Hard water vs zacht water: kies de beste waterontharder

Hard water of zacht water in huis? Kies voor een waterontharder van het merk Aqua Service, de #1 in België.

Vraag vrijblijvend en snel uw prijsofferte aan (Aqua Service ontkalker prijzen, modellen en gratis advies):

Aqua Service Systems

Stap 1 van 2 - Uw postcode

Hard Water Vs Zacht Water: Kies De Beste Waterontharder
Hard water vs zacht water: kies de beste waterontharder

Negatieve gevolgen van hard water

Vaak weten mensen niet of ze hard of zacht water tappen. Het water dat uit de kraan komt kan van de ene tot de andere plek sterk verschillen. Hard water is water waar relatief veel kalk in zit. Hoewel het gelukkig geen gevolgen heeft voor onze gezondheid heeft hard water wel andere nadelen.

Zacht water heeft voordelen ten opzichte van hard water. Doordat er minder kalk in zacht water zit tast het onder andere uw huishoudelijke apparatuur minder aan.

Daarnaast kunt u met zacht water flink besparen op energiekosten. Met een waterontharder kunt u, in een gebied met hard water, genieten van zacht water. Lees snel verder waarom dit van belang is. Wij zetten 7 negatieve gevolgen van hard water voor u op een rij.

1. Uw kleding slijt sneller

Allereerst is het zo dat kalk verschillende dingen aantast. Zo ook uw kleding. Waarschijnlijk herkent u het wel. Die mooie felgekleurde trui blijft helaas niet zo lang mooi, en al helemaal niet felgekleurd. De stof slijt en de kleuren vervagen. Hard water versnelt dit proces door de hoeveelheid kalk. Zonde van je kleding dus!

2. Kalkaanslag op glas

Die mooie glazen glanzen nooit meer zo mooi als toen u ze net kocht. Wat voor anti-kalk vaatwasser tablet u ook koopt, kalk blijft nu eenmaal achter op uw glazen. Ook uw ruiten lijden er onder. Echt streeploos schoonmaken is lastig bij gebruik van hard water. Kalk blijft zitten, ook als het water is weggepoetst.

3. Het water smaakt minder lekker

Zacht water smaakt beter dan hard water. Nu kunt u natuurlijk flessen bronwater kopen, maar dit is ook niet echt een voordelige oplossing. Daarnaast is het ook nog eens slecht voor het milieu. Het vervelende aan dat hard water minder lekker smaakt is vooral dat water zo gezond is! Water drinken is nu eenmaal goed voor u, maar hoe minder lekker het is, hoe minder we het drinken.
Daarnaast zult u het misschien herkennen, zo’n vies olie laagje op je thee. Dit is geen olie, dit is kalk! Met zacht water smaakt dus niet alleen je water lekkerder, ook andere dranken waar je water voor gebruikt zullen lekkerder zijn met zacht water.

4. Het tast uw apparatuur aan

In huis maken we veel gebruik van huishoudelijke apparatuur waar water doorheen stroomt. Denk bijvoorbeeld aan koffiezetapparaten, waterkokers, vaatwassers, wasmachines en drogers. Daarnaast hebben ook kranen, de verwarming en de douche te lijden onder hard water. Kalk is namelijk niet goed voor dit soort apparaten. Water stroomt er doorheen maar kalk blijft achter. Kalk tast uw apparatuur serieus aan. Hierdoor slijten uw huishoudelijke apparaten sneller. Dit kan behoorlijk in de kosten lopen. Of dat nu reparatie- of aanschafkosten zijn. Met zacht water wordt de levensduur van uw apparatuur aanzienlijk verlengd!

5. Kalk heeft een isolerende werking

Kalk heeft een isolerende werking. ‘Nou en?’, hoor ik u denken. Nou, doordat kalk achterblijft in leidingen voor bijvoorbeeld de verwarming, kan dit nadelen met zich mee brengen. Zo wordt de warmte bijvoorbeeld minder goed over gedragen aan uw huis. Dit kan er voor zorgen dat u in de winter behoorlijk moet stoken. Zonde van de energie natuurlijk!

6. Hard water brengt hogere kosten met zich mee

Het lijkt niet veel uit te maken. Water is water, ja misschien is het wat minder lekker en laat het wat kalk achter. Zoveel kan het toch niet uitmaken? Toch wel!
Hard water brengt op termijn behoorlijk wat extra kosten met zich mee. Anders gezegd, u kunt heel wat kosten besparen met een water ontharder. Dit is waarom zacht water minder kosten met zich mee brengt:

7. Het milieu is minder goed af met hard water

• Doordat kalk isolerend werkt kan het zo zijn dat u loze energie verbruikt. Door de isolerende werking komt de warmte minder goed uw huis binnen. Dit kan behoorlijk oplopen in de energiekosten. Met zacht water is dit niet het geval. Er gaat dan een stuk minder energie verloren. Dit is te merken in de portemonnee!

• Kleding blijft langer mee, het lijkt misschien logisch, maar ook hier kunt u flink op kosten besparen! Kleding die lang mooi blijft is dus ook minder snel aan vervanging toe.

• Apparatuur wordt flink aangetast door kalk. Hierdoor gaan ze snel kapot. Niet alleen bent u met zacht water minder kwijt aan reparatiekosten, ook de aanschaf van nieuwe apparatuur zal minder vaak nodig zijn.

• Kalk, hoe krijg je dat weg? Juist, niet zomaar met water of zeep. Hier zijn speciale schoonmaakmiddelen voor nodig. Op jaarbasis kan dit behoorlijk in de kosten lopen. Daarnaast is het ook gewoon minder moeite als u niet telkens die kalkaanslag zou hoeven te verwijderen.

• Doordat zacht water lekkerder is kunt u voortaan prima water uit de kraan drinken. Dit is namelijk net zo lekker als bronwater uit flessen! Voortaan kunt u dus ook besparen op de aankoop van flessen bronwater.

Zoals we eerder kort hebben aangestipt kost hard water meer geld. Daarnaast is het in veel gevallen ook nog eens slechter voor het milieu. Denk bijvoorbeeld aan de hogere energierekening. Een hoger energieverbruik is niet alleen nadelig voor uw portemonnee, ook het milieu is hier niet bij gebaat.
Daarnaast is het ook milieuvriendelijker om water uit de kraan te drinken in plaats van het drinken van bronwater uit plastic flessen. Met een waterontharder geniet u van lekker water. Daardoor is er minder plastic wat wordt weggegooid. Denk ook eens aan de transport en productiekosten van plastic flessen. Zacht water is dus ook nog eens beter voor het milieu.

Hard water heeft dus veel nadelen. Gelukkig kan hard water makkelijk worden omgezet in zacht water met een waterontharder. Dit brengt veel voordelen met zich mee, denk aan lagere kosten op allerlei gebieden, minder kalkaanslag en een bijdrage aan het milieu. Een waterontharder is een echte investering die uiteindelijk veel zal opleveren.

Hard Water Vs Zacht Water 2023 - Hard Water Vs Zacht Water Kies De Beste Waterontharder Kraan Met Kalk
Hard water vs zacht water - april 2023

Waarom is zacht water beter voor u en uw gezondheid

Hard water is één van de grootste bedreigingen voor ieder huishouden of bedrijf. Juist daarom is investeren in een waterontharder zo’n goed idee: hard water dat van nature door de leidingen stroomt wordt ontkalkt, met enkele positieve gevolgen. Een waterontharder is de beste manier om uw woning of pand van zacht water te voorzien, en is dan ook zijn prijs waard.

De voordelen van zacht water

Wat is zacht water? Zacht water is water dat een hardheid heeft van 0 dH – of Duitse hardheid. Dit houdt in dat kalk uit het water verwijderd wordt. Zacht water biedt enkele voordelen voor uw woning, uw omgeving én uw gezondheid, en de aankoop van een waterontharder is dan ook de moeite waard. Om goed te kunnen beseffen wat een dergelijke ontharder voor u kan betekenen, is een overzicht van die voordelen dan ook belangrijk.

1. Zacht water smaakt beter dan hard water

Zacht water smaakt heel wat beter dan hard water, juist omdat mineralen zoals calcium en magnesium eruit verwijderd worden. Hierdoor gaat het water letterlijk zachter smaken.

Dit effect is merkbaar bij alle toestellen die met water werken. Zo zal een koffieautomaat betere koffie maken (aangezien het water zachter is), maar ook thee zal helemaal anders smaken. Kalk veroorzaakt immers een soort vlies op het water, en kalkaanslag op koffie- of theekopjes. Dankzij een waterontharder is dit niet langer het geval. Daarbij voelt zacht water veel voller en lichter op de tong, wat natuurlijk bijdraagt aan de ervaring van een tas thee of koffie.

2. Zacht water gaat eczeem en andere huidaandoeningen tegen

Hard water is niet enkel slecht voor huishoudtoestellen, maar ook voor de huid. De overvloed aan mineralen zoals calcium en magnesium kan er immers voor zorgen dat de huis geïrriteerd raakt, met alle gevolgen van dien. Zo hebben veel mensen last van eczeem door contact met hard water. Maar ook andere huidproblemen zoals uitslag, schilfers, bultjes en blaasjes behoren tot de veel voorkomende kwaaltjes. Daarbij kunt u door hard water ook last krijgen van een droge huid of winterhanden. Zacht water dankzij een waterontharder is daar de ideale remedie tegen.

Een Engelse studie van de Portsmouth universiteit toonde aan dat een waterontharder symptomen van huidaandoeningen kan verminderen, zoals eczeem. Gebruikers van hard water hebben vaker last van dergelijke kwalen, en een ontharden systeem blijkt een duidelijk verschil te kunnen maken. De oorzaak van de problemen valt, zoals vermeld, te zoeken bij de aanwezigheid van mineralen in het water. Zouten gaan de huid immers irriteren. Maar door die aanwezige kalk moet men ook veel meer zeep gebruiken bij het wassen, wat de huis nog méér irriteert.

De relatie tussen huidaandoeningen zoals eczeem en de hardheid van water is nog niet overduidelijk, maar wel is al bewezen dat zacht water dergelijke aandoeningen en hun symptomen drastisch kan verminderen. De installatie van een waterontharder biedt dus ongetwijfeld voordelen voor uw gezondheid en die van uw familie!

3. Zacht water zorgt voor lagere energiekosten op de lange termijn

Zacht water heeft echter nog een ander voordeel. Zo kan het zorgen voor een lagere energiefactuur op de lange termijn. Dit omdat de kalk in hard water zich stilaan ophoopt in waterleidingen, verwarmingselementen, wasmachines, enzovoort. Hierdoor werken deze toestellen minder goed, waardoor ze meer energie verbruiken voor een lager rendement.

Kalk in hard water bestaat grotendeels uit calcium, en dat is een uiterst isolerend mineraal. In apparaten zoals de boiler of de radiatoren is dit echter ene nadeel, aangezien de kalk ervoor zorgt dat het water en de ruimte minder goed verwarmd worden. Het gevolg? Meer energiekosten. Zacht water is kalkvrij, waardoor dergelijke problemen dus niet kunnen ontstaan en uw energiefactuur lager blijft. Als u dus op de lange termijn wil besparen, dan is de installatie van een waterontharder zeker aangeraden.

4. Besparen op reinigingsmiddelen dankzij zacht water

Zacht water biedt vervolgens nog een andere belangrijk voordeel. Zo zorgt het voor een verminder gebruik van schoonmaakmiddelen, en wel om de volgende reden: hard water zit vol kalk, en daardoor wordt de werking van middelen zoals zeep drastisch verminderd. Dit betekent dat u steeds meer moet gebruiken om het reinigende effect van de zeep te bekomen. U kunt zich inbeelden dat dit op de lange termijn zorgt voor hogere kosten met betrekking tot detergenten en andere middelen. Zacht water gaat dit probleem tegen.

Daarbij maakt zacht water het overmatige gebruik van waspoeder overbodig. Zo volstaat het om een kleine hoeveelheid te gebruiken als je de was doet, wat uiteindelijk een besparing van wel 75 % op dergelijke middelen kan betekenen. Daarbovenop moet u niet langer gebruik maken van ontkalkingsmiddelen voor de keuken, het toilet of de badkamer. Dergelijke middelen zijn immers vaak heel duur en schadelijk. Tenslotte wordt schoonmaken heel wat aangenamer aangezien zich geen kalk meer opstapelt op de tegels van de douche of de vloer!

5. Zacht water gaat slijtage van huishoudapparaten en kledij tegen

Hard water heeft ene nadelig effect op de levensduur van huishoudelijke toestellen zoals wasmachines, koffiezetapparaten, enzovoort. Zo kan een boiler tot wel 25 % minder lang meegaan door de constante toevoer van hard water! Zacht water lost dit op. Daarbij gaan kranen, leidingen en douchekoppen door zacht water minder snel verslijten.

Ook kledij kan maar wel varen bij zacht water, aangezien deze frisser en steviger blijft na een wasbeurt. Hard water gaat de kleur, integriteit en geur van kleding immers aanpassen, en dat wilt u natuurlijk niet! Kalkvrij, zacht water is hier de ideale oplossing voor.

Hard Water Vs Zacht Water 2023 - Hard Water Vs Zacht Water Kies De Beste Waterontharder Zachte Handdoek
Hard water vs zacht water - april 2023

Hard Water Vs Zacht Water: Kies De Beste Waterontharder

Een waterontharder voor zachter water

De voordelen van zacht water zijn overduidelijk, en steeds meer huishoudens gaan dan ook gebruik maken van een waterontharder. Dergelijke systemen omen in verschillende soorten en maten, maar hoe dan ook biedt het op de lange termijn alleen maar voordelen. Zowel voor uw eigen gezondheid als die van uw huishoudelijke toestellen en kledij. Een waterontharder kan dan misschien wel wat kosten, maar zowel de gezondheidseffecten als het energiebesparende karakter van die investering maken het de moeite waard.


De prijs van een waterontharder

Een waterontharder is hoe dan ook een goede investering als u te maken heeft met hard water in uw huishouden. Steeds meer mensen gaan dan ook op zoek naar een systeem dat perfect aansluit op hun behoeftes en situatie.

Water ontharden zorgt ervoor dat huishoudelijke toestellen langer meegaan, dat uw bad en douche gespaard blijven van kalk, en daarbij bespaart u ermee op de energiefactuur. Natuurlijk moet u voor een dergelijke ontharder een zekere prijs bepalen, en daar meer informatie over krijgen is belangrijk om goed te kunnen kiezen.

5 factoren die de prijzen van waterontharders bepalen

Bij de prijzen van waterontharders komt meer kijken dan enkel de aankoopprijs. Er zijn nog enkele andere belangrijk factoren waar u best rekening mee houdt, als u duidelijkheid wil scheppen over hoeveel u nu precies moet betalen. Een overzicht:

1. Het type waterontharder speelt een rol

Ten eerste speelt natuurlijk het soort waterontharder een rol bij de prijzen. Hiermee wordt de werkwijze en sturing van het systeem bedoeld, waarbij een onderscheid kan gemaakt worden tussen twee soorten: elektronische en mechanische waterontharders.

Mechanische ontharders werken met behulp van een soort tijdschakelaar die bepaalt op welke tijdstippen het systeem wordt gespoeld. Dit gebeurt hoe dan ook, ongeacht hoeveel water u verbruikt. Dit systeem werkt erg eenvoudig, en de prijs ervan ligt dan ook ongeveer 20 % lager dan bij de elektronische modellen.

Een elektronische ontharder werkt, zoals de naam zelf zegt, elektronisch aangedreven en stelt u in staat verschillende tijdprogramma’s te gebruiken om spoelingen uit te voeren. Daarbij kunt u ook bijvoorbeeld het waterverbruik opvolgen, enzovoort. Het grote voordeel van een dergelijk systeem is dat u minder water en zout verbruikt, doordat er niet onnodig gespoeld wordt. Op jaarbasis kunt u zo tot wel 100 euro besparen. De aankoopprijs van een elektronische ontharder ligt wel iets hoger, vanaf 1250 euro.

Welk type kiest u nu het beste? Als u vaak op reis gaat en veel bezoek krijgt, dan is uw waterverbruik natuurlijk anders. Ook afhankelijk van het seizoen kan hier een verschil in ontstaan. Een elektronische ontharder is in dit geval de beste keuze. U betaalt dan wel iets meer, maar op de lange termijn kunt u heel wat besparen door de lagere water- en zoutverspilling.

Als u echter een vaste routine heeft en uw waterverbruik iedere dag ongeveer gelijk is, dan is een mechanische ontharder de beste optie. Hierdoor kunt u er altijd zeker van zijn dat er op vaste tijdstippen geregenereerd wordt.

2. De prijzen van het onderhoud van de waterontharder

Ten tweede speelt ook het onderhoud een grote rol bij de prijs. Vaak verkopen aanbieders een waterontharder tegen een aangename prijs, maar de kosten van het onderhoud liggen dan wel dubbel zo hoog. Het is dus aan u om te beslissen hoeveel u over heeft voor dat onderhoud en of u bereid bent op de lange termijn meer te betalen. Hoe dan ook is het aangeraden op zoek te gaan naar de aanbieder die op de lange termijn het meeste voordeel biedt!

Vaak geven aanbieders u ook de mogelijkheid om een onderhoudscontract aan te gaan, waarbij de kosten van de installatie heel wat lager liggen. Duidelijkheid bij het contract is hier echter belangrijk, zodat u toekomstige ongewenste verrassingen kunt vermijden. Zo weet u precies welke zaken onder het onderhoud gerekend worden en heeft u een beter beeld van hoeveel het u gaat kosten.

Bij onderhoud zijn zaken zoals regeneratiezout en reinigingsmiddel erg belangrijk. De waarden van het systeem worden bij een onderhoudsbeurt gecontroleerd op de eventuele aanwezigheid van bacteriën, en ook de waterzachtheid wordt gecontroleerd. Vaak krijgt u daarbij regeneratiezout en speciale reinigingsmiddelen aangeboden – maar soms is het beter als u die koopt bij ene gewone doe-het-zelfzaak om geld te besparen!

3. Het volume van de waterontharder is ook belangrijk

Het volume van de ontharder is afhankelijk van hoeveel water u verbruikt. Dit kan over het algemeen ingesteld worden. Het is echter belangrijk de juiste grootte te kiezen: bij een te klein systeem zal de ontharder overbodige spoelingen doen, waardoor veel te veel zout gebruikt zal worden. Een te groot systeem zal er dan weer oor zorgen dat zich meer bacteriën ophopen in de ontharder, waardoor de hygiëne bedreigd wordt. U goed informeren over welk formaat u nodig heeft is belangrijk om op de lange termijn geld te besparen! Een specialist kan u hier meer informatie over geven.

4. De BTW op de waterontharder

Een niet onbelangrijk aspect bij het bepalen van de prijs is de BTW. Zo kunt u, als uw woning ouder is dan tien jaar, de waterontharder door een specialist laten installeren tegen een verlaagd BTW tarief van slechts 6 %. Als uw woning echter jonger is dan tien jaar zal het standaard tarief gelden van 21 %. Als u in ene iets oudere woning woont, dan kunt u op die manier op een waterontharder van bijvoorbeeld 1500 euro al gauw rond de 200 euro aan BTW besparen.

5. De installatie van de waterontharder

Een waterontharder moet niet enkel gekocht, maar ook geïnstalleerd worden. Voor de installatie van een dergelijke systeem wordt doorgaans gekeken naar de grootte ervan. Hoe groter de ontharder, hoe meer de installatie zal kosten. Daarbij is het ook belangrijk te beseffen dat er een verschil is tussen simplex ontharders (die over één filter beschikken), en duplex ontharders (die twee filters hebben). Dit zal hoe dan ook een verschil uitmaken in het formaat van de ontharder, en dus ook de prijs.

De beste waterontharder kopen voor een goede prijs

Het is dus duidelijk dat de prijzen van waterontharders van erg veel factoren afhangen, waarvan de bovenstaande zeker de belangrijkste zijn. Als u op zoek gaat naar de beste ontharder voor uw huishouden, dan informeert u zich best zo goed mogelijk over de verschillende opties om uiteindelijk een goede keuze te kunnen maken. Een waterontharder biedt u ongetwijfeld heel wat voordelen, en dat is een investering dan ook zeker meer dan waard.

Hard Water Vs Zacht Water 2023 - Hard Water Vs Zacht Water Kies De Beste Waterontharder Badspons
Hard water vs zacht water - april 2023

Hard Water Vs Zacht Water: Kies De Beste Waterontharder