Hoe de beste waterontharder kopen

Hoe de beste waterontharder kopen in België? Koop een waterontharder van het merk Aqua Service. Vraag vrijblijvend en snel uw prijsofferte aan (Aqua Service prijzen, modellen en gratis advies):

Aqua Service Systems

Stap 1 van 2 - Uw postcode

Hoe De Beste Waterontharder Kopen
Hoe de beste waterontharder kopen

De beste waterontharder kopen

5 tips om de beste waterontharder te kopen voor uw woning? Een waterontharder is de ideale investering als u niet langer geteisterd wil worden door hard water in de woning, maar net zoals bij alle aankopen is de zoektocht naar het beste systeem niet altijd eenvoudig. Een waterontharder biedt ongetwijfeld belangrijke voordelen voor uw gezondheid, energieverbruik en huishoudelijke toestellen, maar hoe kiest u nu voor het beste systeem?

Bepaalde factoren zijn bij de aankoop van een ontharder van groot belang om ene keuze te kunnen maken. Er is heel wat technische informatie, alsook verschillende keuzemogelijkheden, die de zoektocht naar ene goed systeem voor uw situatie moeilijker kunnen maken. Een duidelijk overzicht is dan ook zeker niet overbodig om die zoektocht vlotter te doen verlopen.

Belangrijke factoren bij de keuze voor een waterontharder

1. Een elektronische of hydraulische ontharder?

Bepaalde waterontharders functioneren helemaal hydraulisch, zonder stroom, en worden daarom ook mechanische ontharders genoemd. Dit wil zeggen dat het toestel op waterdruk werkt en dus geen elektriciteit nodig heeft om het regeneratieproces aan te drijven. Dergelijke ontharders zijn ofwel tijdgestuurd, ofwel volumegestuurd, en gaan na een bepaalde tijd of een vaste hoeveelheid water regenereren.

Een elektronisch systeem regelt het proces dan weer automatisch, met behulp van een centrale computer. Het voordeel is dat alle processen heel nauwkeurig ingesteld kunnen worden. U kunt bijvoorbeeld bepalen dat de ontharder geen spoelingen moet uitvoeren als u op reis bent.

De voordelen van een elektronische waterontharder:

 • het regeneratieproces is precies in te stellen, zodat zout en water bespaard kan worden
 • er kunnen veel instelmogelijkheden toegepast worden
 • er kunnen automatische spoelingen uitgevoerd worden
 • het waterverbruik kan volledig gemonitord worden

De voordelen van een mechanische sturing

 • u betaalt geen elektriciteitskosten
 • de elektronica kan niet verstoord raken
 • de bediening is heel eenvoudig

2. Een volume gestuurde ontharder of een tijdgestuurde ontharder kiezen?

Vervolgens kunt u kiezen tussen ontharders die tijd- of volumegestuurd zijn. Deze laatste zijn erg populair omdat de hars kern pas na een bepaald volume water verzadigd is. Bij een tijdgestuurde ontharder is dit afhankelijk van een bepaalde tijd.

Als u bijvoorbeeld een wekend weg bent en dus geen water gebruikt, houdt ene bijgestuurd systeem hier geen rekening mee. Het toestel voert hoe dan ook een regeneratie uit, ongeacht of u water verbruikt of niet. Het gevolg is een mogelijke verspilling van zout en spoelwater. De meeste systemen zijn tegenwoordig volumegestuurd én tijdgestuurd, waarbij u nog kunt kiezen welke instellingen u wilt.

3. Een simplex ontharder of een duplex ontharder kiezen?

Vervolgens kunt u nog kiezen tussen een simplex of ene duplex ontharder. Bij een simplex systeem is er slechts één cilinder aanwezig, waardoor u niet beschikt over zacht water als het toestel aan het regenereren is. Als u waterverbruik aan de hogere kant is, is dit misschien niet de beste optie.

Een duplex ontharder beschikt dan weer over twee cilinder, waardoor de toevoer van zacht water constant is. Terwijl de ene cilinder water regenereert, gaat de andere zacht water aanvoeren. Daarbij is de hoeveelheid beschikbaar water bij dergelijke systemen groter aangezien de twee cilinders aan elkaar kunnen worden geschakeld. Een goede oplossing dus als u op zoek bent naar ene waterontharder die comfort biedt!

4. Het zoutverbruik en waterverbruik

Zout en water zijn onmisbaar bij het regenereren van de waterontharder. De benodigde hoeveelheid is afhankelijk van het soort waterontharder. Oudere modellen gebruiken veel meer zout en water dan de moderne toestellen. Als u een aankoop plant, is het belangrijk dat u zich informeer over het waterverbruik en zoutverbruik van verschillende ontharders tijdens het regeneratieproces. Het verschil betekent op de korte termijn misschien nog niet zoveel, maar na enkele jaren kan dat helemaal anders zijn!

5. Een onderhoudscontract of niet?

Vaak geven aanbieders van waterontharders u de mogelijkheid om bij aankoop van een ontharder ook beroep te doen op een onderhoudscontract. Hierin zijn het aanvullen van regeneratiezout, het controleren van de filters en het reinigen van het systeem meestal inbegrepen, en dergelijke zaken komen dan ook goedkoper uit. Het is echter wel aangeraden om zoveel mogelijk informatie te verwerven over de voorwaarden van het onderhoudscontract, zodat u later niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Het onderhoud is immers een belangrijke factor bij een waterontharder. Zo moet er om de zoveel tijd nieuw zout aangekocht worden om het systeem goed te kunnen spoelen, en moet er ook gedacht worden aan reinigingsmiddelen die het systeem proper houden, waardoor het dus veel langer meegaat. Er zijn diverse soorten zout en middelen, en afhankelijk van het systeem dat u kiest, koopt u best ook de één of de ander.

Beste Waterontharder Kopen 2022 - Hoe De Beste Waterontharder Kopen Waterontharder
Beste waterontharder kopen - oktober 2022

De aankoop van de beste waterontharder, ongetwijfeld een goede investering

Een waterontharder wordt steeds vaker gebruikt in huishoudens om de woning van zacht water te voorzien. De voordelen van een dergelijk systeem zijn uitgebreid, en de investering is dan ook zijn geld zeker waard. Zo bespaart u ermee op stookkosten (aangezien de kalk in hard water niet langer warmte gaat isoleren), maar ook uw kledij en huishoudtoestellen blijven vrij van een vervelende kalklaag. Hierdoor kunt u ten eerste uw gebruik van reinigende middelen terugschroeven, en ten tweede gaan kledij en huishoudtoestellen veel langer mee. Een waterontharder is dus zowel voor het milieu als uw huishouden voordelig!

Tenslotte is zacht water veel beter voor de gezondheid, aangezien het zowel uw huid als uw haar niet aantast en problemen zoals eczeem en psoriasis vermijdt. Als u op zoek gaat naar de beste waterontharder, dan kunnen bovenstaande factoren u ongetwijfeld helpen bij uw keuze.

Hoe De Beste Waterontharder Kopen

Hoe werkt een waterontharder

Hoe werkt een waterontharder? U hebt waarschijnlijk wel eens gehoord van hard en zacht water. Sommigen hebben u misschien al verteld over de nadelen van hard water. In dit artikel gaan we dieper in op de problemen die hard water kan veroorzaken en hoe u ze kunt voorkomen. In dit artikel wordt in het kort uitgelegd hoe een waterontharder met regenererend zout werkt en wat de voordelen zijn van de aanschaf ervan.

Hard water en zacht water: wat is het verschil?

De hardheid of zachtheid van water houdt verband met de hoeveelheid calcium- en magnesiumdeeltjes in het water. Het water dat u van uw waterleverancier krijgt, bevat een bepaalde hoeveelheid calcium en magnesium. Dit is onvermijdelijk omdat het water wordt opgepompt uit bodemlagen die deze stoffen bevatten. Hard water is hard als er veel calcium- en magnesiumdeeltjes in zitten.

Afhankelijk van de streek waar u woont, kan het gehalte van deze stoffen in leidingwater hoger of lager zijn. De hardheid van water wordt, afhankelijk van het land, uitgedrukt in Duitse, Franse of Engelse graden van hardheid. De Duitse graad is de meest gebruikelijke eenheid voor waterhardheid. Als men 10 milligram calciumoxide in één liter water oplost, krijgt men water met een hardheid van één graad Duitse hardheid.

We spreken van “relatief hard water” wanneer de hardheid tussen 12 en 18 graden ligt. Te hard water is schadelijk, vooral vanwege de kalkaanslag die zich in huishoudelijke apparaten vormt. Maar te zacht water is ook niet goed. Als er slechts enkele calcium- en magnesiumdeeltjes in het water zijn opgelost, krijgen verontreinigende stoffen in het materiaal van de waterleidingen de kans om in het leidingwater terecht te komen. Op de lange termijn heeft dit een nadelig effect op uw gezondheid.

De negatieve effecten van hard water

Tamelijk hard water veroorzaakt een hele reeks problemen. De belangrijkste negatieve effecten worden hieronder opgesomd.

 • Het calcium en magnesium in hard water slaat neer op de elektrische verwarmingselementen van huishoudelijke apparaten, bijvoorbeeld in koffiezetapparaten, elektrische boilers, wasmachines en waterkokers. Omdat de kalklaag op het verwarmingselement de warmte tegenhoudt, is er meer energie nodig om het water in het toestel op de gewenste temperatuur te brengen. Het resultaat is een aanzienlijk hogere elektriciteitsrekening.
 • Kalksporen komen niet alleen voor op radiatoren, maar ook in uw badkuip, douche, toilet en wastafel. Om ze te verwijderen zijn conventionele schoonmaakmiddelen meestal niet voldoende. U zult uw toevlucht moeten nemen tot speciale reinigingsmiddelen, die uiteraard veel duurder zijn.
 • Kalkafzetting in waterleidingen, afvoerbuizen en rioolbuizen kan leiden tot ernstige verstoppingen. Om deze hardnekkige verstoppingen te verhelpen is meestal een gespecialiseerd bedrijf nodig.
 • Hard water beïnvloedt ook de doeltreffendheid van detergenten en zeep. Over het algemeen moet u veel meer wasmiddel of zeep gebruiken om uw was schoon genoeg te krijgen. Dit voel je ook in je portemonnee.
 • Huishoudelijke apparaten gaan sneller kapot dan verwacht omdat kalk zich zowel in het apparaat als op het verwarmingselement ophoopt. Dit kost u elk jaar een hoop geld.
 • Hard water heeft ook fysieke gevolgen, vooral voor uw huid en haar. Uw huid droogt uit en schilfert als u zich vaak wast met hard water. Je haar voelt stug aan en ziet er dof uit.
Beste Waterontharder Kopen 2022 - Hoe De Beste Waterontharder Kopen Baby
Beste waterontharder kopen - oktober 2022

Een waterontharder is de oplossing voor hard water

Als u in een gebied woont waar de watermaatschappij tamelijk hard water levert, moet u een waterontharder laten installeren. Wij zullen ons hier beperken tot waterontharders die werken met regenererend zout, omdat deze het meest gebruikt worden in het huishouden. Het werkingsprincipe van een waterontharder met regenererend zout kan als volgt worden samengevat.

 • De waterontharding vindt plaats in een cilinder met kunstharsbolletjes. Het harde water wordt van bovenaf in de cilinder gevoerd en loopt langs de harsbolletjes naar beneden.
 • De harsbolletjes zijn in staat om calcium- en magnesiumdeeltjes uit het harde water te absorberen. De ballen geven natriumdeeltjes terug aan het water. In feite vindt er een uitwisseling van deeltjes plaats in de cilinder. Het water dat de cilinder aan de onderkant verlaat, is zacht water dat verder in het huishouden kan worden gebruikt.
 • Na enkele dagen, afhankelijk van het waterdebiet, zijn de kunstharsbolletjes verzadigd met calcium en magnesium. In dat geval moeten de korrels worden geregenereerd. Dit is een automatisch proces. De regeneratie gebeurt met zout water (pekel: water waarin een grote hoeveelheid zout is opgelost). Tijdens het regenereren wordt het water niet onthard, daarom gebeurt dit meestal ’s nachts.
 • Tijdens het regeneratieproces laten de harsbolletjes calcium en magnesium los en absorberen ze natrium uit de pekel. Het zoute water dat calcium en magnesium heeft opgenomen, verdwijnt in het rioolstelsel.
 • Na het regeneratieproces wordt alles weer uitgespoeld met leidingwater. Aangezien het systeem zelf de pekel behandelt met regenererend zout, moet dit zout regelmatig door de exploitant worden bijgevuld.

De installatie en het onderhoud van een waterontharder kunnen het best worden uitgevoerd door een gespecialiseerd bedrijf. Tijdens het preventief onderhoud vervangt een technicus onderdelen die na verloop van tijd verslijten.

Hij controleert ook de instellingen van de waterontharder en voert de nodige aanpassingen uit.

Hoe De Beste Waterontharder Kopen

Overtuigd van het nut van een waterontharder?

Als u de negatieve effecten van hard water in uw huis opmerkt, moet u een waterontharder laten installeren. De gevolgen van hard water komen u jaarlijks duur te staan, wat u kunt voorkomen met een goed afgesteld waterontharder systeem. Vraag ervaren leveranciers en installateurs van waterontharders om informatie. Laat de installatie en het onderhoud over aan de professionals en geniet van de vele voordelen van zacht water.

Koop de beste waterontharder

5 Tips om de beste waterontharder voor uw huis te kopen? Een waterontharder is de ideale investering als u niet langer geplaagd wilt worden door hard water in uw huis, maar zoals met alle aankopen, is het niet altijd gemakkelijk het beste systeem te vinden. Een waterontharder biedt ongetwijfeld aanzienlijke voordelen voor uw gezondheid, energieverbruik en huishoudelijke apparaten, maar hoe kiest u het beste systeem?

Bepaalde factoren zijn zeer belangrijk bij de keuze van een waterontharder. Er is veel technische informatie en verschillende opties die het moeilijk kunnen maken om het juiste systeem voor uw situatie te vinden. Een duidelijk overzicht is dus zeker niet overbodig om het zoeken te vergemakkelijken.

Beste Waterontharder Kopen 2022 - Hoe De Beste Waterontharder Kopen Waterontharders
Beste waterontharder kopen - oktober 2022

Belangrijke factoren bij de keuze van een waterontharder

1. een elektronische of hydraulische waterontharder?

Sommige waterontharders werken zuiver hydraulisch, zonder elektriciteit, en worden daarom ook mechanische ontharders genoemd. Dit betekent dat het apparaat werkt met waterdruk en dus geen elektriciteit nodig heeft voor het regeneratieproces. Dergelijke ontharders zijn tijd- of hoeveelheidgestuurd en regenereren na een bepaalde tijd of een bepaalde hoeveelheid water.

Een elektronisch systeem bestuurt het proces dan automatisch via een centrale computer. Het voordeel is dat alle processen zeer nauwkeurig kunnen worden ingesteld. U kunt bijvoorbeeld opgeven dat de waterontharder geen spoelprocessen mag uitvoeren wanneer u op reis bent.

De voordelen van een elektronische waterontharder:

 • het regeneratieproces kan nauwkeurig worden ingesteld, zodat zout en water kunnen worden bespaard
 • Veel instelmogelijkheden kunnen worden gebruikt
 • Automatische spoelprocessen kunnen worden uitgevoerd
 • Waterverbruik kan volledig worden gecontroleerd

De voordelen van mechanische controle

 • U betaalt geen elektriciteitskosten
 • De elektronica mag niet gestoord worden
 • De bediening is zeer eenvoudig

2. kiest u voor een volumegestuurde of een tijdgestuurde waterontharder?

Dan kunt u kiezen tussen tijdgestuurde en volumegestuurde ontharders. Deze laatste zijn zeer populair omdat de harskern pas verzadigd is wanneer een bepaalde hoeveelheid water is bereikt. Bij een tijdgestuurde waterontharder is dit afhankelijk van een bepaalde tijd.

Als u bijvoorbeeld een weekend weggaat en geen water verbruikt, zal een tijdgestuurd systeem daar geen rekening mee houden. Het toestel regenereert zichzelf, ongeacht of u water gebruikt of niet. Het resultaat is een mogelijke verspilling van zout en spoelwater. De meeste van de huidige systemen zijn zowel volume- als tijdgestuurd, zodat u zelf kunt bepalen welke instellingen u wilt.

3. kiest u een simplex waterontharder of een duplex waterontharder?

Dan kunt u kiezen tussen een simplex en een duplex waterontharder. Bij een simplexsysteem is er maar één cilinder, wat betekent dat u geen zacht water hebt wanneer de machine regenereert. Als uw waterverbruik erg hoog is, is dit misschien niet de beste optie.

Een duplex waterontharder heeft twee cilinders die zorgen voor een constante aanvoer van zacht water. Terwijl de ene cilinder water regenereert, levert de andere zacht water. Bovendien is de beschikbare hoeveelheid water bij dergelijke systemen groter omdat de twee cilinders met elkaar kunnen worden verbonden. Een goede oplossing als u op zoek bent naar een waterontharder die gemak biedt!

4. zout- en waterverbruik

Zout en water zijn essentieel voor de regeneratie van de waterontharder. De benodigde hoeveelheid is afhankelijk van het type waterontharder. Oudere modellen gebruiken veel meer zout en water dan moderne toestellen. Bij het plannen van uw aankoop is het belangrijk te weten te komen hoeveel water en zout de verschillende ontharders verbruiken tijdens het regeneratieproces. Op korte termijn is het verschil misschien niet veel, maar na een paar jaar kan het heel anders zijn!

5. een onderhoudscontract of niet?

Vaak bieden fabrikanten van waterontharders de optie van een onderhoudscontract wanneer u een waterontharder koopt. Dit omvat meestal het bijvullen van regeneratiezout, het controleren van filters en het reinigen van het systeem, en dergelijke zaken zijn goedkoper. Het is echter raadzaam zo veel mogelijk te weten te komen over de voorwaarden van het onderhoudscontract, zodat er later geen onaangename verrassingen zijn.

Tenslotte is onderhoud een belangrijke factor bij een waterontharder. Van tijd tot tijd moet nieuw zout worden gekocht om het systeem goed te laten spoelen, en u moet ook denken aan reinigingsmiddelen om het systeem schoon te houden, zodat het veel langer meegaat. Er zijn verschillende soorten zout en middelen, en afhankelijk van het systeem dat u kiest, kunt u het beste het ene of het andere kopen.

Het kiezen van de beste waterontharder voor uw huis, een echte zoektocht

Bij de aanschaf van een waterontharder spelen veel factoren een rol, waardoor het niet altijd gemakkelijk is de beste te vinden. Met zo veel verschillende systemen kan het moeilijk zijn door de bomen het bos niet meer te zien. Daarom is het belangrijk dat u zich zo goed mogelijk informeert over de verschillende mogelijkheden.

Gelukkig kunnen leveranciers u helpen de juiste keuze te maken, rekening houdend met factoren zoals de grootte van uw huis, het gemiddelde waterverbruik, uw budget, enz. Als u eenmaal een kandidaat hebt gevonden die geschikt is voor uw persoonlijke situatie, zult u geen spijt hebben van deze investering. Een waterontharder biedt alleen voordelen voor uw huishouden, uw gezondheid en uw energieverbruik.

Hoe De Beste Waterontharder Kopen