Hard water en zacht water

Hebt u last van hard water en kalkaanslag? Kies dan voor een waterverzachter van het merk Aqua Service, de #1 in België.

Vraag hieronder vrijblijvend uw offerte aan (Aqua Service prijzen, modellen en gratis advies):

Aqua Service Systems

Stap 1 van 2 - Uw postcode

Hard Water En Zacht Water
Hard water en zacht water

Wat is zacht water? Wat is hard water?

Zacht of hard water verwijst naar de hoeveelheid calcium en magnesium die in het water is opgelost. Overal in het land pompen waterleidingbedrijven water op uit grondwater. Natuurlijk zijn deze lagen niet overal hetzelfde. Om die reden bevat het grondwater in sommige streken meer calcium en magnesium dan in andere. De term “hard water” wordt gebruikt voor water dat relatief grote hoeveelheden magnesium en calcium bevat.

Vanaf een hardheid van 15 Franse graden spreekt men van hard water. De hardheid van het water wordt ook uitgedrukt in Duitse graden. (In Nederland en Duitsland) In België gebruiken we Franse graden. Eén Franse graad is één milligram calciumcarbonaat per 100 ml water.

De infrastructuur van uw huis en uw huishoudelijke apparaten kunnen door hard water worden beschadigd. Daarom is het belangrijk om de kwaliteit van uw water te controleren. Weet u niet zeker wat de hardheidsgraad van het leidingwater bij u thuis is? Vraag uw waterleverancier of meet het zelf.

Hoe weet u of u hard of zacht water in uw huishouden hebt?

Uw waterleverancier kan u de nodige informatie geven over de gemiddelde hardheid van het water dat hij levert. Om er absoluut zeker van te zijn wat de werkelijke hardheidsgraad is, kunt u het beste zelf een test uitvoeren. Hiervoor zijn teststrips en druppeltests in de handel verkrijgbaar.

Waterleveranciers moeten een bepaalde minimumhoeveelheid kalk in het water laten. Te zacht water is ook niet goed. Het absorbeert gemakkelijk stoffen uit het materiaal waarvan de waterleidingen zijn gemaakt. Daarom is het op lange termijn schadelijk voor uw gezondheid. Hard water daarentegen is niet zo goed voor je huid en haar. Hard water is ook schadelijk voor de waterleidingen en huishoudelijke apparaten in uw huis:

  • Hard water vormt kalkaanslag op de materialen waarmee het in contact komt. Je kunt het zien als het water verdampt. U zult kalkvlekken vinden op uw gootsteen, douche en badkuip. Misschien ziet u zelfs kalkresten na het schoonmaken van uw ramen. Kalkaanslag is moeilijk te verwijderen. U hebt speciale (en vaak dure) schoonmaakmiddelen nodig om alle sporen van kalkaanslag te verwijderen. Het schoonmaken van uw badkamer en toilet kost u dus meer tijd en geld.
  • Hard water heeft ook invloed op uw sanitair. Vuile kranen zijn niet prettig. Kalkaanslag kan ook schade veroorzaken aan waterleidingen en boilers. Verstoppingen door kalkaanslag zijn het ergste wat hen kan overkomen. Vaak kunt u verstoppingen niet zelf opsporen of verwijderen. Je moet er een professionele en dure ontstopper bijhalen. Of erger. Je moet ze vervangen.
  • Kalk zet zich af op verwarmingselementen die in contact komen met hard water. Dit proces leidt tot een hoger energieverbruik. De kalklaag heeft een isolerende werking. Het zorgt ervoor dat er minder warmte wordt uitgestraald. Er is dus meer elektrische energie nodig om het water tot dezelfde temperatuur op te warmen. Volgens sommige studies verbruiken deze “getroffen” apparaten tot 50% meer elektriciteit. U kunt zich de gevolgen voor uw energierekening wel voorstellen.
  • Huishoudelijke apparaten die met hard water werken, gaan sneller kapot. De oorzaak is kalkafzetting. Het hogere energieverbruik kan er ook toe leiden dat de toestellen oververhit raken. Na verloop van tijd zult u veel geld uitgeven aan de vervanging van allerlei huishoudelijke apparaten.
  • Wist je dat hard water betekent dat je meer wasmiddel in je wasmachine moet gebruiken? Een hoge hardheid van het water belemmert de werking van detergenten. Dus als je hard water hebt, moet je meer wasmiddel toevoegen. Verdubbel of meer dan met zacht water om uw was voldoende schoon te krijgen.
  • Textiel dat in hard water is gewassen, verslijt sneller.
  • Hard water heeft ook invloed op je lichaam. De natuurlijke beschermlaag van de huid wordt afgebroken. Dit kan leiden tot huidirritatie en schilfering. Als u niet van dof, stug haar houdt, moet u uw haar niet wassen met hard water.

Wat als uw leidingwater vrij hard is?

Om de nadelen van hard water te vermijden, kunt u overwegen een waterontharder aan te schaffen. Als uit metingen blijkt dat uw leidingwater vrij hard is, is het een goed idee om het te ontharden. Voor huishoudelijk gebruik wordt meestal een waterontharder op basis van onthardingszout gebruikt. In een notendop werkt een waterontharder als volgt:

  • Het verzachten gebeurt door een filter dat met kunsthars is gevuld. Aangezien de hars een negatieve lading heeft, trekt het de positief geladen calciumdeeltjes aan. Hierdoor blijven de kalkdeeltjes in het filter. Dus het harde water stroomt eerst door het filter. Magnesium en calcium worden vervangen door onschadelijke natriumdeeltjes. Dat komt door het weekmakende zout. In feite vindt in de waterontharder een uitwisseling van deeltjes plaats. Vandaar de term “ionenwisseling”“. Het water dat blijft stromen wordt onthard.
  • De kunstharsbolletjes zijn na enige tijd verzadigd, afhankelijk van het waterverbruik. De waterontharder start automatisch een regeneratieproces. Bij dit proces wordt geen water onthard. De regeneratie vindt daarom gewoonlijk ’s nachts plaats. Als er geen water verbruikt wordt. Het toestel laat zout water (water waarin veel natrium is opgelost) langs de kunstharsbolletjes stromen, zodat deze het opgenomen calcium en magnesium kunnen afgeven en natrium kunnen opnemen.
  • Het onthardingszout dient dus om het filter te spoelen. Op die manier kunnen de kalkdeeltjes worden losgemaakt. Het zout moet regelmatig worden bijgevuld. Gemiddeld, ongeveer 4 keer per jaar.

Controleer of een waterontharder nodig is in uw huis

Weet je de hardheid van het leidingwater in je huis niet? Vraag het dan aan uw waterleidingbedrijf of uw gemeente. U kunt het ook zelf meten. Voorkom tijdig de nadelige gevolgen van hard water! De prijs van de installatie van een goede waterontharder zal zichzelf op lange termijn zeker terugbetalen. Profiteer van de positieve eigenschappen van zacht water: geen kalkaanslag meer, geen verstopte waterleidingen en afvoerbuizen, geen geïrriteerde huid, minder energieverbruik, minder afwasmiddel, een schonere badkamer en douche. Laat uw waterontharder installeren door een gespecialiseerd bedrijf. Zij kunnen uw toestel correct instellen en onderhouden. Zo bent u er zeker van dat uw waterontharder optimaal werkt. Op die manier krijgt u een overvloed aan zacht water waar u snel profijt van zult hebben.

Ontharding van hard water en verwijdering van kalkaanslag

Hoe hard water te ontharden

Hard water beïnvloedt uw wooncomfort. Het heeft vele nadelen, onder meer voor uw textiel, uw waterleidingen, huishoudelijke apparaten en vele andere dingen in uw huishouden. Indirect heeft het ook een negatief effect op het milieu. Agressieve reinigingsmiddelen en antikalkproducten worden gebruikt om kalkafzettingen te verwijderen.

De beste manier om ervoor te zorgen dat uw leidingwater niet meer hard is, is het te ontharden. Dit is mogelijk met een waterontharder. Op deze manier behoort het verwijderen van kalkaanslag tot het verleden. Met een waterontharder voorkomt u dat uw huis wordt aangetast door kalkaanslag. Een waterontharder verwijdert mineralen zoals calcium en magnesium uit het water. Op die manier krijg je zacht water. Zacht water bevat geen schadelijke stoffen die uw waterleidingen of andere toestellen in uw huis kunnen beschadigen of aantasten.

Bestrijding van hard water

Hard water komt in sommige regio’s meer voor dan in andere. Maak je geen zorgen als je in zo’n gebied woont. Je hoeft niet te verhuizen om aan hard water te ontsnappen. Door uw water te ontharden met een waterontharder, hebt u controle over de kwaliteit van uw water.

Een waterontharder is een systeem dat het water filtert om onoplosbare stoffen zoals kalk en magnesium uit het water te verwijderen, waardoor het zuiverder wordt. Een waterontharder is gemakkelijk te installeren en is er in verschillende vormen, maten en types. Daarom is het belangrijk om van tevoren uit te zoeken welk type het beste bij uw huishouden en budget past.

Hoe werkt een waterontharder?

Als u iets koopt, wilt u weten welke voordelen het heeft, maar ook hoe het werkt. Een waterontharder werkt als een kleine waterzuiveraar en wordt ook wel een waterontharder genoemd omdat hij kalkaanslag verwijdert of voorkomt. Het filter bevat harskorrels. Door ionenuitwisseling trekken negatief geladen harsdeeltjes positief geladen kalkdeeltjes aan. Zo blijft de kalk achter in het filter terwijl de rest van het water door de leidingen blijft stromen. Het filter wordt vervolgens weer schoongespoeld door een zoutspoeling. Een waterontharder heeft altijd een zoutvoorraad. Het zout lost de kalkafzettingen in het harsfilter op. Dit laatste proces van verzachting wordt regeneratie genoemd. Daarna begint de verzachtingscyclus weer van voren af aan. Met een waterontharder kunt u kalkaanslag dus volledig voorkomen.

Regeneratie of spoelen van de waterontharder

Het spoelen van het harsfilter of de regeneratie gebeurt automatisch door de waterontharder. De manier waarop de regeneratie wordt uitgevoerd, verschilt van eenheid tot eenheid. Ofwel begint de regeneratie na een bepaalde tijd, ofwel wanneer een bepaalde hoeveelheid onthard water is bereikt. De regeneratiemethoden zijn afhankelijk van uw verbruik.

Tijdens de regeneratie is het mogelijk dat u tijdelijk geen zacht water krijgt. Deze periode duurt slechts een half uur tot een uur. De meeste mensen kiezen ervoor om ’s nachts te regenereren. Op die manier hebben ze de volgende dag ononderbroken toegang tot zacht water. De voorraad zacht water is dus eindeloos.

Hoe vaak moet het filter worden gespoeld?

De frequentie van het spoelen hangt grotendeels af van de hoeveelheid water die wordt gebruikt en ook van het type systeem. Sommige filters worden gespoeld volgens een kalender en regenereren op vaste tijdstippen. Anderen gebruiken een teller die aan de hand van de gebruikte hoeveelheid water bepaalt of er al dan niet moet worden gespoeld. Een ander belangrijk punt is dat het spoelwater in de riolering wordt geloosd. Op deze manier komt het nooit in uw watersysteem. Dit spoelwater is volkomen onschadelijk voor het milieu.

Een extra zoutreservoir voor kleinere kamers

Het zoutreservoir is altijd in het systeem geïntegreerd. Er zijn ook modellen met een extern reservoir. Dit is vooral nuttig in kleinere huishoudens of gebouwen. U kunt bijvoorbeeld de waterontharder in de kruipruimte plaatsen en het zoutreservoir een paar meter verderop waar meer ruimte is.

Kalkaanslag elimineren of voorkomen: de voordelen van een waterontharder

Nu de werking van een waterontharder duidelijk is, kunt u zich afvragen welke toegevoegde waarde hij kan bieden. Dit zijn enkele van de voordelen.

1. verwarmingselementen optimaal werken

Kalk in water hoopt zich na verloop van tijd op in waterleidingen, maar ook in radiatoren of in apparaten die met water werken. De kalkaanslag vormt een steeds dikkere laag op de verwarmingselementen, waardoor het bijna onmogelijk wordt deze te verwijderen. Bovendien heeft kalk een isolerende werking. Hoe dikker de kalklaag is, hoe minder efficiënt een verwarming zijn warmte kan afgeven en hoe meer hij moet werken om de gewenste temperatuur te bereiken.

Deze daling van het rendement kan leiden tot hogere stookkosten. Een waterontharder zal u helpen dit te vermijden.

2. het gebruik van zeep en detergenten te verminderen.

Onthard water betekent dat u minder zeep en wasmiddel hoeft te gebruiken. De kalk in hard water vermindert de doeltreffendheid van zeep, zodat je uiteindelijk meer zeep moet gebruiken om hetzelfde effect te krijgen. Dit geldt ook voor glasreinigers en detergenten. Dankzij een waterontharder kunt u tot 30% minder van deze producten gebruiken.

3. textiel en apparaten gaan langer mee

Alle apparaten waar water doorheen stroomt, hebben te lijden onder waterhardheid. Denk aan wasmachines en koffiezetapparaten, die geplaagd kunnen worden door kalkaanslag. Middelen zoals azijn worden vaak gebruikt om kalkaanslag tegen te gaan, maar men vergeet dat azijn zelf ook apparaten kan beschadigen. Een waterontharder biedt alleen voordelen voor de levensduur van de toestellen. Ook kleding en textiel die in wasmachines met hard water zijn gewassen, hebben last van kalkaanslag. Vaak blijft er een soort verkleurde laag op zitten en voelt de kleding hard aan. Een waterontharder lost dit probleem op door het water zachter te maken, en dus logischerwijs ook je kleren.

Kalkaanslag verwijderen behoort tot het verleden

Een waterontharder kan u deze en vele andere voordelen bieden. Kalkaanslag verwijderen behoort tot het verleden, dus u bespaart ook tijd bij het schoonmaken. Zodat je je op andere dingen kunt concentreren. Bescherm dus uw toestellen en waterleidingen en geniet van zuiver sanitair. Aarzel niet om een offerte aan te vragen en bescherm uzelf tegen de nadelige gevolgen van kalkaanslag en hard water.

Waterontharder: De 9 unieke voordelen van een waterontharder

De laatste decennia is er steeds meer aandacht gekomen voor het milieu, en dat is een goede zaak. Natuurbehoud is een zaak die we liever overlaten aan de regering en invloedrijke instanties. Er zijn echter veel maatregelen die wij in ons eigen huishouden kunnen nemen. Wij kunnen ook iets doen voor het milieu en de gezondheid van onze portemonnee en voor onszelf. Een waterontharder is een van deze maatregelen.

Een waterontharder maakt hard leidingwater zacht. Dit biedt een aantal belangrijke voordelen. Waterontharding is een proces waarbij mineralen uit het water worden verwijderd. Vooral calcium en magnesium. Hierdoor wordt het water zuiverder en gezonder voor het huishouden. Het water laat niet langer een laagje kalk achter. Bijvoorbeeld voor kleding en hygiëneartikelen. Dit kan aanzienlijke besparingen opleveren. Op wasmiddelen, op kostbare tijd en energie. Een waterontharder is de oplossing voor een milieuvriendelijk en zuinig huishouden.

Voordelen van een waterontharder

Hieronder vindt u enkele van de voordelen van een waterontharder. Zodat u precies weet wat u van het systeem kunt verwachten. En u kunt er zeker van zijn dat u waar voor uw geld krijgt. Omdat een waterontharder een investering is. Indien correct gebruikt, zal het zich op lange termijn terugbetalen. De voordelen:

1. geen kalkaanslag dankzij een waterontharder.

Zacht water voorkomt kalkafzetting. De mineralen die in hard leidingwater voorkomen, calcium en magnesium, worden efficiënt verwijderd. Dit houdt waterleidingen en kranen vrij van kalkaanslag. Kalkaanslag kan ook uw keukengerei en kleding aantasten (als er hard water wordt gebruikt in de wasmachine). Een waterontharder maakt er korte metten mee.

2. bespaar geld en tijd dankzij zacht water

Kent u de kalkaanslag in uw potten als u water verwarmt op het fornuis? Of op een vaas? Net zoals kalk zich kan ophopen op potten en andere voorwerpen, kunnen waterleidingen en boilers er niet tegen worden beschermd. Maar dat kan ook met uw centrale verwarming, wasmachine, koffiezetapparaat, strijkijzer, enz. Bij hard water bestaat het risico dat kalk bepaalde onderdelen aantast. Dit kan leiden tot verstoppingen en storingen. Vooral apparaten met verwarmingselementen lopen gevaar. Kalkaanslag isoleert. Als de kalklaag op het verwarmingselement te dik wordt, moet de ketel steeds harder werken om dezelfde temperatuur te bereiken. Het resultaat? Hogere energierekeningen. Dure reparaties. Nieuwe aankopen ter vervanging van kapotte toestellen.

3. uw kleren blijven zachter dankzij het … zacht water

Wat veel mensen niet weten is dat kalkaanslag ook de kleding zelf aantast. Niet alleen de wasmachine. Wassen in hard water is om verschillende redenen slecht voor je kleren.

Ten eerste moet je twee keer zoveel of meer wasmiddel gebruiken. Te veel wasmiddel vervaagt de kleuren en tast de vezels aan. Ten tweede, kalk blijft ook op de kleren zitten.
Hierdoor worden de kleuren heel snel grijzig. Dus als je je blanken niet wit kunt krijgen, is het niet jouw schuld. Zelfs je machine niet. Ten derde, je textiel zal letterlijk harder aanvoelen. Als u met zacht water wast, gebruik dan geen wasverzachter. Dankzij een waterontharder kunt u uw kleren veel langer mooi houden.

4. waterontharder maakt het water aangenamer om te drinken.

Het kan geen kwaad om hard water of kalk te drinken. Het is gewoon minder aangenaam. Vaak heeft het een vreemde nasmaak of is het troebel en melkachtig van kleur. In tegenstelling tot wat sommige mensen denken, is de aanwezigheid van kalk niet noodzakelijk om in onze dagelijkse calciumbehoefte te voorzien. Calcium halen we voornamelijk uit voedsel. Dankzij een waterontharder is uw drinkwater ook aangenamer om te drinken.
Koffie, thee en soepen smaken ook beter zonder kalkaanslag.

5. een kalkvrij bad en douche

Helaas blijft ook het sanitair niet gespaard van kalkaanslag. Ze schoonmaken is als de vloer dweilen met de kraan open. De glans op uw beslag en tegels zal in een mum van tijd verdwenen zijn. Vochtige ruimtes zoals de badkamer – waar natuurlijk dagelijks water wordt gebruikt – zijn het gevoeligst voor hard water. Daarna gebruiken we agressieve schoonmaakmiddelen. Ze zijn duur en schadelijk voor het milieu. Als we ze inademen, kunnen ze ook allergische reacties veroorzaken. Een waterontharder bespaart u veel tijd, onnodige kosten en frustratie in de badkamer.

6. zacht water is beter voor uw huid en haar.

Wist je dat kalkaanslag ook de reden is waarom je haar niet glanst? Of dat je huid droog blijft? Ondanks al deze wrijving. Het gaat niet om je producten. Noch de kwaliteit van je huid en haar. Kalk is de reden. Dus als je doucht met hard water, heeft dat niet alleen gevolgen voor het sanitair in je badkamer. Het heeft ook een negatief effect op de gezondheid van uw haar en huid. Een waterontharder is dus ook belangrijk voor de gezondheid van uw haar en huid.

7. geen zeep nodig dankzij een waterontharder

Een laatste nadeel van kalk is dat het niet oplost in zepen. Bovendien vormt kalk een chemische reactie met zeep. Het belemmert de werking van de zeep. Het vormt ook een slijmerig, bruingeel residu. Het blijft op de rand van de badkuip of op de rand van de douche. Dit residu verkleurt ook uw tegels en siliconen. Vies en moeilijk te verwijderen. Een waterontharder voorkomt dit.

Hard Water En Zacht Water