden op de juiste plaats zitten en de fittingen goed vast zitten. Als de bypassklep gebarsten is, kan het systeem ook gaan lekken. Bypass-kleppen hebben O-ringen die na verloop van tijd wellicht opnieuw moeten worden gesmeerd of vervangen. Een gebarsten rotorklep of rotorklepafdichting kan ook de oorzaak zijn. De rotorklep leidt het water door het systeem tijdens het onthardings- en regeneratieproces. Een versleten waterklep kan vast komen te zitten en gaan lekken. Als de afdichting van de rotorklep lekt, is deze waarschijnlijk gebarsten en moet hij gewoon worden vervangen.
Dagelijks gebruik van de waterontharder zou geen lekken mogen veroorzaken. Lekken kan ook gebeuren als je tegen de waterontharder stoot en hem zo verdraait dat de aansluiting loskomt. Om dit te voorkomen, dient u het toestel op een veilige en stabiele plaats te zetten. Als je in een aardbevingsgevoelig gebied woont, zet de waterontharder dan zo vast dat hij niet kan omvallen en de buizen eruit kunnen trekken als de fundering beweegt. Als uw waterontharder lekt tijdens de regeneratie, wacht dan tot na de cyclus en controleer het systeem op scheuren of defecte verbindingen. Controleer ook of de afvoer niet verstopt is met vuil. Een verstopte afvoerbuis kan tijdens de regeneratie van de waterontharder losraken en uw kelder of garage onder water zetten.
Om elektrische schokken te vermijden, probeer nooit een lek te repareren terwijl de stekker van de ontharder in het stopcontact zit. Trek altijd de stekker uit het stopcontact voor u de ontharder herstelt of schoonmaakt. U moet ook de bypasskraan van de ontharder uitschakelen om lekken te voorkomen en het toestel te isoleren van de rest van de huishoudelijke installatie. Indien uw ontharder geen bypasskraan heeft, sluit dan de watertoevoer naar de hoofdleiding. Als u de bron van het lek niet kunt vinden, neem dan contact op met een loodgieter of de dienst die het toestel heeft geïnstalleerd.

Wanneer moet ik mijn waterontharder vervangen?
Waterontharders hebben meestal een levensduur van 15 jaar, maar kunnen met het juiste onderhoud veel langer meegaan. Door ervoor te zorgen dat de pekeltank nooit leeg is, verlengt u de levensduur van het toestel. Door het harsbed te beschermen tegen hoge concentraties ijzer en mangaan wordt ook de eenheid beschermd. IJzer verontreinigt de hars en vermindert de ionenuitwisselingsprestaties.
Harsreinigers verbeteren de regeneratiecyclus en helpen de harskorrels te ontdoen van mineralen die de hardheid veroorzaken. De hars kan bij goed onderhoud 10-20 jaar meegaan, maar sterk gechloreerd water zal de ionenuitwisselingscapaciteit van de korrels snel uitputten. Zware sedimentatie zal ook leiden tot voortijdige uitval van de zeven en injectoren in de regelklep. Het is raadzaam een sedimentfilter te installeren stroomopwaarts van uw waterontharder, vooral als u putwater gebruikt met veel vuil en puin. Als u met extreem hard water leeft, gaat uw systeem mogelijk minder lang mee dan een systeem dat matig hard water onthardt.
Door de veelheid van factoren is het moeilijk een specifieke datum vast te stellen voor het vervangen van een waterontharder. Als het toestel meer dan tien jaar oud is en u merkt dat de onthardingsprestaties gestaag afnemen, kan het tijd zijn om in een nieuw systeem te investeren. Met de juiste zorg en onderhoud kan de levensduur van een waterontharder echter worden verlengd.
Wat is een zoutvrije waterontharder?
Er bestaat niet zoiets als een zoutloze waterontharder. Er zijn zoutvrije waterontharders die gebruik maken van template assisted crystallisation (TAC) in plaats van ionenuitwisseling om de hardheid van het water te verwijderen. TAC gebruikt kleine, bolvormige kogeltjes om opgeloste calcium- en magnesiummineralen om te zetten in microkristallen. Deze kristallen kunnen zich niet aan oppervlakken hechten, zodat ze geen kalkaanslag in leidingen kunnen veroorzaken.
Zoutvrije waterontharders ontharden het water niet, het zijn antikalksystemen. Hoewel deze systemen kalkaanslag effectief voorkomen en bestaande kalkaanslag verwijderen, bieden zij niet veel van de voordelen van waterontharding. Zij verwijderen geen hardheidsmineralen uit het water. Zij zetten de hardheidsmineralen om, maar de verhoogde calcium- en magnesiumgehalten blijven in het water aanwezig. Dit betekent dat u niet veel van de voordelen van waterontharding zult zien, zoals helderder wasgoed en schonere vaat.
U zult nog steeds extra wasmiddel moeten gebruiken om de gewenste reinheid te bereiken. Vuil zal zich nog steeds ophopen in bad en douche. Uw douchekoppen en kranen zullen echter kalkvrij blijven en u zult weer druk en doorstroming in uw leidingen voelen.
Aqua Service Waterverzachter